"Обезлюдяване": Украйна е изправена пред демографска катастрофа

12456
"Обезлюдяване": Украйна е изправена пред демографска катастрофа
Снимка: Getty Images

Около 10 милиона украинци са били принудени да избягат в чужбина или в други части на страната. Това заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в интервю за японския телевизионен канал NHK.

Това е около една четвърт от населението на Украйна преди началото на войната, пресмята полското издание Rzeczpospolita. Две трети от бежанците са отишли в чужди страни, а една трета са хора, избягали от фронтови територии или региони, окупирани от руски войски.

"Трябва честно да признаем, че в Украйна настъпва обезлюдяване. Вече няма да сме 40 милиона. Да не говорим за 52 милиона, както беше на 1 януари 1992 г. Трябва да забравим за това", съобщи на конференция в Киев ръководителят на Института за демография към Академията на науките на Украйна Ела Ливанова. Тя допълни, че към хората, избягали от страната от бойните действия, трябва да се добавят още няколко милиона трудови емигранти, заминали в чужбина още преди началото на войната. Още: Бежанците от Украйна ще имат повече време за пререгистрация

От 6,3 милиона военни бежанци, 5,9 милиона са отишли в Европа, главно в Полша и Германия. Изглежда обезлюдяването е засегнало най-силно богатия земеделски юг на страната, който се превърна в епицентър на боевете.

Според ООН 47% от бежанците, заминали в чужбина, са жени (70% с висше образование), а 33% са деца. Само 20% от бежанците са мъже, което обаче започва да се превръща в най-належащия проблем в отношенията на Украйна с европейските страни.

"Има около 800 000 души в Европа, които нарушиха законите на Украйна и избягаха от страната като страхливци. И ние трябва да помогнем на Украйна за решаването на проблема с тези мъже", каза наскоро естонският депутат Як Мадисън в Европейския парламент за украинците на мобилизационна възраст, напуснали страната: Войната на думи в Европа заради Путин ескалира (ВИДЕО)

Този призив, подхванат от руската пропаганда, накара други европейски страни да заявят, че няма да екстрадират мъже бежанци в Украйна, въпреки че Киев официално поиска това. Германия, Полша, Унгария и Австрия обявиха отказа си публично, а Румъния дори не екстрадира нелегалните бежанци, преминали границата с Украйна през река Тиса. Още: Зеленски: По-добре би било социалните помощи за украинските бежанци в Европа да отиват в бюджета на Украйна

Естония се колебае, въпреки че там живеят само 7,5 хиляди украинци на военна възраст. Вътрешният министър Лаури Ляанемец счете, че Естония може да позволи на Украйна да мобилизира тези украински граждани, но премиерът Кая Калас отхвърли тази възможност.

Други страни от ЕС изобщо не искат да говорят за мобилизиране на бежанци, защото смятат подобни действия за незаконни.

Колко бежанци ще се върнат в Украйна?

Най-големият проблем обаче са самите бежанци. Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщи, че 80% от тях биха искали да се върнат в Украйна, но само 14% планират да го направят в близко бъдеще.

След началото на войната, към април 2022 г. броят на хората, които са емигрирали от Украйна в чужбина, е 11,4 милиона души, докато 7,1 милиона са мигрирали към други региони в страната.

Появи се обаче информация, че Киев оказва натиск върху европейските страни да връщат бежанците у дома. „Определено не трябва да се приема за вярна заявената позиция на Украйна, че ако мигрантите трябва да се върнат обратно, то всяка помощ за тях следва да бъде намалена“. Украинският вицепремиер Олга Стефанишина отрече тези съобщения. Още: Василев с отчет колко е похарчила държавата за издръжка на украински бежанци

Сега възникна точно обратният проблем: намаляване на чуждестранната помощ за вътрешните мигранти в Украйна. "Ние сме пряко обвързани с решенията на нашите партньори. Те изискват непрекъснато да проверяват плащанията, за да ги намалят или оптимизират. Въпросът е, че според международните стандарти 2 години са достатъчни за адаптация", казва другият вицепремиер Ирина Верещук, цитиран от Rzeczpospolita.

Междувременно бежанците се увеличават. Само през януари украинските власти евакуираха повече от 40 села в тила на северния участък на фронта.

„В момента не виждам големи потоци от хора, които да се връщат по местоживеене“, каза върховният комисар Филипо Гранди.

Той добави, въпреки че ВКБООН помогна за възстановяването или ремонта на 27,5 хиляди къщи в Украйна, „едновременно с това се случват и разрушения“.

"Всичките 6 милиона украинци - а като се вземат предвид и трудовите мигранти, които са напуснали преди началото на войната, това са 9 милиона – те няма да се върнат в Украйна. Ако поне половината украинци се върнат, ще бъде прекрасно,” казва Ела Ливанова

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари