Новата категорична победа на Орбан - гранична линия в Европейския съюз

3980
Новата категорична победа на Орбан - гранична линия в Европейския съюз
Снимка: Getty Images/Guliver

Виктор Орбан излиза по-силен от съкрушителната победа на своята националистическа консервативна партия в неделните парламентарни избори в Унгария. Това му дава трети пореден мандат като премиер и свободата да засилва централизацията на властта и да продължава размяната на удари с ЕС, коментира в свой анализ АФП, цитирана от БГНЕС.

Успехът на най-спорния министър-председател в Европа е безапелационен: на почти всички преброени бюлетини, и със силна мобилизация на избирателите, партия ФИДЕС получава 48,8% от гласовете, с почти тридесет пункта пред крайнодясната формация "Йобик", която изостави ксенофобската реторика.

Орбан гласува за "своята" партия и обеща да защитава народа

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заедно със своята съпруга Анико Леваи гласуваха на парламентарните избори в Будапеща. &bd...

Предпоследни резултати

След преброяването на 80,76% от гласовете на изборите в Унгария, управляващият блок "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" и християндемократите печелят изборите с квалифицирано мнозинство. Общият резултат дава на коалицията 133 места от 199-местния парламент.

На второ място е крайнодясното движение "За по-добра Унгария" ("Йобик"). Движението получи 19,99% и 26 мандата.

Блокът на Унгарската социалистическа партия и "Диалог в името на Унгария", начело на който е Гергей Карачон, е с 20 мандата от 11,85%. След това е "Демократична коалиция" на Ференц Дюрчан 5,32% и 9 мандата.

Партията "Политиката може да бъде различна" с Бернадет Сел е с 6,47% (8 мандата). По един мандат получават социаллибералната партия "Заедно", независим кандидат и един представител на германското етническо малцинство.

Приключи гласуването на парламентарните избори в Унгария

Приключиха парламентарните избори в Унгария, които протекоха при значителна избирателна активност. За първи път се гласува по сложна см...

Последствия

Заради резултатите, лидерите на няколко партии в Унгария вече хвърлиха оставки. На първо място се оттегля лидерът на "Йобик" Габор Вона обоснова своето решение с "поражението" на изборите, въпреки че политическата му сила получи същите 20%, колкото и на миналите избори и дори сега увеличи броя на депутатите си. Оставки подадоха и ръководството на Унгарската социалистическа партия и съпредседателят на "Политиката може да бъде различна" Хадхази Акош.

Анализи

За Орбан квалифицираното мнозинство в парламента ще позволи прокарване на конституционни промени. 

"Страната е оранжева" (цветът на Фидес), пише на първата си страница в нощта срещу понеделник Index.hu, един от основните новинарски сайтове на унгарска преса, чийто министър-председател е обвинен, че задушава плурализма през последните осем години като премиер.

ООН остро разкритикува Орбан преди изборите в Унгария

Комисията на ООН по правата на човека излезе с остър доклад за Унгария, в който критикува Будапеща по редица въпроси, включително зас...

Европейските партньори не се втурнаха да поздравяват 54-годишния лидер, чиито националистически дитирамби срещу "имиграционната инвазия", мултикултурализма и предполагаемата намесата на ЕК във вътрешните работи на Унгария, са главоболие за Брюксел.

Но Виктор Орбан не е изолиран случай. Този, който издигна от 2015 година стотици километри бодлива тел, за да блокира нелегалната миграция и оприличава бежанците с терористи, се оказва подкрепен от осезаемото втвърдяване на миграционната политика в няколко европейски столици.

Вече съюзник с няколко страни от Централна Европа, включително Полша, в суверенния си кръстоносен поход Орбан заяви, че иска да работи с Италия и Австрия в съюз на държави, които са враждебни към имиграционната политика. Във Виена коалицията между консерваторите и крайната десница е на власт от декември. В Рим Северната лига на Матео Салвини, крайнодясна групировка, е начело на дясната коалиция, която дойде на власт на 4 март.

"Преобръщането на ценностите и масовата имиграция, насърчавани от ЕС, отново са отхвърлени", зарадва се Twitter председателят на френския Национален фронт Марин Льо Пен, в духа на поздравленията на лидера на опозицията в Холандия - националистът Геерт Вилдерс, който е близък приятел на Орбан.

"Това е приливна вълна за "Фидес", която дава на Орбан огромна легитимност поради високата избирателна активност, включително в международен план", заяви политическият анализатор на АФП Даниел Хджедъс, част от "Фрийдъм Хаус", която предвижда укрепване на "атаките към критичната граница на гражданското общество".

Виктор Орбан се готви за избори и отново напада Сорос

Пред десетки хиляди свои привърженици в Будапеща премиерът Виктор Орбан заяви, че унгарският „начин на живот ще загуби значението...

От 2010 година насам "Фидес" разбърка много от институциите и противниците на властта в Унгария, като медиите и правосъдието, но и икономиката и културата. Преди изборите Орбан заяви, че иска да предприеме "морални, политически и правни" мерки срещу противниците си след парламентарните избори. Той обяви и че има списък с 2 000 души, на които е било платено да свалят правителството си.

"Ние знаем точно кои са те, знаем имената им, за кого и как работят", изтъкна той, сочейки специално към неправителствените организации, финансирани от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, когото Орбан направи своя изкупителна жертва с цената на кампания с антисемитски намеци. Новият пакет от мерки, планиран за периода след законодателната процедура и наречен "Стоп Сорос", планира да обложи с допълнителни данъци НПО, "подкрепящи имиграцията" - твърде неясна концепция, вещаеща нови интересни времена.

Засега реториката на Орбан печели пред ретортиката, отбелязваща упадъка на услугите в общественото здравеопазване, младежката емиграция, съмнителни практики и клиентелизма на кръговета на властта. Дали това ще е показателно за възприятието що е то държава в Източна и Западна Европа - предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари