"Ние ли сме следващата цел?": Градове в Източна Украйна чакат Русия да удари

11145
"Ние ли сме следващата цел?": Градове в Източна Украйна чакат Русия да удари
Снимка: Getty images

След падането на стратегическата крепост Авдеевка на 17 февруари в други малки градове в Източна Украйна цари страх, пише The Economist в свой репортаж, който Actualno.com публикува.

Миньорският град Покровск на 45 километра северозападно от Авдеевка сега е пълен с войници, някои от които току-що са се оттеглили от предадения град. Според съобщенията руските атаки само часове след отстъплението са убили петима души в три града в Източна Украйна. Въпреки че са разположени малко встрани от фронта, артилерийската канонада в тях се чува ясно. И рядко е тихо за дълго.

Силно укрепената Авдеевка беше като клин в контролирана от Русия територия почти 10 години - при град Донецк. Въпреки че падането ѝ само по себе си е провал, майор Родион Кудряшов, заместник-командир на 3-та щурмова бригада, която прикриваше отстъплението на украинските въоръжени сили, гледа в бъдещето с надежда. Самият той се бие с руснаците от 2014 г. "Загубихме малка битка, но не и войната", казва той. Още: Спиране на огъня в Украйна? Не затаявайте дъх

Сега основният въпрос е дали руските сили ще се възползват от превъзходството си и ще се втурнат на запад от Авдеевка или ще атакуват другаде на фронта. На 19 февруари бяха получени съобщения за настъпление в редица области. Но майор Кудряшов не вярва, че руснаците ще продължат широкомащабно настъплението си от Авдеевка, тъй като отстъпващите украински части са нанесли тежки удари на врага. Според генерал Олександър Тарнавски, командир на групата украински въоръжени сили в това направление, през четирите месеца на боевете за Авдеевка руснаците са загубили 47 000 войници убити и ранени, но не е възможно да се потвърди тази цифра. Украинските въоръжени сили не разкриват собствените си загуби, но майор Кудряшов твърди, че те са много по-малки от руските.

Командирът на отряд с дронове, който се изтегли ден преди капитулацията на града, казва, че е бил свидетел от първа ръка как близо 200 руски войници са прекосили открит терен в продължение на пет часа миналата седмица. Според него украинските въоръжени сили са имали достатъчно боеприпаси, за да ударят само половината от нападателите. Майор Кудряшов отбелязва, че руснаците са спечелили благодарение на 11-кратно превъзходство в артилерията и факта, че в продължение на цели 12 дни са хвърляли по 60 авиоуправляеми бомби дневно (ФАБ) върху града. Той счита, че ако украинските сили имаха повече техника и боеприпаси, битката за Авдеевка щеше да завърши "съвсем различно". Още: Украйна: Ужасните числа, описващи 2 години война - жертви, оръжия, пари

В Покровск репортерът на местния телевизионен канал „Капри” Алена Сабаленко току-що се завърна от заснемане на репортаж за нощна атака срещу съседния град Селидово. Тя вече е обсъдила евакуацията със семейството си. Но сега, подобно на други цивилни в източните градове, тя иска да наблюдава как се развива ситуацията. Според нея през последните две години руските удари по Покровск са били 59, но нито един през последните две седмици.

В друг източен град медиците създадоха вторична станция за стабилизиране на ранени войници, преди да ги транспортират до болница. (Помолиха да не назовават самия град, за да не издават местоположението си.) Повечето пациенти идват през нощта, казва Мила Макарова, която отговаря за евакуацията, тогава е по-лесно да бъдат измъкнати от бойното поле. Масовото използване на дронове промени ситуацията на фронта, превръщайки хората с носилки в мишени, което не се е случвало досега в историята на войните, пише The Economist.

Според командира на частта Асан Чарухов 30-40% от жертвите в този участък на фронта са от безпилотните самолети. През последните шест месеца те се използват все по-масово. В нощта на 16 февруари цяла група войници накуцваха в медицинския център. Те са били притиснати в окопите часове наред от атаки с дронове и минохвъргачки.

Според майор Кудряшов украинските войски се изтеглят от Авдеевка към нови отбранителни линии. Твърди се, че те се строят по цялата фронтова линия, но според разузнаването укрепленията са фрагментарни. "Ние търпим загуби поради лошо подготвени позиции", казва той: Големият руски пробив на фронта в Украйна: Пропаганда и реалности (ВИДЕО)

Нови отбранителни линии са положени в полетата на 8 километра източно от Купянск, който руснаците превзеха през февруари 2022 г., загубиха шест месеца по-късно и оттогава се опитват да си го върнат. Има едва пет линии с дълбочина четири километра. Това са окопи, минни полета, бодлива тел и бетонни противотанкови препятствия, наричани „драконови зъби“. Не се виждат много войници: повечето от тях се топлят в землянки, укрепени с греди. Калта е толкова гъста, че е трудно дори да се ходи, камо ли да се изгради допълнителна защита.

Приготвяйки малинов чай в землянка с четири двуетажни легла, които лесно биха могли да минат за снимачната площадка на филм за Първата световна война, войниците изброяват боевете, в които са участвали. И се оплакват от липсата на боеприпаси. „Няма да издържим дълго без външна помощ“, казва боец с позивна „Вятър“. Пътят до Купянск минава през руините на Петропавловската крепост, осеяни с кратери от управляеми бомби. „Няма думи, с които да опиша колко сме уморени“, завършва „Вятър“. Още: Foreign Policy: Украйна се нуждае от още войници!

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари