Накъде ще поведе Италия новото правителство?

2699
Накъде ще поведе Италия новото правителство?
Снимка: Getty Images / Guliver

Новото коалиционно правителство в Италия, което ще положи клетва днес (1 юни), обещава комбинация от крайнодесни, антиелитарни и евроскептични политики, поставяйки въпроси за това, какво е бъдещето за третата по големина икономика в еврозоната.

Тъй като „Лигата“ и „Движението 5 звезди“ (Д5З) се подготвят да поемат отговорност, агенция France Presse, цитирана от БГНЕС, дава отговорите на пет належащи въпроса.

В Италия договориха правителство

Юристът Джузепе Конте се съгласи да стане следващият премиер на Италия след среща с президента Серджо Матарела късно снощи. Двете воде...

Може ли Италия да напусне еврото?

Въпреки откритата критика към Европейския съюз от двете партии и присъствието в кабинета на евроскептика Паоло Савона, правителствената програма на Д5З и Лигата не призовава за едностранно напускане на еврозоната. Д5З публично изостави идеята за референдум за еврото и докато Лигата подписа програмата и следователно се ангажира да остане в единната валута, макар в миналото тя да нарича еврото "неуспешен икономически и социален експеримент". В същото време тя предлага реформи, както и евентуален координиран изход заедно с редица други държави в дългосрочен план.

Последните проучвания показват, че 60-70% от италианците се противопоставят на изтеглянето.

Как ще реагират пазарите?

Бурна кампания, неубедителни резултати от изборите, политическа безизходица и страхове от нови избори поставиха пазарите в неясно положение. Перспективата за споразумение между Д5З И Лигата първоначално беше посрещнато с известно облекчение - докато коалицията не разкри правителствената си програма. В отговор на струващите много мерки и евроскептичния тон ключовите финансови показатели сочат намаляване на доверието на инвеститорите в Италия.

Юнкер: Италия ще следва проевропейски път независимо от всичко

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че съдбата на Италия „не лежи в ръцете“ на финансовите пазари и...

Разминаването или разликата в доходността между италианските и германските десетгодишни държавни облигации надхвърли 300 пункта в началото на седмицата, в сравнение със 130 преди три седмици. Въпреки това тя се е увеличила до близо 600 пункта през 2011 г., което помогна Берлускони да бъде изгонен.

Дългосрочно партньорство?

Както Луиджи Ди Майо от Д5З, така и лидерът на Лигата Матео Салвини настояват, че имат намерението да запазят курса си за пълен петгодишен мандат и да изпълняват своята програма. Но техните партии имат мнозинство от само 32 гласа в Камарата на депутатите и те са с почти уязвими в Сената. И те ще трябва да държат под строг контрол своите депутати - особено тези, които гледат на новия съюз със скептицизъм.

Кой наистина ръководи?

Д5З има повече влияние в новата коалиция, след като спечели почти 33% на изборите през март, в сравнение със 17% на Лигата. Салвини обаче е изгряваща звезда, която тежи на позицията си и твърди, че представлява 37 процента от тези, които са гласували за дясната коалиция, в която е участвал в кампанията.

Президентът на Италия връчи мандат за съставяне на правителство

Италианския президент Серджо Матарела предложи на 64-годишният икономист Карло Котарели да оглави правителството, съобщи прессекретарят...

Междувременно влиянието на основателя на Д5З Бепе Грило, един открит бивш комедиант, все още е голямо в партията на Ди Майо. Въпросителният знак виси също над съдбата на очарователния бивш премиер Силвио Берлускони. Част от десния алианс със Салвини Берлускони неохотно даде зелена светлина на Лигата и на Д5З да сключат сделка без неговата партия "Форца Италия".

Но застаряващият медиен магнат не одобрява новата правителствена програма. След като неотдавнашното съдебно решение отмени забраната му да заема обществена длъжност, той отново би могъл да окаже влияние и обеща "разумна и критична опозиция".

Какво може да направи президентът?

Отказът на президента Серджо Матарела да приеме Савона като министър на икономиката принуди коалицията да назначи екип, който може да предложи по-голяма увереност в Брюксел. Избран от ляво-центристкия парламент, Матарела посочи, че не само има правомощието да налага вето на министри, но и може да отхвърли всеки закон, считан за финансово нежизнеспособен.

Той е и гарант на международните ангажименти на Италия и възнамерява да следи внимателно каквито и да било стъпки за промяна на ролята на Италия на световната сцена, особено предвид коварните коментари на Салвини към ЕС и похвалите за руския президент Владимир Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари