Мъск като съвременен Икар - ще изгори ли в прекомерната си амбиция?

2291
Мъск като съвременен Икар - ще изгори ли в прекомерната си амбиция?
Снимка: getty images

Това е стара шега сред мениджърите на Tesla Inc: „Ако се приближиш твърде много до главния изпълнителен директор Илон Мъск, ще изгориш. Да останеш незабелязан, вместо опасно да се приближиш към слънцето - е твоята стратегия за оцеляване."

Добре известна история от гръцката митология - Икар пренебрегва предупрежденията на баща си и лети твърде високо, а топлината на слънцето разтапя восъчните му крила, Икар пада в морето и се удавя.

Мъск изпълни заканата си и премести Tesla от Калифорния

Щаб-квартирата на американския производител на електромобили Tesla се мести от калифорнийското градче Пато Алто в столицата на Тексас -...

Мъск изглежда навлиза в своята потенциално опасна фаза на Икар, пише Дана Хол в коментар за „Блумбърг“. С нетно богатство от над 300 милиарда долара той е най-състоятелният човек в света. Притежава около 20% от Tesla и около половината от SpaceX. Личното му богатство скочи до небето с масовото производство на електрически превозни средства, но също и с космически полети. В Калифорния, където бе създадена Tesla, - преди компанията да се премести в Остин, Тексас - превозните средства с нулеви емисии съставляват 11% от продажбите на нови автомобили.

Повечето предприемачи на ниво Мъск прибират печалбите си и започват да мислят кой ще ги наследи, фокусирайки се върху благотворителността. Но Мъск доби нов прилив на енергия и шегите му в стил тийнейджърски хумор в Twitter достигат нови висоти. Той дразни Джеф Безос, като публикува емоджи с медал за второ място на фона на нарастващата разлика в състоянието на двамата. Продължава да се шегува и с президента Джо Байдън, звучейки почти като републиканец. Мъск каза на ръководителя на Световната програма по прехраната на ООН, че ще дари 6 милиарда долара за борба с глада по света, ако организацията гарантира, че парите ще изпълнят тази цел.

Преди десет дни компанията за коли под наем Hertz обяви, че планира да закупи 100 000 автомобила Tesla. Но Мъск побърза да полее със студен душ ентусиазма, твърдейки, че сделката все още не е официализирана. В отговор Hertz каза, че доставките вече са започнали и има голямо търсене на автомобили.

Какво точно се опитва да направи Мъск? Ако наистина няма договор, защо Hertz го обявява? Или може би Мъск е твърде чувствителен към идеята Tesla да предаде своя модел 3 на компания за коли под наем, използвайки платформата, за да напомни на Hertz, че няма да получава специални отстъпки?

Илон Мъск ще инвестира до 30 милиарда долара в Starlink

Милиардерът-предприемач Илон Мъск заяви, че планира да инвестира до 30 милиарда долара, за да развие своята амбициозна сателитна интерн...

Освен това той попита своите последователи в Twitter дали да продава свои акции на автомобилния производител и след като мнозинството отговори положително, цената на акциите падна.

Превъплъщението на Tesla през последното десетилетие от борбен стартъп в Силиконовата долина до топ производител на автомобили, беше впечатляващо. По пътя Мъск успя да опетни имиджа си на съвременен главен изпълнителен директор, оставайки обаче невредим – от пушене на марихуана през удряне на бивш подчинен до обвинения в измами с ценни книжа. Легионът от фенове обаче си го обича - за похвалите и арогантността му. А бордът на Tesla го приема какъвто е.

Надяваме се, че за негово добро и доброто на служителите му, Мъск няма да изгори. Той се очертава като своя най-голям враг: той се самосаботира в моменти на стрес (като през 2018) и става особено арогантен, когато нещата вървят добре. Той е на 50, но това не му пречи да преследва своята мечта - да колонизира Марс и да реализира своята революция за чиста енергия. Най-големият риск в тези мощни амбиции може да бъде единствено собствената му арогантност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари