Кои страни започват да смекчават ограничителните мерки срещу коронавируса

5273
Кои страни започват да смекчават ограничителните мерки срещу коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

След седмици на ограничителни мерки и извънредно положение някои държави вече планират постепенна отмяна на рестрикциите, въведени с цел да забавят разпространението на коронавируса. Ето как отделните правителства смятат да преминат към по-облекчен режим на живот.

Китай

Централната китайска провинция Хубей, с изключение на столицата си Ухан, започна да премахва ограниченията за движението на хората на 25 март, но с определени условия, предава агенция Фокус по данни на AFP.

Ухан, който поведе света с безпрецедентно карантинно блокиране през януари, месец след като новият коронавирус се появи официално първо там, най-накрая го отмени на 8 април. Оттогава градските власти поставиха 70 от 7-те хиляди жилищни квартала отново под карантина заради т. нар. „асимптоматични“ лица, които бяха открити там. Гражданите на Хубей трябва да покажат на телефона си зелен „здравен код“, което означава, че се считат за здрави и могат да пътуват.

Чехия

От 7 април чехите могат да тичат и да карат колело навън, а освен това не са задължени да носят защитни маски. Магазини, които продават градински и строителни материали и велосипеди, получиха позволение да отворят на 9 април. Малките магазини ще отворят от 20 април, по-големите от 11 май, а ресторантите и търговските центрове от 8 юни.

Ще има и частично отваряне на учебни заведения, включително и за провеждане на изпити, но нормалният ход на учебните занятия ще започне най-рано през септември с новата учебна година. Министърът на здравеопазването Адам Войтех обаче заяви, че планът ще зависи от спазването на хигиенните правила и от оценки на разпространението на коронавируса.

Спад на новите случаи на коронавирус в Италия

602-ма души са починали от коронавирусна инфекция през последното денонощие в Италия. Това е леко покачване на фона на вчерашните 566 с...

Австрия

На 14 април Австрия позволи на по-малките магазини да възобновят работа, а по-големите ще ги последват в началото на май. В средата на май ще отворят и ресторантите. До края на април са позволени само съществени пътувания, но ограниченията в училищата и университетите, както и за културни събития или публични събирания ще продължат по-дълго.

Италия

В някои региони на Италия, където действа цялостно ограничение на движенията от 10 април, някои магазини, като книжарници и обществени перални, получиха позволение да отворят във вторник.

Испания

Знаят ли Мутафчийски и държавата кога ще оставим коронавируса зад гърба си? (ВИДЕО)

Въпросът докога всъщност България ще бъде в извънредно положение  заради коронавируса беше поставен ребром на началника на Национа...

В Испания, където въведените на 14 март ограничителни мерки бяха удължени до 25 април, във вторник възобновиха работа строителните предприятия и заводите, а правителството разпредели между тях 10 милиона маски.

От 30 март в страната са спрени всички несъществени икономически дейности. Премиерът Педро Санчес заяви в неделя, че „деескалацията“ на мерките за блокиране „ще започне най-рано след две седмици и ще бъде много постепенна и много предпазлива“.

Дания

На 15 април Дания ще открие отново детските градини и началните училища, които ще бъдат последвани от гимназиите на 10 май. Други ограничения за затваряне на граници, барове, ресторанти, търговски центрове, забрана за събиране на повече от 10 души и ограничаване на пътуванията в чужбина ще останат в сила, в някои случаи в продължение на месеци, предупреди правителството.

Франция

Радев: Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е в момента

Аз не деля българите на работещи в частния сектор и работещи в държавния сектор. Това заяви президентът Румен Радев в Трявна, където по...

Франция ще започне частична отмяна на ограничителните мерки на 11 май, с постепенното отваряне на училищата. Университетите, баровете, ресторантите и кината ще останат затворени, както и границите на Франция с държави извън Европа. Призовават се възрастни и уязвими хора да останат вкъщи.

Норвегия

Норвегия планира постепенно да облекчи ограниченията си от 20 април, като започне от отваряне на детските градини и премахване на забраната за хората да живеят в извънградските си имоти. Някои специалисти в областта на здравеопазването ще могат да се върнат на работа. От 27 април средните училища и университетите ще бъдат частично отворени, както и салоните за коса, масаж и козметика. Другите ограничителни мерки обаче остават до второ нареждане.

Португалия

В Португалия, която живее в извънредно положение от 19 март, властите се надяват постепенно да се върнат към нормалното през май.

Още варианти за помощ към бизнеса, но отново с кредити

Фондът на фондовете представи още варианти за помощ към българския бизнес в условията на кризата с коронавируса. Те обаче отново са свъ...

САЩ

Освен ако президентът Доналд Тръмп не вземе общонационално решение, отмяната на ограничителните мерки в Съединените щати може да се извърши отделно от всеки щат. Няколко щати вече предупредиха, че процесът на повторно отваряне ще бъде бавен, за да се избегне възобновяване на епидемията.

Швейцария

Очаква се швейцарските власти трябва да обявят на 16 април първото облекчаване на мерките до края на април.

Всичко за коронавируса четете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари