Може ли НАТО да изхвърли проблемния съюзник Турция, без да подсили Путин?

14235
Може ли НАТО да изхвърли проблемния съюзник Турция, без да подсили Путин?
Снимка: Getty images

Когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши този месец да блокира членството на Финландия и Швеция в НАТО, Западът беше възмутен, но в никакъв случай шокиран.

В рамките на Алианса, който функционира на основата на консенсус, турският държавен глава е възприет като артист, който си прави шегички. През 2009 г. той блокира назначаването на нов ръководител на НАТО от Дания, като се оплака, че страната е твърде толерантна към карикатурите на пророка Мохамед и твърде съпричастна към "кюрдските терористи“. Бяха необходими часове на убеждаване от страна на западните лидери и лично обещание от страна на президента Барак Обама, че НАТО ще назначи турчин на ръководен пост, за да бъде удовлетворен Ердоган.

В годината след разрива в отношенията между Турция и Израел Ердоган попречи на Алианса да работи с Тел Авив в продължение на шест години. Няколко години по-късно президентът забави с месеци плана на НАТО за укрепване на връзките между Япония и европейските държави в общата им позиция срещу Русия. Той отново се позова на тезата си за кюрдските бойци и поиска от Алианса да обяви кюрдските милиции, работещи в Сирия, за терористи.

През 2020 г. Ердоган изпрати кораб за търсене на газ, подкрепян от изтребители, близо до гръцки води. Това накара Франция да изпрати свои кораби в помощ на Гърция, която също е член на НАТО.

Сега турският ръководител отново е в ролята на обструкционист и пак проблемът му е с кюрдите. Той смята, че Швеция и Финландия симпатизират и дават убежище на кюрдските бойци, които превърна в свой основен враг и нарече „терористи“.

Позицията на Ердоган напомня за един дългогодишен недостатък на НАТО – Алианса, в който понастоящем членуват 30 държави (б.а. - включително и България). Нахлуването на Русия в Украйна може да даде на военния съюз съвсем нова посока, но въпреки това НАТО трябва да се справи с един авторитарен лидер. Той е готов да използва влиянието си, за да печели политически дивиденти у дома, като блокира консенсуса - поне за известно време. Това пише в свой анализ авторитетното американско издание „Ню Йорк Таймс“.

Анкара: Съгласие за членство в НАТО на Швеция и Финландия само с премахване на опасенията за сигурността

Турция ясно заяви, че кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО не може да напредне, ако опасенията на Анкара за сигурност...

Това е сценарий, който е в полза на руския президент Владимир Путин, защото напоследък той се сприятелява с Ердоган. Блокирането на Швеция и Финландия в НАТО може да се тълкува като голяма победа за руския държавен глава.

Проблемът можеше да се окаже малко по-елементарен, ако на дневен ред не стоеше значението на Турция за Алианса. Страната се присъединява към НАТО през 1952 г., след като се съюзява със Запада в опозиция на Съветския съюз. Турция осигурява на съюза жизненоважно стратегическо пространство на кръстопътя на Европа и Азия. В нея се намира ключова американска военновъздушна база, където се съхраняват американски ядрени оръжия, а Ердоган блокира руски военни кораби, насочени към Украйна.

Турция под ръководството на Ердоган все повече се превръща в проблем, който трябва да бъде управляван. Като министър-председател, а след това и като президент, той отдалечи страната си от Европа и започна да работи по авторитарен и популистки модел на ислямистка политика, особено след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Ердоган закупи от Русия сложна ракетна система, която офицерите от НАТО определят като риск за изградените им методи на защита, а през 2019 г. разпореди военна инвазия, за да се бори срещу кюрдите в Северна Сирия, които подпомагаха битката срещу Ислямска държава с помощта на САЩ.

Иво Даалдер, посланик на САЩ в НАТО по време на управлението на Обама, когато Алиансът имаше 28 членове, казва: "През четирите ми години там много често се противопоставяха 27 на един".

Възраженията на Ердоган срещу членството на Швеция и Финландия отново поставиха на дневен ред въпросите дали НАТО ще е по-добър съюз без Турция.

Защо НАТО с радост ще приеме Швеция и Финландия

Финландия и Швеция подадоха официално молби за членство в НАТО, а експертите са убедени, че присъединяването им ще е от полза както за ...

Джоузеф Либерман, бивш независим сенатор от Кънектикът, този месец публикува есе, в което твърди, че Турция на Ердоган няма да спази стандартите на Алианса за демократично управление на държавите членки след присъединяването на нови страни. В документа, публикуван от „Wall Street Journal“, пише, че политиката на Анкара, включително сближаването с Путин, подкопава интересите на НАТО и че Алиансът трябва да проучи начини за изхвърляне на Турция.

"Турция е член на НАТО, но под ръководството на Ердоган тя не се придържа към ценностите, които са в основата на този велик съюз", пишат Либерман и Марк Уолъс, главен ръководител на проекта „Турска демокрация“ - група, която критикува Ердоган.

Членове на американския Конгрес от дълго време говорят в подобен тон. Сенаторът от Ню Джърси Боб Менендес (от Демократичната партия) заяви след нахлуването на Анкара в Сирия през 2019: „Турция под ръководството на Ердоган не трябва и не може да бъде определяна като съюзник“.

Само че НАТО е военен съюз. Турция има втората най-голяма армия в НАТО, а ключовото ѝ географско разположение е още един пример защо е толкова важна за целия Алианс. Според анализатори на Запад – Анкара само ще предизвика допълнителни проблеми, ако е извън НАТО, и може да затегне връзките си с Русия.

"Турция подкопава собствената си позиция", заявява Алпер Коскун, бивш турски дипломат, който сега е старши научен сътрудник във Фондация "Карнеги" за световен мир. Въпреки това, добавя той, „тя все пак е важен член на Алианса".

Ориенталският пазарлък на Ердоган със заложници Швеция и Финландия

Въпреки че Вашингтон и неговите съюзници искат да вярват, че заплахата на Турция да блокира членството на Швеция и Финландия в НАТО е ч...

За пореден път въпросът е какво ще успокои Ердоган и ще гарантира неговата подкрепа за приемането на Швеция и Финландия. Президентът на САЩ Джо Байдън прие лидерите на двете държави в Белия дом този месец и определи разширяването на НАТО като тест срещу руската енергия.

Повечето анализатори смятат, че Ердоган няма да блокира окончателно присъединяването на Швеция и Финландия. Отбелязва се обаче, че президентът желае да се съсредоточи върху проблемите на сигурността на Турция и да постигне положителни политически резултати преди изборите в страната.

Ердоган е особено ангажиран с дългогодишната помощ на Швеция за Кюрдската работническа партия, която се стреми към отделна кюрдска държава на територия, част от която се намира в границите на Турция.

Партията е атакувала невоенни цели и е убивала цивилни в Турция. Тя е забранена в тази страна и е определена от САЩ и Европейския съюз като терористична група, въпреки че някои правителства, включително на Швеция, я възприемат като кюрдско националистическо движение. Освен това САЩ подкрепят свързаните с тях бойци в Сирия, Y.P.G., или Folks's Safety Items, които помагат в борбата с Ислямска държава и които Ердоган атакува при навлизането си в страната през 2019 г. Турският президент иска Y.P.G. също да бъде обявена за терористична група.

Ердоган обвинява Финландия и Швеция, че укриват последователи на Фетуллах Гюлен – турският духовник, живеещ в изгнание в САЩ, когото президентът обвинява за преврата от 2016 г. Турция иска екстрадирането от Скандинавия на около 35 лица, за които твърди, че са свързани с кюрдските сепаратисти или с Гюлен. Освен това Ердоган възразява срещу шведското и финландското оръжейно ембарго срещу неговата страна, което беше наложено след нахлуването в Сирия. Стокхолм вече обсъжда вдигането на ембаргото предвид настоящите събития в Украйна.

Байдън: САЩ ще подкрепят Швеция и Финландия при агресия срещу тях до влизането им в НАТО

Президентът Джо Байдън изрази силна подкрепа в сряда на кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО на фона на руска...

Някои анализатори казват, че властите в Анкара гледат на ПКК по същия начин, по който Вашингтон е възприемал Ал Кайда преди 20 години, и че Западът не може да пренебрегва тези проблеми, ако се надява да прави бизнес с Турция.

Служителите на администрацията на Байдън омаловажават случващото се и очакват Ердоган да постигне компромис с Финландия и Швеция. През последната седмица турски официални лица се срещнаха в Анкара с колеги от скандинавските страни и разговаряха в продължение на няколко часа.

При срещата си с външния министър на Финландия във Вашингтон в петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е "уверен, че ще преминем през този процес бързо и че въпросите ще се решат с всяка от страните".

Някои американски анализатори обаче са скептични. Ерик Еделман, бивш посланик на САЩ в Турция и Финландия, предупреди, че Ердоган може би търси начин да си спечели благоразположението на Путин или поне да намали гнева в Москва заради продажбата на смъртоносни безпилотни самолети на украинската армия от непублична турска компания.

"Той има много сложни отношения с Путин, за които трябва да се погрижи", казва Еделман. "Това е чудесен начин да хвърли едно малко кокалче на Путин и да му каже: "Аз все пак съм полезен за вас".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари