Какво убива пациентите с коронавирус?

33044
Какво убива пациентите с коронавирус?
Снимка: Getty Images

Как убива COVID-19? Съмненията какво точно засяга човешките органи - самият вирус или реакцията на заразената имунна система - пречат на лекарите да намерят най-добрите начини за лечение на пациентите, страдащи от тежка коронавирусна инфекция, пише британското научно списание Nature.

Клиничните данни показват, че имунната система играе роля за това, че хората, заразени с новия коронавирус, отслабват и умират. Това даде тласък на употребата на лекарства като стероиди, които ограничават силния имунен отговор. Но някои лекарства потискат имунната система и това предизвиква опасения, че такива лекарства всъщност пречат на способността на организма да се справя с вирусната инфекция.

„Най-много ме плаши това, че стига до крайности, когато хората се вкопчат в нещо в опит да изключат имунния отговор“, казва имунологът Даниел Чен, медицински директор в биотехнологична компания в Маунтин Вю, Калифорния. IGM Biosciences . "Можете просто да деактивирате имунната система, точно когато се бори с инфекцията."

Стремежът към намиране на лекарство

Днес, когато заразените с коронавирус хора затрупват болниците по целия свят, лекарите събират планини от непълни данни и научни статии, които все още не са получили авторитетни отзиви, опитвайки се да намерят възможност да помогнат на пациентите и да споделят опита си в социалните мрежи. Някои лекари, в отчаян опит да спасят живота на пациентите, прибягват до комбинации от непроверени лекарства и лечения.

"Хората виждат, че пациентите гаснат пред очите им и имат много силно желание да се хванат за всяко лекарство, което според тях е ефективно", казва Кенет Байли, анестезиолог-реаниматор в Университета в Единбург във Великобритания. "Същото желание имам и аз, когато стоя до леглото на пациента и се чувствам безсилен."

Първите анализи, взети от заразени в Китай с коронавирус, показват, че не само вирусът заразява белите дробове и убива пациента. По-скоро тежката форма на заболяването и смъртта се причиняват от свръхреакция на имунната система. Някои тежко болни от COVID-19 хора имат много високи нива на цитокинови протеини в кръвта си, което може да засили имунния отговор. Сред тях е малък, но мощен сигнален протеин, интерлевкин-6 (IL-6). IL-6 „вдига на оръжие“ някои компоненти на имунната система, включително макрофагите. Макрофагите увеличават възпалението, но могат да поразят и здрави белодробни клетки. Освобождаването на цитокини, което е известно като цитокинова буря, се случва и по време на други вирусни инфекции, като ХИВ например.

По този начин идеалната противотежест трябва да бъде лекарство, което блокира активността на интерлевкин-6 и намалява притока на макрофаги в белите дробове. Такива лекарства, известни като инхибитори на IL-6, вече се използват при лечението на ревматоиден артрит и други заболявания. Една от тях се нарича „Актемра“ (тоцилизумаб), и се произвежда от швейцарската фармацевтична компания Roche. В Китай е одобрен за лечение на коронавирусни инфекции, а учени по света спешно тестват „Актемра“ и други лекарства от този тип.

Проблеми с имунитета

Двойка се ожени и влезе в затвора в един ден за нарушаване на изолацията (ВИДЕО)

Двойка младоженци се ожени и влезе в затвора в един и същи ден, след като полицията нахълта на сватбата им заради наруашаване на изолац...

Но в света това лекарство просто не достига и много лекари използват стероиди, които активно отслабват имунната система, казва имуно-онкологът Джеймс Гъли, който работи в Националния институт по онкология в Бетесда, Мериленд. IL-6 инхибиторите могат да потиснат само онези имунни реакции, които се контролират от IL-6, което позволява други имунни реакции, които помагат на организма да се бори с COVID-19 да продължат. Въпреки това, стероидите и някои други лекарства, които имат по-общ ефект, могат значително да отслабят способността на организма да се бори с инфекцията. Те потискат не само макрофагите, но и имунните CD4 Т клетки, които са много важни за предизвикване на имунен отговор, както и CD8 Т клетки, които са антивирусни убийци в тялото, които могат да унищожат заразените клетки много по-точно от макрофагите. „Когато нещата станат наистина сериозни, те добавят стероиди“, казва Гали. "Малко се притеснявам за посоката, в която се движат някои лекари."

Чен отбелязва, че въпреки че нивото на IL-6 при някои критично болни пациенти е високо, концентрацията на вируса в кръвта също е много висока, което предполага, че тялото все още се бори с активна вирусна инфекция. „Трябва да изхождаме от факта, че антивирусният имунен отговор продължава, което е много важно за такива пациенти“, казва той. Ако е така, тогава намаляване на броя на Т клетките CD4 и CD8 може да отслаби този отговор.

Стероидите и други лекарства за потискане на имунитета вече преминават клинични тестове за борба с коронавируса. През март британските учени започнаха проучване, наречено RECOVERY (възстановяване), което е рандомизирано клинично изпитване на стероид с дексаметазон и други лекарства за лечение на COVID-19. Това е тревожно за ревматолог Джесика Менсън от болницата към University College London. Данните за предишни епидемии, причинени от други коронавируси, предполагат, че стероидите са по-малко полезни и дори могат да увеличат времето, необходимо на пациента да се отърве от вируса, отбелязва тя. Проучването RECOVERY може да доведе до факта, че тези лекарства ще се дават на пациентите, преди да се разболеят сериозно и те няма да имат друг избор.

Въпреки това, Питър Хорби, който изучава инфекциозни заболявания в Оксфордския университет и ръководи изследването, отбелязва, че използва сравнително малки дози стероиди. "Обикновено не препоръчваме по-големи дози, но с по-ниски дози не всичко е толкова ясно", казва той. „И този тест е препоръчан от толкова много уважавани органи, включително Световната здравна организация.“

Комплексна терапия

Коронавирусът е пристигнал в Ню Йорк от Европа

Два отделни екипа от изследователи в Ню Йорк смятат, че коронавирусът, който зарази повече хора в щата, отколкото във всяка една страна...

Комбинираните поражения от вируса и имунния отговор са често срещани, казва вирусният имунолог Рафи Ахмед, който работи в Атланта в университета Емъри. Въпреки това, при хора, които се заразяват с коронавирус, симптомите се появяват едва няколко дни след заразяването. Дотогава, колатералните щети от имунния отговор често вече изострят заболяването.

„Много е трудно да се определи какъв точно процент се причинява от самия вирус и какъв от имунния отговор“, казва Ахмед. "Но почти винаги е комбиниран ефектът."

Ахмед се надява, че докато няма отговор на този въпрос, учените ще заключат, че е необходима комплексна терапия, да речем, с използването на инхибитор на IL-6, който не инхибира напълно имунната система, в комбинация с антивирусно лекарство, което пряко засяга вируса. Тестват се и други лекарства, които влияят на имунната система, включително „Анакинра“, който действат на сигналния протеин IL-1 и може да отслаби някои имунни реакции, без да се намесва в CD4 и CD8 Т-клетъчния отговор, казва Чен.

Бейли обаче отбелязва, че сега при лечението на хора с коронавирус стероиди вече се използват много широко и затова е важно да се събират данни за резултатите. Той също така се притеснява от потискането на имунния отговор при пациенти със COVID-19, но подчертава, че подобна практика все още може да бъде от полза. „Единственият отговорен начин е да ги използвате като част от рандомизирано клинично проучване“, казва Бейли. "Просто нямаме друг начин да разберем дали подобно лечение работи."

Die Welt: В ЕС свършват лекарствата за интензивна терапия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари