Пандемията тласка повече хора към употребата на дрога

1952
Пандемията тласка повече хора към употребата на дрога
Снимка: iStock/Guliver

Пандемията от коронавируса тласка повече хора към употребата на наркотици, като и незаконното отглеждане също може да получи тласък, заяви ООН в четвъртък, предупреждавайки, че последиците от кризата вероятно ще се усещат "години напред", съобщи АФП.

Базираната във Виена служба на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), която всяка година събира данни от широката си мрежа от страни членки в своя годишен доклад, заяви, че също така се опасява, че незаконното отглеждане на опиумен мак и листа от кока може да се увеличи, тъй като икономическата криза, причинена от пандемията, доведе до безработица и други проблеми по целия свят.

Кокаин, хероин, кристал мет: Европа е задръстена от дрога

Попречи ли пандемията от коронавирус на бизнеса на наркокартелите и трафикантите на дрога? Би могло да се предположи, че е така заради ...

"Новият доклад показва, че пазарите на дрога бързо са възобновили дейността си след първоначалното прекъсване в началото на пандемията" миналата година, се казва в изявление на агенция.

Най-големият производител на опиум в Афганистан отчете 37 процента скок в количеството земя, използвана за незаконно отглеждане на мак през 2020 г. в сравнение с предходната година, се казва в доклада.

Неравенството, бедността и условията на психично здраве - известни фактори, които тласкат хората към употребата на наркотици - също се увеличават по целия свят, се казва в глава, озаглавена „Последствия от COVID-19, които вероятно ще се усетят на пазарите за наркотици през следващите години ".

Повечето страни съобщават за увеличаване на употребата на канабис по време на пандемията, отбелязва документът, като допълва, че намаляват хората, които виждат рискове в употребата на наркотици.

При кризата се наблюдава и увеличаване на немедицинската употреба на фармацевтични лекарства, докато консумацията на наркотици, които "обикновено се използват в социална обстановка", като кокаин, е спаднала.

Иззеха рекордно количество хероин в Украйна на стойност 81 400 000 долара

Служителите на реда в Лвов иззеха рекордна партида хероин на стойност около 81 400 000 долара, а четирима души бяха задържани, съобщи п...

UNODC отбеляза все по-големи доставки на наркотици и засилена контрабанда на фона на прекъсване на търговския въздушен трафик.

Дори преди пандемията, производството на кокаин в световен мащаб се е удвоило в периода между 2014 и 2019 г., когато е достигнало нов рекорд от около 1784 тона, сочи докладът. През последните години той достигна рекордни стойности, което също съответства на нарастващата употреба на наркотици в световен мащаб, отчасти поради нарастващото световно население.

Веригите за доставка на кокаин за Европа се "диверсифицират, тласкат цените надолу и качеството нагоре и по този начин заплашват Европа с по-нататъшно разширяване на пазара на кокаин", се казва в доклада.

Експертите добавят, че нарастващ брой по-малки групи, включително някои с произход от Балканите, сега са замесени в трафика на кокаин, което води до "повишена конкуренция и ефективност".

В положително развитие, наблюдавано от UNODC, площта, на която се отглежда кока, намаля в световен мащаб с пет процента през 2019 г. Това до голяма степен се дължи на първия значителен спад в култивирането от шест години в Колумбия, въпреки че южноамериканската държава продължава да бъде най-големият източник на кокаин в световен мащаб.

Цяло полицейско управление в Италия се оказа център на търговия с дрога, изтезания и изнудване

Седем карабинери са арестувани в Италия по обвинения, включващи търговия с наркотици, изнудване, изтезания и злоупотреба с власт. Всичк...

Още: Антверпен - врата за кокаина към Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com