Нов доклад на ОССЕ: Поредица от ужаси, дело на Русия, които влизат в определението "престъпление срещу човечеството"

13784
Нов доклад на ОССЕ: Поредица от ужаси, дело на Русия, които влизат в определението "престъпление срещу човечеството"
Снимка: Getty Images

По време на окупацията на градовете Буча и Ирпен, руските военни са измъчвали гражданското население в в стаи за мъчения и са използвали мирното население като жив щит. Това пише в новия отчет на Мисията на Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), който отразява войната в Украйна за периода от 1 април до 22 юни 2022 година. 

Стаите за мъчения са открити в летен лагер в Буча. Експертите от ОССЕ твърдят, че фото и видео доказателствата свидетелстват, че руската войска е извършвала целенасочени организирани убийства на мирните жители на Буча, които са били открити застреляни с вързани ръце зад гърба.

В отчета са документирани "редица стаи за мъчения, разделени с бетонни стени", установени в летен лагер в Буча, включително стая, която, по думите на представители на ОССЕ, е била използвана за екзекуции. В нея ясно се виждат кръгли отверстия по стените. 

В друга стая са установени следи от мъчения и поливане с вода. Там са открити петима мъртви мъже. "Те са били с изгаряния, кръвонасядания и разкъсни рани", се казва още в доклада. 

В неназовано село в района на Буча в мазе са открити телата на 18 мъже, жени и деца. Някои от тях са били с отрязани уши, а други с изтръгнати зъби. 

В доклада е отбелязан и огромният брой жени и момичета, подложени на изнасилвания и сексуално насилие от страна на руските военни, особено на териториите, окупирани от руските войски. 

Установени са и документирани случаи на използване на украински граждански лица като "живи щитове." Те са били заставяни да воюват заедно с руснаците под заплаха от смърт. Мнозина са изпратени в Русия без тяхното съгласие. "Руските войници са използвали най-малко 300 мирни жители на Украйна като жив щит, държали са ги в плен в продължение на 25 дни през март в мазето на училището в Ягодное, където е имало голям руски военен лагер", се казва още в доклада, с позоваване на журналистически материали - на BBC. Отделен случай има в украинското село Обукховичи в близост до беларуската граница - там 150 цивилни са били заключени в местното училище и използвани като жив щит от руските военни. Има и данни, че на много места руски войници са отвличали деца, за да сплашат родителите им и те да не предават информация на украинската армия, която да послужи на украинските военни като разузнавателни данни.

В доклада има и един параграф, касаещ руски твърдения, че украинците са използвали цивилни за живи щитове. Специално е посочено публикувана информация в Der Spiegel за видео на жена, за която се казва, че е украинка и която твърди, че бойци от полка "Азов" са използвали хванати в капан в завода в "Азовстал" цивилни като живи щитове. Жената се казва Наталия Усманова и дори от руска страна има обвинение от представител на ООН, че коментарите ѝ са били цензурирани от Reuters, само че новинарската агенция категорично не е съгласна с руското твърдение. А Украйна категорично отрича такова нещо.

По данни на ОССЕ за времето на войната в Украйна 1,3 млн. души са били принудително депортирани в Руската федерация. Има доказателства, че десетки хиляди мирни жители са държани под стража във фитрационни лагери преди да бъдат изпратени в региони в Източна Украйна, намиращи се под контрола на Русия. 

Специално за Мариупол, заключението на доклада е, че 95% от сградите в града са унищожени, главно от руски бомбардировки, но не само. Потвърдена е смъртта на 1348 цивилни граждани, но според ООН истинското число е "вероятно хилядократно по-голямо".

Мариупол: Хроники от Ада (ВИДЕО, 18+)

Реакцията на Украйна

Министерството на външните работи на Украйна отбеляза, че вторият доклад на ОССЕ е важно допълнение в документирането на престъпленията на Русия в Украйна и привличането под отговорност на всички участници. 

От министерството допълват, че вторият отчет на мисията на ОССЕ "документира значителен брой нарушения на международното хуманитарно право и международното прави в областта на правата на човека, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и други зверства, извършени от руската федерация и нейните въоръжени сили."

Експертите от ОССЕ са потвърдили използването на запалителни и касетни боеприпаси, фосфорни бомби и термобарично оръжие от страна на руската войска. Това е довело до стотици жертви сред гражданското население и щети по гражданските обекти. 

Сред най-сериозните нарушени в доклада са отбелязани:

- целенасочено убийство на мирни жители, в това число журналисти, правозащитници и кметове;

- престъпна практика за създаване и използване на т.нар. филтрационни центрове от страна на въоръжените сили на Руската федерация. Специално по този въпрос е отбелязано, че тези, които преминат процеса на сурови разпити и претърсване на голо, отиват в Русия, но тези, които не успеят, остават в т.нар. Донецка и Луганска народни републики и често няма данни какво се е случило с тях;

- мащабни депортации на украинци в Русия;

- различни форми на жестоко отношение, включително мъчения, отвличания и изчезване на хора;

- смъртни присъди.

Заключения

Повечето от най-сериозните нарушения, документирани в Украйна, като целенасочено убийство на мирни граждани, незаконни задържания, отвличания и изчезвания до голяма степен се дължат на Руската федерация.

Експертите от ОССЕ подчертават, че са установени две тревожни явления, на които не е обърнато достатъчно внимание в първия доклад. Единият са т.нар. филтрационни лагери, в които са държани лица без ясни основания, които по-късно се прехвърлят в Русия. 

Второто тревожно явление, свързано с първото, е тенденцията от страна на руската федерация да заобикаля международните си задължения, относно задържаните лица в Донецка и Луганска народни републики и налагането на смъртно наказание, в резултат на процес, който не отговоря на изискванията за справедливост.   

Военните действия имат изключително отрицателно въздействие върху икономическите, социалните и културни права на хората, правото им на образование, здраве, социална сигурност, правото на достъп до храна и вода и здравословна околна среда. 

Особено отрицателно е това въздействие върху хората от уязвими групи, жени, деца, възрастни хора и хора с увреждания. 

Изводите на експертите, участвали в изготвянето на втория доклад, споделят съмненията, изразени от първата мисия относно това дали руската атака срещу Украйна сама по себе си може да се квалифицира като "широко разпространена или систематично нападение, насочено срещу което и да е цивилно население", което се съдържа в контекста на престъпления срещу човечеството. С други думи, няма категорично заключение, че атаката на Русия срещу Украйна е военно престъпление. Но има друго - че определени видове нарушения може да се квалифицират поотделно като престъпления срещу човечеството. Експертите поддържат заключението, че някои модели на насилствени действия, нарушаващи международното право в областта на правата на човека, които са многократно документирани по време на конфликта - като целенасочени убийства, отвличания и изчезвания на хора - отговарят на тази квалификация и че всеки отделен акт на насилие от този вид, извършено като част от такова нападение и със съзнанието за това, представлява престъпление срещу човечеството. В доклада се отбелязва, че такива модели са станали по-очевидни през периода, разглеждан в настоящия доклад.

Ужасът от руския ракетен удар срещу Виница - запечатан на ВИДЕО

Вижте повече за първия доклад на ОССЕ в ТАЗИ СТАТИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари