X
 
 

Нищожен ръст на заплатите в световен мащаб, с изключение на една страна

2244 0
photo of Нищожен ръст на заплатите в световен мащаб, с изключение на една страна
Снимка: iStock/Guliver
Ръстът на заплатите през 2017 г. се забави до най-ниския си темп от 2008 г., годината на финансовата криза, въпреки солидния икономически растеж и намаляването на безработицата в големите икономики, заяви Международната организация на труда (МОТ) в понеделник.

Най-новият доклад за заплатите в световен мащаб от агенцията на Организацията на обединените нации също така установи, че жените по света продължават да бъдат платени с около 20% по-малко от мъжете, предаде AFP.

Георги Кадиев: Позорно е, че само 4,8% от българите вземат над 1000 евро

"Едва 4.8% от работещите българи печелят повече от 1150 евро (2300 лв.) на месец, по данни на НАП. Ужасна и срамна статистика за стран...

Въз основа на данни от 136 страни МОТ заяви, че ръстът на заплатите е спаднал от 2,4% през 2016 г. до едва 1,8% през миналата година.

Но перспективите за работниците са по-мрачни, когато от тези пресмятания бъде изваден Китай, чието огромно население и постоянно нарастващите заплати оказват силно влияние върху данните.

Оставяйки Китай на страна се оказва, че заплатите са нараснали само с 1,1% през миналата година, в сравнение с 1,8% през 2016 г.

В съответствие с последните тенденции в доклада се подчертават и значителните разлики между развиващите се страни и страните с високи доходи.

Словения е лидер по заплати в бивша Югославия, Македония е на дъното

Македония е с най-ниската средна работна заплата от всички страни от бивша Югославия, а Словения е начело на списъка по доходи, предаде...

Сред тези, които МОТ нарича "нововъзникващите и развиващи се икономики Г-20", заплатите почти са се утроили през последните 20 години, включително са имали ръст от 4,3% през миналата година.

Но в напредналите страни от Г-20 заплатите са се повишили с оскъдните девет процента през последните две десетилетия и само с 0,04 на сто през 2017 г.

Тези числа, в контекста на нарастващия икономически растеж и намаляването на безработицата в страните с високи доходи, са "озадачаващи", заяви генералният директор на МОТ, Гай Райдър, в изявление.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално