Сигнал: Украйна има нужда не само от дарения, но и от ремонт на оръжия

6606
Сигнал: Украйна има нужда не само от дарения, но и от ремонт на оръжия
Снимка: Getty Images

Още преди Украйна да започне контранастъплението си това лято, съюзниците ставаха все по-притеснени, че усилията да се поддържа дарената техника в изправност изостават от нуждите на бойното поле.

Сега, с битката за изтласкване на десетките хиляди окопани руски войски с техните бронирани машини и артилерийски оръдия, необходимостта това оборудване да се поправи и да се върне в бой е по-спешна, отколкото когато и да било във войната.

"Ние създаваме ремонтни съоръжения в Европа, превеждаме ръководства за обучение и ремонт, но трябва да направим много повече заедно, така че да се фокусираме върху поддържането на дареното оборудване", заяви представителят на Пентагона Уилям ЛаПлант в свое интервю.

Поддържането на модерно оборудване на стойност милиарди долари в работно състояние, така че Киев да може да продължи своята контраофанзива, е една от основните функции на работна група от 22 държави, ръководена от САЩ, Полша и Обединеното кралство. Още: Бронираните машини Брадли - ключови за украинската контраофанзива (ВИДЕО)

Работната група, посветена на поддържането не само на Украйна, но и на възстановяването на складовете за отбрана на САЩ и Европа, се среща редовно като част от Контактната група за отбраната на Украйна от 50 държави, ръководена от министъра на отбраната Лойд Остин, която на последното си месечно събиране реши какво още от списъка с желания на Киев може да бъде договорено.

"Ние водим редовни разговори с украинските колеги", каза ЛаПлант. "Какво повече им трябва? Има ли още неща, които можем да изпратим? Ние всъщност проследяваме това, което се нарича степен на наличност на всяка една от тези системи, в почти реално време."

Групата вече е помогнала на украинците да проследят над 4000 линии за доставка на високо търсени резервни части за международното оборудване, което е дарено.

Списъкът с оборудване, изпратено в Украйна през последните 17 месеца, е изумителен както по отношение на това колко бързо е пристигнало, така и по отношение на разнообразието си. Той варира от немски танкове до американски гаубици, от италианска противовъздушна отбрана до британски, полски, канадски, френски и чешки бронирани средства, пише Politico.

Пратките продължават да пристигат. На последната среща на Контактната група по отбраната на Украйна, фокусът беше върху бойни средства и оборудване за разчистване на мини и мобилна противовъздушна отбрана с малък обсег.

Помощ от САЩ

След срещата САЩ обявиха нов пакет от военна помощ на стойност 1,3 милиарда долара за Украйна, който включва над 300 бронирани бойни средства и 4 усъвършенствани ракетни системи земя-въздух, които ще дойдат с пакети за поддръжка.

Степента на готовност на оборудването е основна грижа за Киев от началото на войната. Русия успя да бръкне в дълбоките си запаси, за да хвърли повече оборудване и повече войски в боевете.

За разлика от РФ, Украйна работи с оборудване, което или е било от десетилетия на склад, или е сравнително ново за тях, затова голяма част от най-сериозните ремонтни работи все още трябва да бъдат изпратени до места като Полша или Чехия, преди да предприемат дългото пътуване обратно за Украйна. 

Киев отдавна изразява загриженост относно наличността на много от тези дарени системи, тъй като някои бойни средства и оръжия, изтеглени от американски и съюзнически складове, вече са пристигнали и се нуждаят от ремонт.

Планът на Берлин и Варшава за създаване на съвместен ремонтен център в Полша за украинските танкове Leopard 2 се разпадна този месец на фона на разногласия относно цената на работата, оставяйки някои повредени танкове да стоят неизползвани, изчаквайки ремонта.

Германският министър на отбраната Борис Писториус пътува до Полша, за да се опита да даде тласък на усилията по ремонтния център, който първоначално трябваше да започне дейност през май.

Правителството на Обединеното кралство беше по-успешно, действайки едностранно, сключвайки сделка за 60 милиона долара с британската отбранителна фирма Babcock за ремонт на танкове Challenger 2 и други бойни машини, дарени на Украйна. Договорът „осигурява съществена подкрепа за Украйна на бойното поле“, каза в изявление министърът на отбраната Бен Уолъс.

Проблемите пред контраофанзивата

Контраофанзивата се оказа трудна за силите на Украйна, докато те си пробиват път през гъсти минни полета, за да достигнат добре защитените линии на руски окопи.

Тези първоначални атаки доведоха до загуби на произведени в САЩ бойни коли Bradley и на няколко повредени германски танкове Leopard. Ако могат да бъдат ремонтирани, връщането на тези бойни средства обратно на предната позиция е на върха на дневния ред.

С инфраструктурата за ремонт, създадена през последната година, каза ЛаПлант, екипите зад линиите са в състояние „незабавно да получат тази информация и след това намираме повредената машина и я евакуираме.

„Искам да отдам заслуженото на украинците, те са тези, които го правят“, добави той. „Но ние се уверяваме, че те имат всичко, от което се нуждаят. И ако частите трябва да дойдат от страна от края на света, ние се грижим да ги доставим до тях. Така че поддържането всъщност е по-голямата част от работата, която се извършва в момента.“

САЩ също са превели на украински над 700 технически ръководства за дарени оръжия и са убедили отбранителни фирми по целия свят, да осигурят пакети с технически данни за системите. Още: Какви са украинските загуби от началото на контраофанзивата?

Работната група също така провежда поредица от сесии с отбранителни фирми от САЩ и Европа, за да разбере какво още могат да направят, за да помогнат както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, с особен фокус върху това как да се произвеждат повече артилерийски боеприпаси, които украинците изстрелват бързо.

Що се отнася до самите оръдия, които се износват от постоянна употреба, украинците са използвали 3D принтери, за да правят свои резервни части.

Говорейки след срещата на контактната група по отбраната на Украйна, председателят на Обединения комитет на началниците ген. Марк Мили предупреди, че контранастъплението все още е в начален етап и „предстоят още много боеве“.

Стоейки до Мили в Пентагона, Остин добави, че западните партньори трябва да продължат да доставят оръжия и подкрепа за Украйна. „Украйна се бори за живота си“, каза той. „Залозите са високи.“

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари