НАТО готви новата си доктрина за Космоса

3347
НАТО готви новата си доктрина за Космоса
Снимка: iStock

Нов център за върхови постижения в космическите изследвания и анализ на заплахите предстои да бъде открит във френския град Тулуза.

До бъдещата сграда на космическата централа, която в момента се строи в Тулуза, друга сграда, новият Център за високи постижения на НАТО, ще бъде завършена през 2025 г. Интересното е, че и двете сгради ще се намират в близост до Френския национален център за космически изследвания (CNES). Получава се "хъб" - нов фокус за научни, индустриални и военни специалисти. Защото новият Център за високи постижения на НАТО ще се занимава именно с космически операции.

Северноатлантическият алианс официално даде съответното разрешение за изграждането на такъв център на срещата на върха във Вилнюс, слагайки край на продължилите месеци дискусии. Германия също беше кандидат за домакин на новия център, но Франция спечели. Задачата на новия център ще бъде "да насърчава формирането на концептуално мислене в западните армии" като цяло, но основната му задача е да анализира космическите заплахи. Съюзниците в НАТО започнаха да правят това, което трябваше да е направено отдавна – започнаха да хармонизират концепциите си за отбрана.

Бойното поле стигна до Kосмоса

От 2019 г. космическото пространство (над 100 км) се счита от НАТО за "пето пространство" за военни операции, заедно със земнато, морскато, въздушнато пространство и киберсредата. Тук обаче няма новини: от средата на 2010 г. Космосът се смята от военните за място на потенциална конфронтация. Във Франция Комитетът по етика на отбраната вече излезе със становище относно космическата отбрана: "Защитата на френските интереси може законно да се извършва в Космоса, от Космоса и с помощта на Космоса", обясни председателят на комитета Бернар Пешер. Но в същото време трябва да се отбележи, че концепцията за френските военни космически операции все още не е дефинирана.

"Ние ще създадем концепции, ще помислим за доктрина, т.е. как да използваме тази концепция, ще образоваме хората и ще работим върху обратната връзка. Това е система с пълен цикъл", обяснява полковник Тиери Шапо, който скоро ще ръководи този най-нов център на НАТО. Сред поставените задачи ще бъдат и следните: да се определи какво ще прави центърът, както и как новите знания, придобити от него, да се прилагат в отбраната. Центърът трябва да представи предложенията си за подготовката на доктрината за космически операции "до две-три години". Работата не започва от нулата, тъй като някои армии на НАТО, включително френските въоръжени сили, вече имат свои собствени военнокосмически сили, включително съответните командни центрове. 15 от 31 съюзнически държави участват в ръководния комитет на Центъра за високи постижения на НАТО.

Уви, в НАТО само малък брой специалисти познават тази тема: общо във военните организации на Алианса работят не повече от 30 души със съответните компетенции. За разлика от по-традиционните области на военните дела, военнокосмическият потенциал на Алианса не е консолидиран в единна система в рамките на съюзническото командване. Всяка страна остава независима във военнокосмическата сфера и предоставя своите ресурси в съответствие с нуждите на Алианса.

Междузвездни войни: Космосът може скоро да е новото бойно поле

Войни на земята, в Космоса и дори във всички измерения

В близко бъдеще към работата на тази структура трябва да се присъединят и САЩ. Формално американската армия трябваше да чака акредитация (разрешителни за работа) в центъра. Но командването на военнокосмическите сили на САЩ не изчака партньорите му да се заемат с подробно проучване на доктрината. "Начинът, по който провеждахме космически операции в началото на космическата ера, вече не се вписва в съвременния контекст", каза генерал Шоу, заместник-командващ на американските космически сили, по време на неотдавнашна дискусия в института Мичъл. Вече става дума не само за подкрепа за други военни операции, като разузнаване или комуникации, но за защита и отбрана в "географското пространство". Генерал Шоу се застъпва за преход към "динамични" космически операции.

Центърът за високи постижения на НАТО ще трябва да разбере предстоящите промени в космическия сектор и да постигне хармонизиране на подходите и дефинициите между съюзниците. Например, няма ясна концепция за "недружелюбно" поведение в Космоса. "Няма дефиниция на "недружелюбно поведение" в нито един документ за космическото право. Различни съществуващи споразумения и принципи на ООН, които се отнасят до космическото пространство, днес не предоставят недвусмислено определение", отбелязва специална инструкция за военното космическо право, издадена във Франция. Западните юристи се опитват да пренесат обичайните правни норми в Космоса. Това не означава, че космическото пространство е напълно "незаконна територия", но правната дефиниция на военните операции, разрешени в Космоса, все още е неясна.

"Целият проблем е, че много елементи от космическите технологии могат да се използват както за мирни, така и за военни цели. Това е техника с двойна употреба. И няма ясно разграничение между това какво е военна дейност в Космоса и какво е мирна. Това води до трудности", казва генерал Адам, член на командването на космическите сили на САЩ.

Космическа война: В САЩ вече се готвят да обезвреждат чужди сателите и не само

Поуки от войната в Украйна: Космосът като бойно поле

Центърът също си постави задачата да направи изводи от войната в Украйна: той ще трябва да определи ролята на космическото разузнаване, да изясни възможностите за военно използване на сателитни комуникации. "Броят на елементите с двойна употреба в космическата сфера е просто невероятна", подчертава генерал Адам. Тук рамо до рамо работят цивилни и военни. Интересите им са преплетени. "Ние сме наясно с това: няма измъкване от двойствеността на космическите превозни средства", продължава Адам. Например SpaceX, а не въоръжените сили, отговаря за работата на сателитите Starlink, предоставени на разположение на украинската армия. Неизбежното присъствие на граждански специалисти в Космоса поставя и въпроса за техния статут във военновременни условия: ще се считат ли тези хора за участници във военни действия или не?

ОЩЕ: Как космическите сателити Starlink на Мъск промениха хода на войната в Украйна

Освен това има промяна в подхода на ВВС към военнокосмическите сили. "Преди разглеждахме стратегическото използване на космическите способности", продължава генерал Адам, "но в Украйна видяхме тактическо приложение на този потенциал, което изисква напълно различни модели за вземане на решения".

Оказва се, че военното командване трябва да преразгледа организацията на работата си, за да осигури поддръжка на своите войски в реално време от сателити. Въпросът може да изглежда технически. Но не е. Северноатлантическият алианс ще води война с враговете си в много области и в различни среди, включително в Космоса. Ако НАТО иска да постигне превъзходство във всички тях, е необходимо да се развие координацията. И трябва незабавно да помислим за това.

Война и в Космоса: Путин пак заплаши да удари западни сателити

Източник: Le Figaro

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари