"Нужна е промяна в стратегията": Украйна се готви за дълга война

9506
"Нужна е промяна в стратегията": Украйна се готви за дълга война
Снимка: Getty images

Конфликтът в Украйна провали очакванията повече от веднъж и сега го прави отново. Контраофанзивата, започнала през юни, беше подхранвана от надеждата, че украинските войници, оборудвани с модерни западни оръжия и обучени в Германия, ще си върнат достатъчно територия, за да дадат на лидерите си силна позиция при евентуални по-нататъшни преговори.

Но този план не проработи изцяло. Украинската армия теоретично все още може да направи пробив през следващите седмици, но съдейки по събитията от последните три месеца, да разчитаме на това би било проява на оптимизъм.

И Украйна, и нейните западни поддръжници започват да осъзнават, че предстои тежка битка на изтощение. Президентът Володимир Зеленски ходи във Вашингтон за преговори. "Трябва да съм подготвен за дълга война", каза той пред The Economist. Уви, Украйна все още не е готова, както и нейните западни партньори. Всички те все още са фокусирани върху контраофанзивата. Време е да преосмислят както военната стратегия на Украйна, така и икономиката. Вместо "победа", последвана от възстановяване, Украйна трябва да се стреми да издържи на продължителната конфронтация и да просперира въпреки нея. Още: "Не Украйна, Русия трябва да се тревожи": Говори ръководителят на украинското разузнаване

Наложителните промени

Първата от предстоящите промени е военна. Украинските войници са изтощени и много части са загубили най-добрите си бойци. Въпреки мобилизацията украинските въоръжени сили не разполагат с достатъчно жива сила за непрекъснато широкомащабно контранастъпление. Украйна трябва да използва ресурсите рационално и да пренапише правилата на играта. Нови тактики и технологии могат да пренесат битката на руска територия. Украинските компании вече увеличават производството на дронове. Но не очаквайте нокаутиращ удар. Русия също увеличи производството на дронове. Украйна обаче ще може да отговори на руските бомбардировки и може би дори да предотврати някои от атаките, пише The Economist.

Наред с офанзивните си способности Украйна трябва да засили своята устойчивост. В допълнение към тежките оръжия, тя се нуждае от помощ за поддръжката им, за да оцелее в дългосрочната борба: главно рутинни ремонти, надеждни артилерийски доставки и обучение. Продължителните бойни действия изискват преди всичко по-добра ПВО. Учудващо е, но животът в Киев кипи, отчасти благодарение на ефективната защита от непрекъснати въздушни атаки. Други градове заслужават същото ниво на сигурност, поради което са необходими цели ескадрили F-16 и допълнителни системи за противоракетна отбрана. Още: Зеленски: Щастлив край няма да има, загубихме твърде много хора

Необходимо е и икономическо повторно калибриране. Това означава по-малко наполеонови планове за по-нататъшно възстановяване и повече акцент върху увеличаването на производството и капиталовите разходи днес. Икономиката на страната е спаднала с 1/3, а бюджетът е почти наполовина финансиран от Запада. Военновременната гривна се засили, но частните инвестиции спаднаха рязко. С близо един милион украинци, вдигнати на оръжие, и още милиони, които бягат от страната, работната ръка е в остра нужда.

Икономиката на Украйна трябва да елиминира зависимостта си от външна помощ и да се придвижи към привличане на инвестиции, дори когато конфликтът бушува. Украйна има голям потенциал: от производството на оръжия до преработката на селскостопански продукти. Предизвикателството е да се убедят местни и чуждестранни фирми да инвестират повече и да привлекат повече украинци обратно в по-тихите западни региони.

Засилването на сигурността ще допринесе за това. Колкото по-силна е противовъздушната отбрана на Украйна, толкова по-малък е рискът новата икономика да се взриви. Колкото повече могат да бъдат отблъснати руски военни кораби, толкова по-безопасен ще бъде износът през украинските пристанища на Черно море.

Необходими са обаче и икономически реформи. Украйна трябва да ограничи дългогодишната корупция, като даде приоритет на чиста и безпристрастна съдебна система. Необходими са още стъпки, за да се улесни правенето на бизнес, от признаване на квалификации, получени от бежанци в чужбина, до военна застраховка за предприемачите. Още: Мнение от САЩ: На Украйна може да й остават само 30 дни за контраофанзивата

Всичко това изисква политическа воля както от самата Украйна, така и от нейните приятели на Запад. В дългосрочен план най-добрата гаранция за сигурността на Украйна е членството в НАТО. Като минимум е нужна мрежа от двустранни гаранции за сигурност. Не по-малко важно е какво може да предложи Европейският съюз: не само пари, но и перспективата за членство.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Не е лесно да се поддържа процъфтяваща икономика под постоянни атаки, дори Израел никога преди не е преживявал подобни враждебни действия. Но Украйна, за разлика от Израел, рано или късно може да се присъедини към най-богатия икономически блок в света. По този начин една пътна карта за присъединяване към ЕС (примерно с десетгодишна времева рамка и ясно дефинирани етапи) ще вдъхне надежда на украинците и ще ускори икономическите реформи, точно както същите тези обещания стимулираха голяма част от страните в Източна Европа през 90-те години.

Нов член на клуба

За да стане това реалност, Европа трябва да промени подхода си. Тя вече е предоставила толкова оръжия, колкото Америка, и много повече финансова помощ. Не можем обаче да спрем до тук. Ако Тръмп спечели през 2024 г., той може да намали военната подкрепа на САЩ. И дори той да загуби, Европа ще поеме още по-голяма тежест. Това от своя страна предполага укрепване на отбранителната промишленост и реформиране на системата за вземане на решения в ЕС, за да се приспособят новите членове. Още: Украинците са пробили минното поле към Токмак: Информация на американски служител

Едва ли е възможно да си представим залозите, по-високи от сегашните. Поражението ще означава провалена държава на страната на ЕС. Ако успее, съюзът ще има нов член с над 30 милиона добре образовани граждани, с най-голямата армия в Европа и мощна земеделска и индустриална база.

Твърде често разговорите за Украйна са за „прекратяване на конфликта“. Време е да сложим край на това. Молете се за бърза победа, но се пригответе за дълга борба, така че Украйна, независимо от всичко, да оцелее и да просперира.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари