Перспективата за Западните Балкани - съвсем не такава, каквато се иска на Борисов

2661
Перспективата за Западните Балкани - съвсем не такава, каквато се иска на Борисов
Снимка: eu2018bg.bg

Европейската перспектива пред Западните Балкани се оказа изключително трудна задача, макар българският премиер Бойко Борисов да полага неистови усилия това да е венецът на българското председателство на ЕС.

В София, където днес (17 май) ще се проведе същинската среща по темата, вече не е испанският премиер Мариано Рахой. Испанският министър-председател категорично отказва да седне на една маса с представител на Косово – Испания не признава независимостта на бившата сръбска провинция, най-вече заради собствените си исторически проблеми с Каталуния и баската провинция. Все пак има очакване, че Испания ще подпише финалната декларация за Западните Балкани, но всъщност Косово не е призната за независима държава от още четири европейски държави. А табелката на Косово на масата ще е такава, че да не се разбира какъв е статутът на държавата – защото на масата ще е и Сърбия!

Светът гледа към София за бъдещето на Западните Балкани

Започва срещата на върха в София, посветена на Западните Балкани. Тя е първата по рода си от 15 години и поставя акцент на европейската...

Франция и Холандия пък са крайно скептични към инициативата да бъдат започнати преговори за членство с Македония и Албания още през следващия месец, коментира авторитетното издание Politico. Припомняме, че още миналия месец ЕК направи такова предложение на Европейския съвет. За разлика от Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел подкрепя инициативата за европейско разширение към Западните Балкани. Тя е инициатор на вече няколко срещи по въпроса. "Не искам Балканите да се обръщат към Турция или Русия, но не искам Европа, която трудни работи с 28 и от утре с 27 държави, да реши, че може да галопира с 30 или 32 държави по същите правила", коментира Меркел. Изглежда и заради това Германия още няма официално становище дали ще подкрепи още от юни да започнат преговори за влизане на Албания и Македония в ЕС, като Берлин набляга на факта, че двете държави трябва да изпълнят редица "икономически и политически критерии" преди да влязат в ЕС. Отделно стоят два специфични за двете държави проблеми – Македония още не може да реши спора за името си с Гърция, а Албания задължително трябва да се справи с организираната престъпност.

Пред Сърбия и Черна гора засега препятствията по пътя към Европа изглеждат по-малки. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече заговори двете държави да влязат в ЕС до 2025 година. Много експерти обаче считат това за твърде амбициозно, макар че руското влияние в двете държави тревожи много Брюксел – особено в светлината на опитите за преврат в Черна гора.

Социологически проучвания

47% от гражданите на ЕС са против приемане на нови членове в Съюза, показва изследване на „Евробарометър”.42% са „за”, докато 11% нямат мнение. Показателно е, че 64% от французите и 63% от германците не искат разширение на ЕС. Настроенията са много подобни на тези от 2003 година, когато на срещата в Солун де факто беше даден решителният тласък за влизане в ЕС на България и Румъния, както и на на практика цяла Източна Европа.

Борисов: Благодарен съм на колегите от ЕС и Западните Балкани, че всички са тук

Благодарен съм на колегите от всички политически партии от целия ЕС включително и на колегите от Западните Балкани че всички са тук. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари