Образование чрез технологии: Бъдещето във визията на европейския комисар Мария Габриел*

5638
Образование чрез технологии: Бъдещето във визията на европейския комисар Мария Габриел*
Снимка: Европейска комисия

"Живеем в бурни времена. Първо беше COVID-19, след това — война на нашия континент, последвана от безпрецедентна енергийна криза, която оказва огромен натиск върху нашите общества и икономики.

Уважаеми читатели, може би се питате дали това е подходящият момент да мислим за бъдещето на нашите системи за образование и обучение.

А аз ще ви отговоря само с една дума: определено".

Това пише Мария Габриел, европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежки въпроси, в специален текст за Actualno.com.

Ето как тя защитава позицията си:

Кризисните моменти всъщност често благоприятстват иновациите и творчеството, като са причина те да процъфтяват и да се опитват да надхвърлят ограниченията на утвърдената рутина. Нека ви дам много конкретен пример.

В Европа през последните две години образователните технологии (EdTech) постепенно навлизат в етап на зрялост. А под EdTech имам предвид използването на софтуер и хардуер в класните стаи или с цел самообучение: таблети, интерактивни екрани и програми, комплекти по роботика, онлайн съдържание и платформи. Имам предвид новите начини за учене и увеличаване на инициативите за това как най-добре да преподаваме нови знания и умения на хора от всички възрасти. Поради бързо развиващите се технологии този сектор непрекъснато се променя.

С гордост мога да споделя с вас, че през 2021 г. Европа беше един от регионите с най-бърз растеж в областта на образователните технологии в световен план. ЕС приветства първото си свръхуспяло стартиращо частно дружество с пазарна оценка над 1 милиард щатски долара в областта на EdTech (или т.нар. EdTech "еднорог" (unicorn)). А до средата на 2022 г. общият размер на инвестициите достигна над 7,5 милиарда щатски долара*.

Секторът на образователните технологии показа, че бизнесът, основаващ се на солидарността и ценностите, е запазената марка на Европа. От началото на 2020 г. дружествата в областта на образователните технологии дадоха безплатен достъп до услугите си на учащи, учители и образователен персонал по време на пандемията. Те направиха същото и за украинските бежанци. Новият украински училищен хъб, предоставящ достъп до образователни ресурси за учащи, които са разселени лица, е съфинансирана от ЕС инициатива, която аз силно подкрепям.

Въпреки това обещаващо начало секторът на образователните технологии е изправен пред редица предизвикателства при утвърждаване на позицията си в екосистемата на цифровото образование в ЕС. Разпокъсаността на различните национални пазари и култури и трудностите при разрастването на бизнеса предвид предизвикателствата в изграждането на ефективни партньорства с министерствата, училищата и университетите са само някои от пречките, с които днес се сблъскват предприемачите от ЕС в областта на образователните технологии.

През юли 2021 г. създадох група на европейските дружества за образователни технологии, за да разбера по-добре сектора и неговите нужди. По време на кръглите маси за дискусия обменихме опит и идеи за възможните пътища за по-нататъшно сътрудничество. В резултат на това секторът постигна съгласие относно обща визия за своето бъдеще, представена по време на първия форум на заинтересованите страни в областта на цифровото образование, който организирах през март 2022 г. Приветствам призива им за основани на ценности, иновативни, подлежащи на адаптиране на мащаба и силни образователни технологии като основен двигател на екосистемата на ЕС за цифрово образование.

Вярвам, че именно сега е моментът секторът да предприеме действия за изпълнение на тази визия. Първата и решаваща стъпка е да докаже на нашите учители и учащи се качеството на решенията, които предлага. За тази цел педагогическите потребности и нуждите на учащите се трябва да бъдат поставени с приоритет пред търговския успех. Инструментите на EdTech не са нито средство за увеличаване на производителността, нито развлекателен софтуер. Те трябва да водят до по-добри образователни процеси и резултати.

И макар че силно вярвам в потенциала на образователните технологии, не очаквам този млад сектор сам да извърви пътя си. Както е посочено в нашия план за действие в областта на цифровото образование, насърчаването на европейското цифрово образование не следва да се осъществява изолирано. Нуждаем се да се присъединят всички участници от екосистемата.

Именно поради това започнах втори цикъл от кръгли маси за дискусии с представителите на европейските образователни технологии, със среща в началото на ноември. За първи път разгледахме темите за осигуряване на качеството и ефективните публично-частни партньорства, както и въпроса как можем да се справим с тези предизвикателства заедно.

Позволете ми да споделя някои от изводите, които си извадих.

Първо, при разработването на своите инструменти много европейски дружества в областта на образователните технологии започват работа по своите решения, като имат предвид целта да отговорят на съществуващите нужди, но също така вземат под внимание официалната учебна програма.

Разбира се, те следят и въздействието на своите инструменти чрез проследяване на дипломираните лица и също така работят с научните изследователи за измерване на постигнатите учебни цели.

Вярно е, че обединяването на двата свята на публичните образователни системи и на частните дружества, особено когато те са стартиращи предприятия или МСП, не е лесно, тъй като те обикновено говорят на различен език. Поради това все още се налага да се насърчава среда на доверие, прозрачност и иновации.

При все това съществуват добри практики като съвместно създаване, продължаващо сътрудничество и обществени поръчки, насочени към стартиращите предприятия в областта на образователните технологии. Въпреки че са различни по мащаб, те проправят пътя за продължаващи партньорства.

Ясно е, че разглеждането на тези въпроси е от съществено значение за постигането на напредък, и аз приветствам ангажимента на компаниите от сектора на образователните технологии, с които се срещнах, да направят това. Успехите са налице, но се нуждаем от по-координиран и амбициозен подход.

И аз съм решена да помогна.

По-конкретно, чрез "Еразъм +" — водещата програма на ЕС в областта на образованието, ще подкрепим сектора за първи път в историята. През следващата година с поканата за представяне на предложения, насочена към бъдещето, ще се търсят проекти, които предлагат основана на обективни данни рамка за осигуряване на качеството на решенията на EdTech сектора и които създават ефективни публично-частни партньорства. Това са реални възможности.

"Хоризонт Европа“ предлага възможности на сектора да доведе своите решения още по-далече по линия на Европейския съвет по иновациите и Европейския институт за иновации и технологии.

Това са малки стъпки на равнище ЕС. Но те със сигурност се натрупват.

Сега приканвам европейския сектор на образователните технологии да поеме своята роля и отговорност и да подкрепи текущата цифрова трансформация в образованието и обучението. Вярвам, че неговият творчески и предприемачески дух ще даде тласък по пътя на образованието в бъдеще в посока качество и приобщаване на всички.

* Според данни на Holon. Заглавието е на редакцията

Автор: Мария Габриел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари