Ким Чен Ун - човекът, който накара света да се съобразява с него

11338
Ким Чен Ун - човекът, който накара света да се съобразява с него
Снимка: Getty Images/Guliver

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е сред най-младите държавни ръководители в света. Той обаче упражнява абсолютна власт и разполага с едни от най-мощните оръжия на планетата.

Изпитанието на водородна бомба днес (3 септември), която вероятно е най-мощната, притежавана от КНДР, отбелязва още един етап в кампанията, която севернокорейският лидер неуморно води, за да превърне страната си в ядрена сила, от която всички се страхуват. Той напълно игнорира предупрежденията на международната общност, икономическите санкции и войнствените заплахи на американския президент Доналд Тръмп за възможни военни удари.

Ким Чен Ун стана баща за трети път

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е станал баща за трети път, съобщи днес агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и Франс прес. Според южноко...

Когато през декември 2011 година наследи баща си Ким Чен Ир, Ким Чен Ун беше на 20-тина години (рождената му дата не е известна). Специалистите гледаха на него като на уязвим човек, без опит, който би могъл да бъде манипулиран от по-опитни функционери. Ала той бързо се утвърди, като сурово смаза всеки несъгласен, включително на най-високо равнище и възприе агресивно и провокативно поведение към международната общност.

През 2013 година той заповяда да екзекутират неговия влиятелен чичо Джан Сон-тхек, обвинен в предателство. Има големи подозрения, че той стои зад зрелищното убийство на своя полубрат Ким Йон Нам през февруари в Малайзия.

След смъртта на баща му, редица експерти очакваха Ким Чен Ун да се опре на клан от могъщи сътрудници. Ала тази ситуация продължи само докато Ким Чен Ун се разправяше с онези, което можеха да са заплаха за него.

След екзекуцията на неговия чичо, редица високопоставени представители станаха жертва на чистки. През 2016 година Ким Чен Ун постигна назначаването си за председател на Комисия за държавните дела, която е над всички власти в Северна Корея, и така доказа абсолютния си контрол.

Ким Чен Ун показа, че е готов да отблъсне и Китай, единствения голям съюзник на Пхенян, като отказа да промени курса си към въоръжаване, на който Пекин недвусмислено се противопоставя. Той все още не е посетил съседен Китай, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин.

КНДР потвърди успешен тест на изглежда най-мощната си бомба досега

Северна Корея е направила успешно изпитание на водородна бомба. Това беше съобщено от севернокорейската национална телевизия, след като...

Ким е син на третата съпруга на баща си - Ко Йон Хи, южнокорейска танцьорка, родена в Япония, която, твърди се, починала от рак през 2004 година. Известно време той учи в Швейцария, където леля му по майчина линия Ко Йон Сук и нейният мъж се грижат за него. Училищни представители, както и негови приятели, които според печата не знаели, че той е от управляващата фамилия в КНДР, си го спомнят като плахо момче, увлечено по ските и филмите с Жан-Клод Ван Дам. В интервю пред The Washington Post Ко Йон Сук, която избяга през 1998 година в САЩ, го описва като избухливо и нетолерантно момче. Бил също голям фен на баскетбола и дори според леля му спял с топка.

Денис Родман, бившата звезда на „Чикаго Булс“ посети няколко пъти Пхенян и е един от малкото западняци, срещнал се с Ким.

Още от 8-годишна възраст Ким Чен Ун знаел, че ще стане лидер, но започнал да се появява на политическата сцена едва през 2008 година, след като баща му получил мозъчен удар. По това време режимът ускорил подготовката за новото династично предаване на властта. Баща му Ким Чен Ир е бил подготвян да поеме един ден властта десетилетия преди смъртта на баща си, основателя на КНДР Ким Ир Сен през 1994.

Въпреки липсата си на опит Ким Чен Ун показа, че е привърженик на дипломацията, прилагана от дядо му и баща му: предизвикване на поредица от кризи, вдигане на залозите и отправяне на предизвикателство към международната общност да даде отговор.

Ким Ир Сен все още е много почитан в Северна Корея - на което изглежда разчита неговият внук: той го имитира в обличането, прическата, маниерите и начина на говорене и дори почерка. Но той също така се разграничи от спорното наследство на баща си, по време на чието господстване незапомнен глад доведе до смъртта на стотици хиляди, а може би и на милиони хора.

Северна Корея се похвали с водородна бомба, два силни земни труса в КНДР след новината

КНДР е разработила водородна бомба, която може да бъде използвана като бойна глава за новата междуконтинентална балистична ракета (МБР)...

Вече близо шест години Ким Чен Ун е на власт, но международната общност не знае много за него. Той никога не е правил официално посещение в чужбина. За брака му бе съобщено едва през юли 2012 година с публикуването на снимки на младата Ли Сол Чжу, придружаваща го на официални събития. Южнокорейският печат съобщи, че в началото на годината те са се сдобили с трето дете.

Източник: АФП. Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com