Newsweek: Русия създава армия от роботи, а Китай й помага с изкуствен интелект

6384
Newsweek: Русия създава армия от роботи, а Китай й помага с изкуствен интелект
Снимка: iStock/Guliver

В Русия започва серийно производство на роботи, способни да се бият самостоятелно. Американците са особено притеснени от факта, че те се правят в сътрудничество с Китай. На тази симбиоза кой ще може да устои? „Пекин и Москва са се договорили ясно за военно сътрудничество, в което изкуственият интелект играе ключова роля" - се казва в доклад на Центъра за Военноморски анализ в САЩ. На тази тема е анализът на Том О`Конър в Newsweek под заглавие Russia Is Building an Army of Robot Weapons, and China's AI Tech Is Helping.

Русия разработва различни автономни оръжейни платформи, които използват изкуствен интелект, като част от амбициозна програма в сътрудничество със съседен Китай.

Колко важен е изкуственият интелект за Москва при модернизацията на армията, става ясно от доклад, озаглавен "Изкуствен интелект и автономия в Русия", публикуван в понеделник от изследователската и аналитична организация с нестопанска цел - Центърът за военноморски анализ (CNA), базиран в Арлингтън, щата Вирджиния.

Авторите на доклада са работили в тясно сътрудничество със Съвместния център за изкуствен интелект на Пентагона при изготвянето на документ, наречен „първото голямо американско изследване, което очертава основните инициативи, постижения и успехи на съвременна Русия в областта на изкуствения интелект и автономия в рамките на цялостната технологична картина в тази страна."

„Руските военни стратези обръщат особено внимание на създаването на така нареченото „информационно превъзходство на бойното поле, лишаващо врага от това предимство".

Съществуват сериозни проблеми и притеснения относно прехвърлянето на критичните функции за вземане на решения от хората към изкуствения интелект. Съвременните тенденции обаче ясно показват, че Русия полага сериозни усилия за прилагане на такива съвременни способности. Китай му оказва важна помощ, която в доклада се нарича „ключов партньор на Русия в областта на съвременните технологии като цяло и в частност изкуствения интелект“.

Това сътрудничество, което е част от широко стратегическо партньорство между руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин, непрекъснато се увеличава, въпреки опитите на САЩ да ги притиснат чрез различни санкции.

Самюел Бендет, който работи в Центъра за автономия и изкуствен интелект и предоставя съвети на авторите на доклада, заявява, че голяма част от сътрудничеството между Москва и Пекин се осъществява извън отбранителния сектор.

В същото време развитието на военните връзки предоставя нови възможности за установяване на по-цялостна съвместна работа.

„Виждаме основните резултати от подобни отношения в гражданската сфера, във високотехнологичния сектор, в научното сътрудничество, в областта на научноизследователската и развойната дейност“ - казва Бендет пред Newsweek. „В същото време има доказателства за развитието на двустранните контакти във военната сфера, за участие на страните в стратегическите учения "Восток", където се отработват въпросите за взаимодействието при командването и контрола на войските. "

Като цитира пример за повишено ниво на доверие между двете страни, които в миналото многократно са влизали в кавги и конфликти, характерни за сложните политики на Студената война, Бендет посочва помощта на Русия за Китай при създаването на система за ранно предупреждение при изстрелване на ракети.

Според него перспективите за въвеждане на изкуствен интелект трябва да бъдат наблюдавани, тъй като „и двете страни се стремят да развият своите многофункционални системи за информация и контрол (осигуряване на контрол, комуникации, компютърни технологии, събиране на информация, наблюдение и разузнаване). Двете държави все повече провеждат съвместни военни учения и обучение."

Но тъй като такива съвместни проекти, залегнали в историческото споразумение Путин-Си, се прилагат все по-често, старши изследовател Джефри Едмъндс отбелязва, че е много по-трудно да се разбере какво всъщност правят двете сили.

„От руска гледна точка сближаването между двете страни е една от най-трайните тенденции в руската външна политика през последните десетилетия - казва Едмъндс пред Newsweek. - Виждаме, че военното сътрудничество се задълбочава и става все по-секретно.”

В доклада на Бендет и Едмъндс са изброени две дузини оръжейни системи с елементи на изкуствен интелект и автономия. Това са сухопътни, въздушни и морски бойни средства, специални мини и дори антропоморфен робот, който може да използва огнестрелни оръжия, да кара кола и да лети в космоса.

Освен това в списъка са изброени допълнителни елементи, базирани на изкуствен интелект, към руските системи за бойна информация и контрол, комплекси за вземане на решения, военна техника, логистика, бойно обучение и системи за военно производство.

Докладът излиза наяве няколко дни след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу обявява, че страната вече е започнала да произвежда роботи, способни да се бият сами.

„Серийното производство на бойни роботи започна. Появиха се не просто експериментални проби, а роботи, които наистина могат да бъдат показани във филми с научна фантастика. Тези, при които програмираната машина е в състояние да се бие сама" - казва Шойгу, говорейки в петък на онлайн маратона "Ново знание".

Той споменва и за разработването на „оръжия на утрешния ден“, което се извършва в голям мащаб.

Може би най-забележителните в този обновяващ се руски арсенал са разнообразните ядрени оръжейни системи, за които Путин говори в огнена реч през март 2018 г., възхвалявайки технологиите, които надвишават дори най-модерните оръжейни системи в света по способности и гъвкавост. Той включва такива образци като хиперзвуковия управляем боен блок „Авангард”, въоръженият с торпедо безпилотен подводен апарат „Посейдон” и хиперзвуковата авиационна ракета „Кинжал”.

В доклада на Центъра за военноморски анализ се отбелязва, че всички тези платформи са оборудвани в различна степен със системи за изкуствен интелект и автоматизация, което ги прави още по-опасни. Заедно с това възникват нови пречки при развитието на такива системи и при тяхното приемане. И тъй като руските икономически ресурси са ограничени, това са много сериозни предизвикателства за нея.

Докладът се позовава на съобщение на Московския физико-технически институт (PhysTech), в който се посочва, че доходите, които носи на Русия дейността, свързана с изкуствения интелект, се увеличават 10 пъти по-бързо, отколкото расте БВП на страната.

Това обаче е нищо в сравнение с китайските показатели, където вложенията за изследвания в областта на изкуствения интелект са 350 пъти по-големи от това в Русия. Освен това Китай е на второ място след САЩ по брой заети в сектора на изкуствения интелект.

Това е само една от многото области, в които двете страни имат взаимни интереси и възможности.

„Русия е в малко по-неблагоприятно положение поради по-малката си икономика. Но между двете страни всъщност има пакт за ненападение и те са сключили много споразумения за техническо сътрудничество, се казва в доклада на Центъра за военноморски анализ. „Между двете страни продължава да се развива военно сътрудничество, има технически обмен. Последиците от такава връзка за американската стратегия ще стават все по-сериозни."

Устремът, с който Русия и Китай изграждат нови системи за изкуствен интелект, разтревожи някои американски лидери. През 2018 г. Съединените щати създадоха Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект, чиято задача е да проучи заплахите, породени от съперници, които превръщат изкуствения интелект в оръжие.

През март комисията публикува заключителния си доклад, който гласи, че „техническото съвършенство на американската армия се оспорва, особено от Китай и Русия“. В него се говори за това как двете страни участват активно в надпреварата за изкуствен интелект и могат да изпреварят Пентагона, ако той не действа решително. Докладът излага препоръки, които засягат увеличаването на инвестициите в изкуствен интелект. В него се говори за необходимостта от дипломатически усилия и сътрудничество за намаляване на рисковете за всички. За тази цел трябва да се установят нови правила и да се преследва прозрачност.

Бендет отбелязва, че няколко инициативи вече са в ход. „Съединените щати имат много съвместна дейност в областта на изкуствения интелект с Русия и Китай“ - казал той пред Newsweek.

Повече от половината европейци желаят замяна на депутатите с изкуствен интелект

Проучване установи, че повечето европейци биха искали някои от членовете на парламента в отделните държави да бъдат заменени от алгорит...

Той добавил, че сътрудничеството между Русия и Китай в областта на изкуствения интелект "е на ранен етап и много програми са на по-малко от пет години". Междувременно „Съединените щати играят определяща роля в дебата за ИИ, като Русия и Китай признават това“.

В същото време Едмъндс отбелязва, че по отношение на мащаба на съвместната им работа Русия и Китай вече са надминали сътрудничеството си със САЩ. „Между Русия и Китай има повече сътрудничество/бизнес връзки в областта на изкуствения интелект, отколкото между Русия и САЩ“ - казал той. При този темп е трудно да си представим, че Вашингтон би могъл да прекъсне тези връзки, дори и да се опита.

„Мисля, че ще бъде невероятно трудно за Съединените щати да разработят и приложат стратегия, която има за цел да забие клин или да отдели Русия и Китай - казва Бендет пред Newsweek. - Също така не съм сигурен, че развитието на сътрудничеството в тази област на изкуствения интелект може по някакъв начин да повлияе на днешната траектория на движение"

Докладът на Центъра за военноморски анализ отбелязва, че Русия и САЩ вече имат ограничено сътрудничество по въпросите на изкуствения интелект. Авторите посочват взаимодействието между базирания в Москва институт за наука и технологии „Сколково“, Масачузетския технологичен институт и компанията за кредитни карти Visa. Руските институции си сътрудничат и с университети в други страни, като Южна Корея, Обединените арабски емирства, Япония, Индия, Израел и Саудитска Арабия

Влошаването на двустранните отношения между Вашингтон и Москва се отрази негативно на перспективите за сътрудничество между двете страни. В същото време разцветът на руско-китайските отношения създава нови възможности за тези страни.

„Като цяло, в условията на нарастващо напрежение със САЩ, Китай и Русия са се договорили ясно да разширят техническото си сътрудничество, а изкуственият интелект играе ключова роля в плановете им за бъдещето“ - се казва в доклада на Центъра за военноморски анализ.

САЩ се готви да загърби пазарната икономика, за да се конкурира технологично с Китай - но доколко?

Неотдавна независимият двупартиен комитет (комисия) по изкуствен интелект в САЩ публикува доклад, в който прави извод, че Америка не е ...

Докато някои анализатори прогнозират евентуална хладина между Москва и Пекин, авторите на доклада правят различно заключение, твърдейки, че в момента няма признаци на несъгласие. Те отбелязват, че дори на фона на пандемията COVID-19, траекторията на тяхното сътрудничество става все по-положителна.

„Напротив, руско-китайските отношения продължиха да се развиват и задълбочават през последната година, въпреки че пандемията е променила приоритетите, налагайки по-активни биомедицински изследвания“ - се казва в доклада на центъра.

По време на срещата на върха през юни 2019 г. в Москва с участието на Си и Путин, руският лидер заявява, че 2020 и 2021 г. ще бъдат години на научно-техническо и иновационно сътрудничество между двете страни. Това твърдение беше потвърдено в плановете, обявени по-рано тази година, предвиждащи съвместното изграждане на лунна станция. Миналата сряда започна строителството на нови блокове в атомните електроцентрали в Китай, които се строят от Русия.

На виртуалната церемония, която стана първата онлайн среща на държавните глави за тази година, Путин отбеляза, че през 2021 г. се навършват 20 години от Руско-китайския договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

„От подписването на това споразумение Русия и Китай постигнаха голям успех в укрепването на многостранното сътрудничество и взаимно доверие в политиката, международните отношения, търговията и икономиката, културния и хуманитарен обмен“ - казва Путин. „Можем да кажем, че сега руско-китайските отношения достигнаха най-високото си ниво в историята“.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари