"Неблагодарният Зеленски" и какво е победа над Русия: Разделителни линии между Запада и Украйна

12715
"Неблагодарният Зеленски" и какво е победа над Русия: Разделителни линии между Запада и Украйна
Снимка: Getty Images

Ще се откаже ли Вашингтон от Киев? А ЕС? Този въпрос излезе на преден план в немалко информационни източници като коментари и анализи след срещата на НАТО във Вилнюс.

Една от най-големите граждански информационни платформи във Франция - Agoravox (призната като платформа със сериозно влияние от Reuters, също обърна внимание на поуките от Вилнюс. Френската платформа заложи на анализ, базиран на материал на Politico. Този материал е посветен именно на различията между режима на Зеленски и западните режими какво всъщност представлява победа над Русия.

"Украинските официални лица, чиято реторика и действия са в противоречие, все повече се страхуват, че Западът в крайна сметка ще се опита да им наложи преговори с Русия. Оттук са нарастващите и продължаващи искания за повече оръжия и боеприпаси, бойни самолети и ракети. Украйна се тревожи, че нейните жертви, страдания и кръвопролития ще бъдат напразни", пише в Agoravox на база материала на Politico.

Сигнали на противоречие

Politico обръща внимание на възмущението на Володимир Зеленски относно доставката на западни оръжия за Украйна и как това не се е харесало във Великобритания и САЩ. Дадени са примери с британския министър на отбраната Бен Уолъс и със съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, за когото нерядко се пишеше, че заема по-сдържани позиции за войната в Украйна и имаше дори крайни обвинения, че гледа прекалено много и руската гледна точка.

По отношение на Уолъс се стигна до прословутите думи, че не е куриер на Amazon, за които той по-късно официално каза, че са извадени от контекст и са казани далеч по-рано във времето. Но по медиите нещата бяха представени масово така: "преди година западните дипломати бяха раздразнени и заявиха, че украинският президент трябва да смекчи плама и исканията си, в противен случай рискува да предизвика обществен и политически протест". ОЩЕ: Ние не сме куриери на Amazon: Бен Уолъс поиска повече благодарност от Украйна

При Съливан реакцията не беше срещу Зеленски, а срещу украински активист, който го провокира с думите, че американският президент Джо Байдън се страхува от пълна загуба на Русия и пълна победа на Украйна - затова не е подкрепил влизане на Украйна в НАТО: Байдън каза готова ли е Украйна да влезе в НАТО (ВИДЕО)

Отделно, в анализа на Politico се припомня как преди известно време NBC публикува материал, според който Байдън е бил много разочарован, когато се е обадил на Зеленски да му каже, че е издействал пакет военна помощ от 1 млрд. долара, а украинският президент веднага почнал да се оплаква какви оръжия липсват в пакета.

Най-важното е могат ли САЩ и Европа да оставят Володимир Зеленски на произвола на съдбата. Западните дипломати се опасяват, че с безкрайните си искания украинският президент рискува да подкопае обществената подкрепа и единството на Стария континент, търсейки още по-мащабна (икономическа) война срещу Русия, поставяйки в неудобно положение европейски правителства, които не могат да доставят на съюзника си оръжие с желаната от него скорост. Зеленски, цитиран от Politico, каза, че липсата на график за членството на Украйна в НАТО е "абсурдна". Според киевското ръководство опасенията на САЩ и Европа от ескалацията - и това е една от причините за отказа от доставка на част от оръжията - са неуместни.

От друга страна, както САЩ, така и много западноевропейски лидери, публично говорят за войната в Украйна като за война между доброто и злото. Не изглежда хич добре "доброто" просто да се отдръпне. Затова и украинските основания да питат защо на "доброто" не се дават дългобойни ракети ATACMS и изтребители F-16 и защо се поставят условия кое западно оръжие къде и как да бъде ползвано срещу руснаците са доста на място. В крайна сметка, става въпрос за спасяването на невинни хора от руския терор.

Politico отбелязва обаче, че има разцепление в Северноатлантическия алианс. Полша и балтийските държави подкрепят военните действия на Украйна, докато други дългогодишни членки на НАТО имат друго мнение и "това е част от проблема зад обвиненията на Киев в неблагодарност". Докато украинците, балтийските държави и Полша се опасяват от разпространението на „руската заплаха“ към Запада през следващите десетилетия, в Западна и Южна Европа не споделят този страх.

Какво значи победа във войната в Украйна?

За Украйна победата е пълно връщане на всички окупирани от руснаците територии, включително Крим. За важна част от Запада обаче изглежда не е така.

"Преговорите са в състояние да сложат край на конфликта, но не може да има руски условия, а мирните условия ще бъдат предложени от победителя Киев", напомня Politico украинската гледна точка. "Пълна победа наистина е възможна само ако въоръжените сили на Украйна тръгнат успешно към руската столица Москва, но това няма как да се случи. Накратко, има противоречие между практичността и идеализма", е друга гледна точка на Запад, която допуска Русия да задържи част от вече превзетото с оръжие от украинските територии - Крим и част от Донбас, въпрос на преговори е колко, а не дали.

Тези две гледни точки са реалност, защото и досега в рамките на НАТО и сътрудничеството с Украйна не са ясно дефинирани какви са целите на войната.

Володимир Зеленски не разбира напълно обществените настроения и колко бързо те могат да се променят в страните от Западна и Южна Европа, където семействата и бизнеса са загрижени за оцеляването, предупреждава Politico, посочвайки поскъпването на живота на европейците, причинено от енергийните санкции срещу Москва и рязкото увеличение на инфлацията в резултат на пандемията като фактори за различно обществено мнение.

Сигнал: Украйна има нужда не само от дарения, но и от ремонт на оръжия

Анализ на Politico: Прочит на Agoravox

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари