Кога Путин се извинява?

5378
Кога Путин се извинява?
Снимка: Getty Images/Guliver

Владимир Путин се извини на Александър Вучич за публикацията във Facebook на говорителя на Външното министерство Мария Захарова, в която тя сравнява позата на сръбския президент по време на посещението си в Белия дом със сцена от филма „Първичен инстинкт с Шарън Стоун“. И това не е първият случай, в който руския президент иска официално извинение. BBC, цитирана от БГНЕС, прави преглед на всички тези извинения на стопанина на Кремъл.

Вучич говори за извиненията на Путин в четвъртък по националната телевизия, а прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков потвърди тази информация. Според сръбския президент руският външен министър Сергей Лавров също му се е извинил.

Захарова публикува фотоколаж във Facebook, на който снимка от срещата на президента Вучич с президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон е комбинирана с известната сцена на разпит с Шарън Стоун от „Първичен инстинкт“ .

Тази публикация е достъпна и до днес, въпреки че предизвика голям политически скандал. В Белград той е смятан и за обиден.

По-рано Песков каза, че Захарова е била неразбрана. Самата говорителка на Руското външно министерство веднага се извини и поясни, че нейният пост е насочен срещу „арогантното отношение на  изключителния“, а не срещу сръбския лидер.

Публичните извинения от Путин и молбите да му се прости не се чуват често. Ето няколко примера:

Иска извинение за жертвите на "Норд-Ост"

На 26 октомври 2002 г., след щурма на театралния център на Дубровка, където чеченски бойци взимат публиката на мюзикъла "Норд-Ост" като заложник, Путин отправя призив към гражданите. В него той иска прошка от роднините на жертвите. "Първо искам да се обърна към роднините и приятелите на загиналите. Не успяхме да спасим всички. Простете ни. Паметта на жертвите трябва да ни обедини", казва Путин.

По време на нападението е използван газ и в резултат на отравяне, лоша организация на транспортирането на хора до болници и неефективни и ненавременни мерки за оказване на помощ, са убити поне 130 заложници. И това са официалните данни.

Иска извинение от олимпийците

На 31 януари 2018 г. Путин се извини на членовете на руския олимпийски отбор, които се готвеха да заминат за Южна Корея. Само 169 руски спортисти бяха допуснати до Олимпиадата през 2018 г., въпреки че първоначално Русия планираше да изпрати 500 участници в Пьончан. Останалите не са допуснати заради допинг скандала.

"Всички знаем много добре, а вие по-добре от всеки друг, колко трудно е да се печелят победи в съвременния спорт, какво струват, колко работа е необходимо, за да се направи това. И два пъти по-трудно е, когато спорта се смесва с някои очевидно необичайни събития и явления, чужди нему, с повърхностни обстоятелства, с политика или нещо друго“, казва Путин. „Простете ни, че не можахме да ви предпазим от това“, казва той.

Извинява се на работниците от рибопреработвателен завод

На 14 април 2016 г., по време на директната линия, на Путин са показани жители на Далечния изток, които работят на курилския остров Шикотан в рибопреработвателен завод в Островной и се оплакват от неплащане на заплати.

"Условията за работа и живот са ужасни, хората са без дом", казва една от участниците в телеконференцията. Хората не могат да напуснат острова поради липса на пари.

След това Путин възлага на главния прокурор да изясни обстоятелствата. "А на хората, които сега стоят пред нашия кореспондент и пред нас, искам да се извиня. Ще направим всичко, за да подобрим ситуацията", казва той.

След това в рамките на един час срещу ръководителя на предприятието е образувано наказателно дело.

Извинява се за Наришкин

На 22 септември 2016 г. Путин се извинява на избирателите в едномандатния избирателен район Кингисеп за факта, че Сергей Наришкин, когото са избрали, се премества от Държавната дума в Службата за външно разузнаване.

Извиненията са изказани на среща не с избиратели, а със самия Наришкин и неговия предшественик начело на СВР Михаил Фрадков. И тогава Путин се извинява не за себе си, а за Наришкин.

Сергей Евгениевич, всички знаят, че сега сте изминали труден път в рамките на предизборната кампания и не сте планирали да се оттеглите от депутатския си мандат. Искам да се извиня за вас на вашите избиратели, които ви оказаха голямо доверие, като избраха депутат", казва Путин.

Извинява се на Меркел за кучето

През януари 2007 г., по време на разговорите на Путин с германския канцлер Ангела Меркел в Сочи, наблизо се появява президентският лабрадор Кони, който плаши Меркел.

"По време на разговора Кони се разсея няколко пъти и се обърна към германския канцлер. Ангела Меркел замръзна и сякаш спря да чува руския президент, който накрая беше принуден да хване кучето за каишката и дори да го плесне, но, изглежда, окуражаващо", написа наблюдателят Андрей Колесников.

Девет години по-късно Путин припомня това в интервю за германския вестник "Билд". Според Путин той не е знаел, че Меркел се страхува от кучета.

„Разбира се, че не. Не знаех нищо за това. Напротив, исках да ѝ бъде приятно като ѝ покажа кучето си. По-късно ѝ обясних и се извиних за това“, отбелязва Путин.

Извинява се за липсата на организация

„Извинявам се на онези хора, които се оказват в такава ситуация“, каза Путин на 4 септември 2013 г., обръщайки се към жителите на Далечния изток, засегнати от наводнения.

„Трябваше да се извиня, защото хората се сблъскаха с проблеми в пунктовете за евакуация. Не може да се настаняват хора там и сами да боядисват стените и да оправят бъркотията“, заявява руският президент.

В същото време Путин, както и в случая с назначаването на Наришкин, прави уточнение, че иска прошка за други представители на властите: „Ако досега местните власти не са се извинили за това, аз се извинявам от тяхно име, но трябва да го поправим, да наредим нещата“.

Извинява се за кортежа си

На 7 октомври 2012 г. в предаването на Централната телевизия Путин решава да се извини за причиненото неудобство на московчани поради затворени пътища по време на преминаването на неговия кортеж.

"Съжалявам и се извинявам на онези, на които причиняваме неудобства. Неприятно ми е. Но трябва да работя по някакъв начин", казва тогава Путин.

"Понякога чувам звуците на клаксоните на недоволни шофьори. Жалко е, че рядко може да се използва хеликоптер, когато се пътува из Москва", оплаква се президента. Тогава той обещава, че ще се премести от "Мерцедес" на руска лимузина и изпълни това обещание. На 7 май 2018 г. Путин пристига на откриване с руска лимузина "Аурус".

Песков: "Пряката линия" с Путин през тази година се отменя

Годишната "Пряка линия" с руския президент Владимир Путин няма да се проведе тази година в традиционния формат, заяви прессекретарят му...

През февруари същата година Путин, който беше министър-председател и отново се кандидатира за президент, вече се извини на московчани, които трябваше да се изправят пред неудобството на митинг в негова подкрепа на хълма Поклонная.

Извини се за Pussy Riot пред вярващите

На 7 март 2012 г., докато разследването на „пънк молитвата“ на групата в катедралата „Христос Спасител“ в Москва все още тече, Путин, тогава министър-председател, на среща в Белия дом с журналистки от правителствения екип, в навечерието на 8 март, се извини за действията на членовете на групата.

"Ако са нарушили реда в църквата, тогава се извинявам на всички вярващи и духовници. Надявам се това да не се повтори", каза тогава Путин.

Отношението на Путин към екшъна беше „изключително негативно“, заяви прессекретарят му Дмитрий Песков. Когато членовете на Pussy Riot вече бяха получили присъдите си, руският президент го одобри: "Стигна се до съд и той ги осъди. Нямам нищо общо с тях. Те това търсеха и това получиха".

На 7 юли 2017 г. той трябва да се извини на японския премиер Шиндзо Абе, че го е оставил да чака около час. Путин оправдва закъснението си с продължителна среща с лидера на САЩ Доналд Тръмп, първата им среща на върха на Г-20 в Хамбург. Путин се извинява на Абе за себе си и за Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com