Петролът поскъпва заради търговския спор между САЩ и Китай

1769
Петролът поскъпва заради търговския спор между САЩ и Китай
Снимка: iStock/Guliver

Цените на петрола се повишават, под натиска на загрижеността за ескалиращия китайско-американски търговски спор, който може да забави световната икономика.

Фючърсите на суровия петрол от сорта Brent се повишиха с 4 цента до 71.28 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията в понеделник. Докато фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха повече, с 18 цента или с 0.3%, до 62.44 долара за барел.

Иран ще продължи да изнася петрол, въпреки натиска на САЩ

Иран ще продължи да изнася петрол, въпреки натиска на САЩ, чиято цел е тотално спиране на иранския износ на суров петрол, заяви президе...

Търговците твърдят, че цените са подкрепени от забавянето на търговските преговори между САЩ и Китай, които ще окажат влияние върху световния икономически растеж и потреблението на горивата.

Преговорите между двете най-големи световни икономики стигнаха до задънена улица през уикенда, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че има намерение да въведе по-високи вносни тарифи за китайски стоки.

Относно предлагането, петролните пазари остават под напрежение, като Съединените щати затягат санкциите срещу износа на ирански петрол, като заяви, че засилва военното си присъствие в Близкия изток.

Иран заплаши с „реципрочни действия" срещу американските санкции, което може да означава възобновяване на част от ядрената програма на Техеран.

Санкциите на САЩ вече са намалили наполовина износа на ирански суров петрол през последната година до под 1 милион барела на ден, а доставките се очаква да спаднат още до 500 000 барела на ден през май, когато санкциите се затегнат още повече.

През 2030 г. Ирак ще доставя 1/3 от петрола в света

Ирак е на път до 2030 г. да произвежда почти шест милиона барела суров петрол на ден. Това съобщи Международната агенция по енергетика...

Освен спрямо Иран, Вашингтон наложи санкции и върху венецуелското правителство на президента Николас Мадуро, нарушавайки доставките от страната, която е член-основател на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

От банката Goldman Sachs заявиха във вторник, че "скорошното понижение на Brent се дължи на нарастващите рискове при доставките, както и заради прекратилите временно дейността си рафинерии, които извършват пролетни инвентаризации".

От американската банка заявиха още, че "очакваме краткосрочно възстановяване на Brent", въпреки че през следващите няколко месеца ... всички кръстосани потоци на предлагането и търсенето ще се разсеят, за да се постигне балансиран световен петролен пазар, след като бъде увеличен капацитета на Пермското находите - най-новото в САЩ, а ядрото на ОПЕК реши да увеличи добивите".

Според Goldman цените на суровия петрол "ще спаднат по-късно тази година, а прогнозата за Brent за третото тримесечие на 2019 г. е за 65.50 долара за барел."

Bank of America Merrill Lynch заяви, че очаква Саудитска Арабия "да върне петролното производство бавно нагоре, когато иранските барели излязат от пазара", добавяйки, че като цяло цените на суровия петрол Brent ще се движат около 70 долара за барел в настоящите пазарни условия.

САЩ предприе стъпки за отстраняване на иранския петрол от пазара

Белият дом реши да не се освобождават повече от санкции страните, внасящи ирански петрол, след изтичането на облекчението през май. Съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари