Оръжията, които Украйна иска, но няма да получи - засега

11898
Оръжията, които Украйна иска, но няма да получи - засега
Снимка: Getty Images/Guliver

Западът е решен да помогне на Украйна толкова, колкото е необходимо за победата над Русия. В същото време той не иска да изглежда като воюваща страна пред Москва, за да не предизвика директна ескалация, която да доведе до по-мащабна и дори световна война. Има оръжия, които НАТО и неговите партньори никога няма да дадат на Киев, анализира каталунското издание La Vanguardia.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да настоява, че армията му се нуждае от повече оръжия, по-модерни и мощни. От украинска гледна точка, по-леките оръжия и механизираните войски са останали на заден план. Киев се нуждае от мощен огън и най-вече от системи за ПРО (противоракетна отбрана) с голям обсег. Западът може само частично да помогне в това.

Как ще свърши войната в Украйна: Три сценария за бъдещето

Конфликтът в Украйна отнема стотици животи всеки ден, изостря глада по света, подклажда растящите цени на газа и инфлацията и заплашва ...

ОЩЕ: Американските ракетни установки за залпов огън "работят" здраво в Украйна (ВИДЕО)

Най-мощната, точна и изпитана американска ракетна система е пусковата установка Patriot. САЩ я използваха в Ирак и тя често се появяваше във военните хроники. Този ЗРК (зенитноракетен комплекс) може да даде на украинските сили огромно предимство пред руснаците.

Но "Патриотите" няма да пристигнат на украинска земя по две причини. И двете по същество могат да бъдат групирани в едно: не провокирайте Русия повече от необходимото. Първо, системите за противоракетна отбрана, които защитаваха позициите на Израел и САЩ по време на двете войни в Персийския залив, изискват обучени професионалисти. При сегашните условия това би принудило Съединените щати да разположат свои войници в Украйна. Това е невъзможно. Втората причина е, че подобно разполагане може да се възприеме от Москва като пряка намеса в конфликта, независимо дали американски барети са стъпили на украинска територия или не.

Зеленски стана по-настоятелен относно необходимостта от доставка за Украйна на по-тежки и по-надеждни системи за противоракетна отбрана - и по-модерно оборудване като цяло - след като руските сили се концентрираха в Донбас, организирайки там артилерийска буря. Територията е обстрелвана с ракети и снаряди от мобилни и стационарни оръдия. Според украинския президент, Украйна се нуждае от модерна система за противоракетна отбрана, за да "реже крилете на руските ракети". Зеленски призна, че неговите въоръжени сили не могат да се противопоставят на Русия с ракетните системи, с които разполагат.

Израелската система, известна като "железен купол", може да бъде другата модерна инсталация, която да уравновеси огневия баланс на конфликта в Украйна. Това е скъпа система, но има висока ефективност. Приемането на тази система беше повратна точка, след която израелците успяха да неутрализират във въздуха десетки снаряди и ракети от ивицата Газа.

Politico: Умората от Украйна притеснява НАТО

Западните лидери, въпреки единството в подкрепата си за Киев, което показаха на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се опасяват, че граж...

През март Зеленски, по време на видео речта си пред израелския Кнесет, поиска "железен купол" да бъде предаден на Украйна, но това не се случи. Израел предпочита да изпраща хуманитарна помощ, вместо да се намесва в конфликта със системи за противоракетна отбрана, модерни оръжия и изобщо всякакви нападателни системи.

Като цяло Западът намира баланс между необходимостта да помогне на Украйна и да не дразни твърде много Русия и това често води до забавяне на доставките на оръжия или изобщо до липсата им. САЩ и Германия отлично илюстрират тази ситуация. И в двата случая става дума за доставка на съвременни системи за противоракетна отбрана.

САЩ най-накрая доставиха неуточнен брой модерни артилерийски системи HIMARS със среден обсег на Украйна (бел. ред. - всъщност, секретарят на Украинския съвет по национална сигурност Олексий Данилов заяви, че Украйна вече има 9 HIMARS). Те унищожават цели с висока точност на разстояния до 300 километра, ако са конфигурирани да изстрелят тактическа балистична ракета тип ATACMS, а не шест ракети с по-малък обсег. С по-малък обсег говорим за 80 километра. Тази инсталация превъзхожда по качество руските аналози и ще даде известно предимство на украинската страна, която се опитва да унищожи безбройните запаси от вражески ракети.

ОЩЕ: Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО)

Германия също отложи до последния момент изпращането на противоракетни системи, които Зеленски поиска от канцлера Олаф Шолц. Берлин се е съсредоточил основно върху отбранителни оръжия, но вече е одобрил изпращането на четири ракети-носители тип Mars II с обсег от 80 километра, както и няколко от най-добрите си системи за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Руснаците натискат в Донбас, но мълчат за голям провал на своя територия, Украйна получава ново оръжие

Мощни експлозии бяха чути рано тази сутрин в украинския град Николаев, съобщи кметът Александър Сенкевич в социалните медии. Засега не ...

Западът прие уверение от Украйна, че модерните ракетни системи, които получи като помощ, няма да бъдат използвани за удари по руска територия. Но това не означава, че силите на Киев няма да ги припознаят за свой собствен арсенал. Такива епизоди вече са се случвали.

Сред западните държави най-много са дарили на Украйна САЩ (25,45 млрд. долара) и Великобритания (2,53 млрд. долара). Само за държавния апарат на Украйна са необходими 5 милиарда долара на месец.

Колкото и щедра да е международната помощ, малко вероятно е и първоначално е изключено Украйна да получи модерния боен самолет, който иска. Тя може да получи само съветски модели, оставени от съюзниците. Киев няма да получи такива разузнавателни дронове като Predator или Global Hawk. Украинците все още ще трябва да разчитат на западното разузнаване и предадените от него координати на избраните цели. Но Въоръжените сили на Украйна ще могат да ги ударят само с оръжията, с които разполагат в момента.

ОЩЕ: Руски генерал към войниците: "Нямате оръжие? Това е ваш проблем, никой няма да ви даде!"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари