Кои са тези 70 000 сирийски бойци, на които разчита Дейвид Камерън?

9315
Кои са тези 70 000 сирийски бойци, на които разчита Дейвид Камерън?

Ключова част от аргументацията на британския премиер Дейвид Камерън в защита на плана за участието на Обединеното кралство във въздушните удари в Сирия е тезата за съществуването на 70 хиляди сирийски бунтовници, готови да се борят с „Ислямска държава“ (ИД). Точно тази теза обаче някои от британските депутати идентифицираха като основна слабост в изложението на британския министър-председател и сега оказват натиск върху „Даунинг стрийт“ и разузнаването да отговорят как са достигнали до подобна оценка на ситуацията.

Камерън се изказа много недвусмислено: „Въпреки, че сухопътната ситуация е много комплексна, нашите оценки показват, че има около 70 хиляди сирийски бойци, които не принадлежат към екстремистките групировки“. Нужна е наземна сила, за да може да победи, а не само да се ограничи „Ислямска държава“. Така че, кои са тези сирийски бойци, на които разчита Камерън?

ЕК няма данни държави от ЕС да купуват петрол от "Ислямска държава"

Европейската комисия заяви, че няма страна от ЕС, която да е съобщила, че фирми под неин контрол купуват петрол от "Ислямска държава" (...

По приблизителна оценка, има 60-70 хиляди „умерени“ опозиционни бойци в Сирия. Проблемът е, че те не са обединена сила. Освен това, до момента те не са показали голям интерес да се фокусират върху ИД – така както Камерън би искал – тъй като са твърде заети да се бият със сирийската армия на Башар Асад.

Има поне 100-200 различни групировки, с различни оръжия и с човешки състав, който варира от хиляди до само 100-200 бойци. Те са разпръснати, като някои са ограничени само в съвсем малки географски райони. А част от тях са далеч от „умерени“, защото споделят идеологията на „Ал Кайда“.

Фрагментарната природа на опозицията е добре описана от Чарлз Листър, автор на книгата „Сирийският джихад: Ал Кайда, Ислямска държава и еволюцията на бунта“. По думите на Листър, който се е срещал с представители на много от бунтовническите групировки лице в лице, 70-хилядна сила, която да се противопостави срещу ИД, има само на теория. „В реалността, те няма да посветят всичките си сили да се борят с ИДИЛ (Ислямска държава). Те няма изведнъж за една нощ да станат британски инструменти в борбата срещу ИДИЛ, докато все още им се налага да се бият срещу Асад“, отбелязва Листър.

Според него, поддръжниците на бунтовниците от местното население няма „да им позволят да напуснат бойното поле (срещу Асад), за да свършат работата на Запада“. Според Гади Сари, експерт по Сирия в мозъчния тръст Chatham House, идеята, че има сила от 70 хиляди души, готова да превземе град Рака – бастиона на ИД в Сирия - е прекалено опростяване. „Сметката е правилна, но е извадена от контекста във връзка с Рака. Има наистина 70 хиляди души, но това число не взема предвид географията, както и това дали те имат логистичната възможност да предприемат атака срещу Рака, нито вътрешната динамика на групировките“, уточнява Сари.

Германия одобри военно участие в Сирия

Германският кабинет одобри участието на въоръжени сили на страната в бойни действия срещу „Ислямска държава” в Сирия, преда...

Потенциалната сила, която може да извърши евентуално нападение над Рака са т. нар. Демократични сили на Сирия - комбинация от кюрдските милиции (YPG) и някои сирийски арабски групировки, които са се сражавали срещу ИД в началото на тази година, твърди Сари. По негови думи, това са всичко от 5 до 10 хиляди души.

The Guardian

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com