Печелят и помагат на Путин: Още имена на западни компании, които стоят в Русия

5968
Печелят и помагат на Путин: Още имена на западни компании, които стоят в Русия
Снимка: Getty Images

Повече от 1000 големи компании обещаха да напуснат Русия, след като Владимир Путин започна войната си в Украйна, но някои от тях поне засега не изпълняват обещанията си. Това показва изследване, зад което стои професор от Йейл.

Тези западни корпорации, които излязоха от Русия, нанесоха сериозен финансов и репутационен удар на руската икономика. Има обаче и такива, които все още правят бизнес в Русия - и то така, че със сигурност се чувстват добре.

500 дни след началото на войната, проф. Джеф Зоненфелд и екипът му посочват имената на редица компании, които обвиняват, че са нарушили обещанията си да напуснат или поне драстично да намалят присъствието си в Русия. Сред тях са добре познати компании като Heineken, Unilever (компанията изрично заклейми в официално изявление войната в Украйна при старта ѝ), Philip Morris и производителя на известния бранд десерти Oreo Mondelez. Изследването на Йейл се основава на информатори, експерти на място, студенти, работещи в Русия, корпоративни документи и съобщения в новинарските медии, уточнява CNN, цитирана от БГНЕС.

Путин измисли как да накаже "непослушните" западни компании

Русия ще получи правото да конфискува активите на западни компании и да затрудни напускането им на нейния пазар – така Москва въз...

ОЩЕ: Пари валят, та пушек се вдига: Кои западни компании останаха в Русия и дочакаха милиарди

"Тези компании нарушават обещанията си. Те функционират като военни спекуланти. Това е повече от разочароващо. Това е срамно и неетично. Потребителите трябва да осъзнаят, че като подкрепят тези компании, те одобряват нещо, което подхранва военната машина на Путин", казва Зоненфелд в интервю за американската телевизия.

През март 2022 г., само един месец след нахлуването в Украйна, Heineken получи похвала за обещанието си да напусне Русия. Въпреки това 16 месеца по-късно Heineken все още има 7 пивоварни и 1800 служители в Русия, според Йейл. Не само това, но оттогава Heineken е пуснала на пазара в Русия редица нови марки, като е завзела пазарен дял, освободен от напускането на други големи марки бира.

"Те не се изтеглят. Те удвояват позициите си", казва Стивън Тиан, директор на изследователския отдел на Йейлския институт за ръководство на ръководители.

Западните компании масово остават в Русия гласи швейцарско проучване, оспорено от Йейлския университет

Огромен брой фирми със седалище в Европейския съюз и страните от Г-7 продължават да оперират и инвестират в Русия, сякаш нищо не се е с...

През март 2022 г. гигантът в производството на снаксове и бонбони Mondelez обеща да свие "всички несъществени дейности в Русия, като същевременно помогне за поддържане на непрекъснатостта на доставките на храни". Mondelez заяви, че ще съсредоточи дейността си върху "основни предложения". Въпреки това Mondelez все още има 3 000 служители в Русия. Компанията не коментира темата, но в официално изявление миналия месец каза, че свива дейността си в Русия.

От друга страна Unilever, която произвежда сапуните Dove и студения чай Lipton, уверява, че продава само стоки от първа необходимост в Русия. Зоненфелд обаче твърди, че компанията продава и сладолед на руския пазар. А Киевското училище по икономика изчислява, че Unilever е допринесла със 712 млн. долара годишно за руската икономика.

Големите западни вериги за бързо хранене излязоха от руския пазар, но такива като Sbarro Pizza и Carl’s Jr. все още са там - те са американски. Carl’s Jr. признава присъствието си на руския ресторант - със 17 франчайз ресторанта, но казва, че те са "независимо" управлявани. Но Sbarro Pizza има дори уебсайт на руски език и не коментира бизнеса си в Русия дотук.

ОЩЕ: ЕС иска да обложи с данък замразените руски активи, за да финансира Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Стратегия обвита в мистерия: Apple разработва собствени AI чипове

Хонконгска компания подаде иск за фалит на "Москвич"

Русия започва серийно производство на лимузината на Путин в бивш завод на Toyota

AstraZeneca изтегля ваксината си срещу COVID-19

Срив: "Газпром" е на загуба за пръв път от четвърт век

Илон Мъск уволни целия екип, отговарящ за производството на зарядни за Tesla

Как Odoo ERP трансформира българския бизнес: Истории за успеха

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании