От Европа с любов: Как Запада снабдява руската армия с облекло и оръжие (ВИДЕО)

34251
От Европа с любов: Как Запада снабдява руската армия с облекло и оръжие (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Иран, Индия, Северна Корея – тези страни поддържат войната на Русия срещу Украйна. Но има и други три страни - Латвия, Германия и Полша. Тези три страни подкрепят путинската война с пари и стоки. В тях се намират компании, които търгуват с Русия и не просто с Русия, сред клиентите им са Следственият комитет, Росгвардия и военното министерство.

Киев със секретен доклад до западните съюзници: Руските дронове-убийци са пълни със западни компоненти

Рижките ципове

В центъра на Рига се намира най-дългата улица на латвийската столица  - Московската улица. Независимо от руската агресия тя е запазила името си. В сграда, намираща се на тази улица е разположена компания, която успява да се измъкне от санкциите и това е невероятно, защото именно тя облича руската армия през последните години, пише в свой материал poligonmedia.io.

Още: Руснаците се изхитриха и пазаруват от Казахстан. Ето как действат

Клиентите на фирмата с име Arta-F са компании от страната-агресор. За година и половина война латвийската фирма е доставила в Русия аксесоари на стойност поне 6 млн. долара. По-голямата част от тях е в холдинг, тясно свързан с военното министерство на Русия.

Латвийски балсам за душата на Путин - завод в Рига снабдява руската армия с микросхеми?

Arta-F работи на консигнация с "БТК-Групп" - един от ключовите играчи на пазара на военно облекло. Негови предприятия работят в десетки региони в Русия, а така също в Беларус и Южна Осетия. През 2010 г. холдингът става единственият доставчик на стоки за въоръжените сили на Руската федерация, а указът е подписан лично от Владимир Путин. 

Независимо от изискването на закона, "БТК-Групп" не публикува финансов отчет, вероятно и затова не попада в нито един санкционен списък. Ограничения не са наложени и на латвийската компания, доставяща компоненти за руската армия.

Още: Завърналите се руски войници - бомба със закъснител за обществото

Печалбите на Arta-F от войната са прекрасни. През 2022 г. чистите приходи достигат почти 1 млн. евро, в сравнение с 2021 г., когато те са били едва 180 хил. евро. 

Как се включва Полша

Полската компания Bee Digital доставя в Русия компоненти, използвани за производството на оръжие. Един от клиентите ѝ е петербургската фирма "Инелсо", специализирана към доставка на детайли за техника и изчислителни машини. Фирмата съществува от 2020 г., но през 2022 г. чистата й печалба е 134 млн. рубли. 

"Инелсо" сключва договори с дъщерни фирми на военното министерство на Русия. 

Още: Печелят и помагат на Путин: Още имена на западни компании, които стоят в Русия

Освен европейски, на петербургската компания помагат и китайски партньори, те доставят чипове, вкл. американските Analog Devices, Texas Instruments, нидерландските Nexperia, германските Infenion. По-рано производителите на всички тези детайли заявиха, че са спрели доставките на своята продукция в Русия. 

По-рано изданието "Можем объяснить" изясни, че след началото на войната и до декември 2022 г. "Инелсо" е закупила компоненти на стойност 8 млн. долара. Рекордьор по доставки е Guangzhou Orientir Limited, регисрирана в Хонконг, създадена през 2009 г. Тя е доставила в Русия компоненти на стойност над 5 млн. долара, вкл. и интегрални схеми на производителите на  Analog Devices, Texas Instruments. 

И Германия

Путинската армия се въоръжава и от Германия. След началото на войната компанията DMG MORI обявява изтеглянето си от Русия, но в действителност продължава да доставя машини за руските отбранителни предприятия. 

Още: Пари валят, та пушек се вдига: Кои западни компании останаха в Русия и дочакаха милиарди

DMG MORI още през 2015 г. открива завод в Уляновск, но вече към този момент санкциите на ЕС забраняваха доставката на оборудване и технологии за военно-промишления комплекс на Русия. Поръчител на завода в Уляновск е държавната корпорация Ростех, работеща за руския военно-промишлен комплекс.

Войната си е война, бизнесът - бизнес.

Новата реалност в Русия: С дефицит за паста за зъби и без хубав интернет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари