Несигурността в Турция нараства

3191
Несигурността в Турция нараства
Снимка: Getty Images/Guliver

Четири дни преди Турция да започне да приема обратно нелегалните мигранти от Гърция, според знаковото споразумение с ЕС, все още се запазва неизвестността около това, колко ще пристигнат, как ще бъдат обработени и къде ще бъдат настанени. Турция се договори с ЕС този месец да приема обратно всички мигранти и бежанци, които достигнат незаконно до Гърция, в замяна на финансова помощ, отмяна на визите за турците и ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

Връщанията трябва да започнат на 4 април според плана, който трябва да закрие основния маршрут, по който милиони мигранти и бежанци се стичат през Средиземно море в Гърция и се отправят на север към Германия и Швеция.

Правозащитни организации и европейски политици оспорват законността и прилагането на сделката, поставяйки под въпрос дали Турция има достатъчно възможности да защитава правата на бежанците и дали може да бъде смятана за безопасна държава за тях.

Първите връщани се очаква да бъдат откарани с лодка от гръцки острови до Дикили, северно от град Измир на турското егейско крайбрежие. Но дали ще бъдат настанени в дългосрочен план, остава неясно.

„Нашето безпокойство е, че не само на Дикили, но и инфраструктурата на целия регион не е готова, ако те останат тук – независимо дали става дума за здравни или учебни заведения. Ние изразихме тези си безпокойства“, каза кметът на Дикили Мустафа Тосун.

„Ние не можем да получим информация от властите, ние само чуваме слухове“, каза той и допълни, че районът е туристическа дестинация, неподходяща за настаняване на мигранти в дългосрочен план.

Турция задържа 15 заподозрени във връзка с "Ислямска държава"

Най-малко 15 души, заподозрени във връзки с терористичната група "Ислямска държава" бяха арестувани в Турция, предаде ТАСС. Операцията...

Губернаторът на региона Мустафа Серджин каза, че планът не е да се създаде бежански лагер, а само регистрационен център, откъдето мигрантите ще бъдат изпращани до 24 часа в Измир или други райони.

Керем Киник, вицепрезидент на Турския червен полумесец, каза, че организацията му подготвя лагер с 5000 места в провинция Маниса, след като бил помолен от правителството, макар да не бъде готов скоро.

Сирийците ще бъдат свободни да се настаняват извън лагерите, ако желаят, според представител на турската агенция за реакции при кризи AFAD, което пое водеща роля в управлението на вече намиращите се в Турция 2,9 млн. сирийци.

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com