Началото на нова студена война или защо Байдън премина червената граница

7353
Началото на нова студена война или защо Байдън премина червената граница
Снимка: Getty Images

Анализът е на Тарас Березовец, политтехнолог, директор на Berta Communications и съосновател на украинския Институт за бъдещето.

Фактът, че президентът на САЩ Джо Байдън нарече Владимир Путин „убиец" в интервю, изобщо не е импровизирана декларация, а умишлено направено изявление. С тези думи Байдън обяви началото на нова Студена война между САЩ и Русия. И реакцията на Москва потвърждава факта, че тя напълно разбира какво е заложено.

САЩ забравиха правилата от Студената война

Наистина ли Джо Байдън е опитен външнополитически политик, когото половината свят счита за такъв? Този въпрос задава немското издание D...

Отзоваването на руския посланик Анатолий Антонов от Вашингтон за консултации, реакцията на спикера на Държавната дума на Руската Федерация Вячеслав Володин, както и истерията на други персонажи, които се втурнаха да защитават руския президент - всичко това предполага, че Путин е уязвим. В крайна сметка едно е, когато някой руски опозиционер (условно казано Каспаров) или журналисти го наричат „убиец“, и съвсем друго нещо е, когато президентът на единствената суперсила в света го нарича така. В политическата среда не е обичайно да се хвърлят подобни обвинения. Можем да кажем, че убийците са руските военни или „зелените човечета“, но такова обвинение срещу първия човек в държавата е преминаване на „червената линия“.

Байдън пресече съзнателно тази „червена линия“. Яростта на Байдън е причинена от факта, че американското национално разузнаване потвърждава факта на намесата на руското разузнаване в американските дела и доказва участието на Путин в това, установявайки, че именно той е дал заповедта да се намесва в американските избори.

В резултат на това следва да се очаква по-нататъшно влошаване на отношенията между САЩ и Руската федерация. Три източника в Държавния департамент вече обявиха за нови антируски санкции поради намеса в изборите. Под тях ще попадне не само Русия, но и Иран, Венецуела и Куба, т.е. онези държави, които са обвинени в намеса в изборния процес.

Русия ще реагира симетрично навсякъде, където може, предизвиквайки ескалация. Но не директно срещу САЩ, а срещу техните съюзници. Съответно може да се очаква ескалация срещу Украйна.

Ще бъдат направени и опити за дестабилизиране на позицията на САЩ в Европа чрез редица страни от ЕС, по-специално Германия. В крайна сметка загубата на партията на Ангела Меркел (ХДС) на местните избори отслабва позициите на отиващия си канцлер и съответно управляващата партия на Германия. А „зелените“, партията победител на тези избори, като лява партия, са доста лоялни към Русия.

Ердоган: Думите на Байдън за Путин не подхождат на държавник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече изявленията на американския президент Джо Байдън за руския президент Владимир Путин недо...

Затова Путин ще се опита да играе на няколко шахматни дъски наведнъж.

Във военно отношение той ще увеличава ескалацията в онези региони, които са окупирани или където има руски прокси. А в други региони той ще действа чрез своите политически агенти.

Отзоваването на руския посланик от Вашингтон за консултации е добър показател за нивото на дипломатическа загриженост в Русия. По едно време посланиците бяха извикани след войната между Русия и Грузия и впоследствие дипломатическите отношения бяха напълно прекъснати, а сега Грузия и Руската федерация общуват чрез Швейцария. Така че това е много сериозен знак. Не мисля обаче, че американците ще отговорят „огледално” и сега ще извикат своя посланик от Русия.

Русия също ще обяви нови персони нон грата и ще изгони редица американски дипломати.

Освен това ще бъдат ударени чуждестранни агенции. По-специално руското правителство отдавна „точи зъби“ по американски проекти като Радио „Свобода“. Според автора на публикацията Тарас Березовец, офисът на Радио „Свобода", което вече плаща безумни глоби всяка година, ще бъде напълно затворен в Москва. Може би редакцията от Москва ще се премести в Киев.

Какво се очаква след острата размяна на реплики между Путин и Байдън?

В интервю на 17 март американският президент Джо Байдън заяви, че Путин ще понесе последствия заради опитите му да повлияе на резултати...

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари