Масово очакване: САЩ ще накарат Шолц да даде най-добрите германски танкове на Украйна

10464
Масово очакване: САЩ ще накарат Шолц да даде най-добрите германски танкове на Украйна
Снимка: Getty Images

Запада достави на Украйна голямо разнообразие от оръжия, които се считат за твърде провокативни. Изглежда танковете са следващите - тази оценка прави The New York Times и добавя: Тъй като се очаква нова руска офанзива, украинските власти и техните западни съюзници търсят промяна в баланса на силите.

Запада се опасява, че Украйна има много малко време да се подготви за отблъскване на руската пролетна офанзива. Затова бърза да прехвърли на Киев модерна военна техника, която преди това отказа да достави, страхувайки се да не провокира Москва.

ОЩЕ: Фронтът е извън Соледар. Какво готви Путин - сценариите на войната в Украйна

Напоследък бариерите започнаха да падат една след друга. Всичко започна с факта, че в края на декември Съединените щати се съгласиха да изпратят зенитно-ракетни системи Patriot в Украйна. Германия направи подобно обещание миналата седмица и в рамките на часове Франция, Германия и Съединените щати за първи път решиха да доставят на Украйна бойни бронирани машини.

ОЩЕ: На фронта с "Брадли" и "Мардер": САЩ и Германия пращат на Украйна нови бойни машини

Изглежда, че модерните западни танкове също ще бъдат включени в нарастващия списък с мощна военна техника, изпратена в Украйна, тъй като Съединените щати и съюзниците поемат нови рискове, за да защитят Киев - особено след като украинската армия постигна неочаквани успехи и устоя въпреки мощните удари на врага.

Украйна иска модерни танкове от началото на конфликта. Призивите на Киев бяха чути, когато правителствата на Великобритания и Полша публично призоваха НАТО да промени позицията си. Британците сигнализираха, че ще изпратят малък брой танкове Challenger 2. А полското правителство каза, че с удоволствие ще изпрати няколко германски танка Leopard 2, въпреки че Берлин все още не е дал съгласие за това.

Украйна се надява нарастващият натиск да принуди германския канцлер Олаф Шолц да разреши изпращането на германски танкове, държани в арсеналите на други членове на НАТО. Киев много иска да получи танкове Leopard 2. Експертите смятат, че ако те са много, Украйна ще има добра възможност да принуди руските войски да отстъпят.

Финландия иска да прати танкове "Леопард" на Украйна, но близостта с Русия я притеснява

Финландският президент Саули Нинистьо заяви, че страната му ще изпрати танкове „Леопард“ на Украйна, но при определени усло...

"Някой винаги трябва да дава пример", каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за полския новинарски канал TVP Info.

Официален представител на германското министерство на отбраната съобщи, че правителството на социалдемократа Шолц все още не е взело решение по този въпрос. Но неговите коалиционни партньори от Зелените и Свободните демократи подкрепят изпращането на танкове. Германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек засили натиска. "Има разлика между това да вземеш решение за себе си и да попречиш на другите да вземат решение", каза той.

Leopard са изобретени преди повече от 100 години, за да пробият защитата при окопна война. Те съчетават огнева мощ, мобилност и поразителна сила. С оръдия с голям калибър, вериги и мощна защита от броня, която няма никое друго бойно средство, танковете могат да се движат през кал и пясък, преминавайки там, където колесните бойни средства не могат.

Украинските власти уверяват, че бронираните машини ще играят ключова роля в ожесточените боеве за градовете в източните украински региони, граничещи с Русия. Командващият украинската армия генерал Валерий Залужни съобщи, че има нужда от 300 западни танка и около 600 западни бронирани бойни машини, за да обърне хода на войната.

Пращаме танкове "Леопард" на Украйна, обяви полският президент

Полският президент Анджей Дуда обяви, че страната му ще прати на Украйна германски танкове „Леопард“ (Leopard). Той направи...

Усещането за спешно изпращане на мощни оръжия е отражение на напрегнатото противопоставяне в Източна Украйна, където руснаците от месеци се опитват да превземат град Бахмут и неговите предградия, понасяйки тежки загуби и постигайки малък успех. Нещо, което повече мирише на руска победа, има в съседното градче на север - Соледар, но и там все още няма решителен голям руски пробив, след който да може да се говори за падане на Донбас.

Членовете на НАТО, които някога бяха в сферата на влияние на СССР, дариха оборудване от съветската епоха на Киев. Но по-голямата част от украинския танков парк е унищожена или износена в резултат на продължителни боеве, те нямат и съветски боеприпаси.

В началото на въоръжения конфликт, който продължава почти година, Запада не искаше да прехвърли най-мощните си оръжия в Украйна, страхувайки се, че НАТО ще бъде въвлечен в пряка конфронтация с Русия. Виждайки обаче, че Киев е решен да се съпротивлява, че няма изгледи за мирни преговори в близко бъдеще и че ситуацията на бойното поле е стигнала до задънена улица, членовете на НАТО отстъпиха.

Системата Patriot, която наскоро се съгласиха да доставят, е най-модерната система за противовъздушна отбрана, произведена в САЩ. Това ще помогне за защитата на Киев и други гъсто населени райони от руски удари, които нанесоха тежки поражения на енергийната система на Украйна. А одобрените за доставка бойни бронирани машини "Брадли" и "Мардер" са по-леки и по-маневрени от танковете. Тези средства могат да превозват персонал, но не са толкова мощни.

Има и оръжия, чиято доставка все още не се обмисля. Това включва изтребители с голям обсег и ракети, с които може да се атакуват Крим и самата Русия (ATACMS). Администрацията на Байдън, която ръководи коалиция от държави, доставящи на Киев оръжия, досега се въздържа от доставка на американски танкове M1 Abrams, които се нуждаят от постоянна поддръжка и специално гориво. Американските лидери казват, че САЩ имат много малко от тези танкове и не могат да ги предоставят на Украйна. Въпреки това, според тях, никой никога не е пречил на Германия и други страни да доставят западно оборудване на Украйна. Армиите на повече от дузина европейски държави имат на въоръжение около 2000 германски танка Leopard. Ако Берлин даде зелена светлина, те могат бързо да бъдат изпратени на Киев.

Танкове "Леопард" за Украйна - призив на Фон дер Лайен пред НАТО

Лидерите на ЕС подкрепят призивите за доставка на танкове Leopard 2 ("Леопард") на Украйна.  "Смятам, че Украйна трябва да получи...

Висш западен военен лидер каза миналата седмица, че балансът на силите в Източна Украйна трябва да бъде променен, за да се излезе от военната безизходица. Според него изпращането на Киев на достатъчен брой съвременни западни танкове и други бойни машини може да наклони везните. Танковете са важен и мощен компонент на сухопътната война и без тях Украйна едва ли ще успее да си върне големи участъци от окупираната територия.

"Ние сме напълно съгласни, че Украйна се нуждае от танкове“, каза зам.-министърът на отбраната на САЩ Лора К. Купър по време на брифинг. "Време е Украйна да се възползва от своите предимства и да промени динамиката на бойното поле", добави тя.

Украйна е решена да проведе офанзива в средата на зимата или след пролетното затопляне. Русия също сигнализира за подготовка за пролетна офанзива, според високопоставени представители на западното разузнаване. Затова Киев не иска да ѝ "дава почивка" между днешните боеве, като наложи нов, по-интензивен цикъл на бойни действия.

Камил Гранд, военен експерт от Европейския съвет по външни отношения, която напусна поста помощник-генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната в края на миналата година, съобщи, че Москва е мобилизирала стотици хиляди хора за нова офанзива. Отчасти поради това започна дебатът по темата за танковете, каза тя. "Това ще позволи на украинските войски да постигнат значителни успехи", убедена е Гранд.

Въпросът дали да се разреши доставката на "Леопарди" в Украйна ще бъде решен на 20 януари, когато във военновъздушната база Рамщайн в Германия ще се съберат високопоставени военни и военни ръководители от десетки страни, включително страни от НАТО. До момента Великобритания е заявила, че възнамерява да изпрати само 14 танка Challenger 2 в Украйна. Тя има общо 227 Challenger и много от тях се нуждаят от ремонт.

Съюзниците обмислят "танкова коалиция" за Украйна

Часове след като САЩ и Германия се съгласиха през миналата седмица да изпратят десетки бронирани бойни машини на пехотата в Украйна, Ки...

Според високопоставен европейски дипломат вътрешните дебати на британското ръководство са особено политизирани. Новият министър-председател Риши Сунак иска по някакъв начин да поеме лидерството в този въоръжен конфликт. Лондон и Варшава действат заедно, оказвайки натиск върху Берлин. На закрито заседание на Съвета за национална сигурност Сунак изложи стратегия за увеличаване на помощта за Украйна, която ще започне с танкове, а това ще осигури на Киев известно предимство преди започване на мирни преговори, ако има такива.

Но за да даде Шолц "Леопарди" очевидно ще е необходимо одобрението на Вашингтон. Абсолютно същата ситуация се случи, когато беше взето решение за доставка на германските бойни машини на пехотата "Мардер" (Marder), каза военният анализатор Клаудия Майор от Германския институт за международни въпроси и сигурност.

"Тези "Леопарди" са силно искани като помощ за Украйна от поляците, британците и финландците, но само един партньор, Съединените щати, е по-равнопоставен от останалите. Тъй като има среща в Рамщайн, вярвам, че това ще се случи скоро", каза тя.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън, който поиска анонимност поради чувствителността на въпроса, сподели, че Вашингтон не е изисквал Берлин да изпрати танкове в Украйна и че германското правителство само решава колко военна помощ да предостави на Киев. Според източника има "много активни" дискусии между Вашингтон и Берлин. Според него "германците, както и ние, с течение на времето променихме представите си за това какви средства да се доставят на Украйна с промяна в характера на военните действия"“. Той добави, че САЩ не изискват от съюзниците си да се въздържат от доставка на западни танкове за Украйна.

Германците смятат, че подобна позиция им дава възможност да избегнат доставките на танкове, каза базираният в Берлин анализатор Клаудия Майор. Това отразява собственото нежелание на Вашингтон да изпрати M1 Abrams на украинците. Според нея единствено действията на САЩ ще бъдат достатъчни, за да може Шолц да реши.

Германия не се е отказала да прати танкове "Леопард" на Украйна (ВИДЕО)

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви пред ARD, че "не е изключено" Германия да предаде своите танкове "Леопард" на ук...

Засега привържениците на изпращането на танкове за Украйна се опитват да накарат някоя страна да направи първата стъпка.

Опозиционният германски законодател и експерт по външната политика Норберт Рьотген прогнозира, че Шолц ще се поддаде на натиска на съюзниците и ще пусне "Леопардите". Той направи същото с немските гаубици и верижните бойни машини на пехотата "Мардер".

"Шолц и неговата партия искат да поддържат отношения с Русия и Путин за в бъдеще, вярвайки, че ако дадат на Украйна най-доброто, което Германия има, Русия ще приеме това като прекъсване на специалните отношения. "Но натискът от Съюзниците става твърде мощен", смята Рьотген.

Анализ: Единствената военна стратегия, която може да помогне на Украйна

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com