Няма нужда от нахлуване, ударът срещу Украйна вече е нанесен

122536
Няма нужда от нахлуване, ударът срещу Украйна вече е нанесен
Снимка: Getty images

Русия може да нанесе на Украйна дългозарастващи рани без да е необходимо да изпраща и един войник през границата. Нещата там са зле и без руско нахлуване, а за икономиката й са не по-малко опасни гръмките предупреждения на Запада. Това пише в своя статия Дан Хелениус за изданието Yle, която представяме без редакторска намеса. 

Догадките относно възможното руско нахлуване в Украйна е гореща тема вече няколко седмици. Независимо от това, че към украинската граница се спуснаха руски  войски, ситуацията там е относително спокойна, но пък не престава гръмката размяна на реплики между САЩ и Русия. 

САЩ обвиняват Русия в планове за нападение, а Русия се прави, че не разбира за какво става въпрос и обвинява Запада в истерия и опити да провокира конфликт. Самата Украйна и украинците нямат никаква възможност да повлияят на дискусията. 

Продължителната погранична криза  в съчетание с войната в Източна Украйна заплашват да сринат украинската икономика. От гледна точка на Русия това вече само по себе си е успех, ако целта ѝ е била да дестабилизира Украйна.

Вълната от решения за евакуиране започна, след като САЩ съобщиха, че в близките дни Русия може да нахлуе в Украйна без предупреждение. Американците посочиха и точната дата - 16 февруари.

Седмици наред Украйна безуспешно умоляваше съюзниците си да не насаждат паника и на 12 февруари украинският президент за пореден път призова да се запази спокойствие. Той подчерта, че Украйна разполага със собствени данни от разследвания  и няма доказателства за американските твърдения. 

Изтичане на капитал и високи лихви вредят на страната

Заплахата, идваща от руските войски вече навреди на Украйна. Украинската валута поевтиня, а правителството бе принудено да използва валутни резерви, за да стабилизира курса.

Заедно с това чуждестранните инвеститори започнаха да продават украински облигации в резултат, на което лихвите скочиха до 25% и нагоре. Украйна загуби и чуждестранни инвестиции в голям размер.

Застрахователите не покриват риска

Откакто в източната част на страната през 2014 година се разрази война в Украйна стана сложно да се застрахова бизнес. На 14 февруари британският застрахователен гигант Lloyd´s преустанови застраховането на рискове за полетите във въздушното пространство над Украйна.

Още по-разрушително решение може да бъде прието от Обединения военен комитет, ако класифицира морския район на Украйна като опасен. В най-добрия случай кораб, преминаващ през него ще бъде много скъпо застрахован, а в най-лошия - застрахователните компании изобщо няма да се съгласят да го застраховат. А без застраховка никой няма да превозва товари.

От санкциите пострадахме ние, а не Русия

Обединеният военен комитет следи за ситуация в Украйна, но до момента не е взел никакво решения по повод повишения риск. 

Lloyd´s и другите застрахователни компании взимат решения на икономическа база. Те се ориентират на баланса между риска и печалбата, без да отчитат политическите обстоятелства. Но като резултат Украйна, въвлечена против волята си в борбата на големите държави е подложена не само на военния натиск на Русия, но се оказа и под икономически натиск от друга страна. 

"Тъй като авиокомпаниите се страхуват да летят над Украйна се създава впечатление, че ние сме подложени на санкции, а не Русия", коментира украинската журналистка Кристина Бердинских в Twitter.

WSJ: Eскалацията в Украйна e успех за американската петролна индустрия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари