Пари валят, та пушек се вдига: Кои западни компании останаха в Русия и дочакаха милиарди

53411
Пари валят, та пушек се вдига: Кои западни компании останаха в Русия и дочакаха милиарди
Снимка: Pixabay

Големи международни корпорации, които останаха в Русия след руската инвазия в Украйна направиха стотици милиарди долари приходи в страната миналата година, установи нов доклад.

След пълномащабното нахлуване на Москва през февруари 2022 г. десетки международни компании се изтеглиха от Русия, за да защитят репутацията си или да защитят бизнеса си, но тези, които останаха, оттогава платиха милиарди долари на Кремъл като данъци върху приходите си - така, както се случва във всяка държава.

The Business of Staying представи доклад на групата за гражданско общество B4Ukraine и Киевското училище по икономика, в който установи, че някои глобални корпорации са спечелили 214 милиарда долара приходи през 2022 г. само чрез своя руски бизнес – плащайки 3,5 милиарда долара данъци върху печалбите си. Но тези цифри са „само върхът на айсберга и вероятно са значително подценени в общата данъчна сметка“, според доклада. Това е така, защото данъците, платени върху заплатите на служителите или под формата на ДДС, не са включени в статистиката

Златният дъжд идва въпреки усилията на Европейския съюз да ограничи приходите на Кремъл чрез приемането на 11 пакета от санкции от началото на войната.

Въпреки че по-голямата част от "руските приходи" идват за базирани в САЩ компании, компании със седалище в ЕС са спечелили около 75,2 милиарда долара през 2022 г., плащайки на руското правителство почти 600 милиона долара данъци, според доклада.

"Нов световен ред": Ще има ли БРИКС собствена валута?

Военен ковчег

Всички тези пари, твърди докладът, финансират руския военен ковчег.

"Тези нови данни разкриват, че бизнесът с оставането в Русия е бил изключително доходоносен за няколко компании, които са избрали да остана. Още по-притеснително е степента, до която тези компании са плащали милиарди долари печалба данък за Кремъл, докато Путин води ужасяваща и непредизвикана война срещу Украйна", пише в доклада.

Докладът установява, че хранителният гигант Danone отчита приходи от около 3 милиарда долара. В отговор на искане на POLITICO за коментар Danone оспори това, посочвайки годишния си отчет, който показва, че нетните продажби от Русия през 2022 г. възлизат на общо 1,39 милиарда евро. Изследовател на KSE подчерта, че Danone контролира две юридически лица в Русия, които са генерирали нетни продажби от над 3 милиарда евро заедно. Danone не отговори на тези констатации.

Докладът също така установява, че Pepsi е направила около 4,6 милиарда долара. Pepsi отказа коментар.

Тютюневата компания Philip Morris е реализирала най-много приходи миналата година - 7,9 милиарда долара, и е платила 206 милиона долара данъци върху печалбата на руското правителство. Компанията не отговори на искане за коментар.

Плътно зад нея е конкурентът Japan Tobacco International (JTI), който реализира около 7,4 милиарда евро приходи. Говорител на JTI каза, че JT Group е спряла нови инвестиции и маркетингови дейности в Русия, но че компанията продължава да произвежда и разпространява продукти в Русия. "Оперативната среда остава много предизвикателна", добави говорителят. "При тези обстоятелства JT Group продължава да взема необходимите решения за справяне с променящата се ситуация, в съответствие с приложимите разпоредби и международни санкции", каза говорителят, добавяйки, че руският пазар е генерирал около 2 милиарда долара по днешния обменен курс през 2022 г. за JT Group, или около 11% от нейните консолидирани приходи през тази година.

"Ройтерс": Икономическото партньорство между Русия и Китай вече е в риск

Автор: Леони Кижевски, за Politico

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com