През 2030 г. Ирак ще доставя 1/3 от петрола в света

2368
През 2030 г. Ирак ще доставя 1/3 от петрола в света
Снимка: iStock/Guliver

Ирак е на път до 2030 г. да произвежда почти шест милиона барела суров петрол на ден. Това съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от световните агенции. Това ще направи страната третият най-голям доставчик на петрол в света.

Обширният доклад на МАЕ установи, че производството на Ирак през следващото десетилетие може да нарасне с внушителни 1,3 милиона барела на ден до общо 5,9 милиона барела на ден. "Ирак е и ще остане един от ключовите стълбове на петролния пазар през идните години", заяви председателят на МАЕ Фатих Бирол пред репортери в четвъртък.

И Чехия спря вноса на руски нефт през Беларус

Чешката република преустанови вноса на нефт по газопровода „Дружба“ в Беларус, съобщиха за Reuters източници, запознати със...

Оптимизмът произтича от 50-процентното увеличение на петрола в Ирак от 2012 г., каза Бирол, въпреки няколкогодишните ниски цени и опустошителните действия на ислямистката групировка „Ислямска държава“ в една трета от страната.

"Това показва устойчивостта на иракската петролна индустрия", поясни изпълнителният директор на МАЕ. Агенцията признава редица потенциални пречки пред перспективите за Ирак, включително условията на световния пазар, чуждестранните инвестиции, политическата стабилност и постоянното снабдяване с вода, необходима за реално производство на петрол.

Междувременно цените на черното злато възстановиха нивата си, а в четвъртък скочиха още повече до почти шестмесечен връх от 75,60 долара за барел, отбелязва БГНЕС.

Това се случва на фона на опасенията по отношение на предлагането, тъй като Съединените щати заявиха, че ще сложат край на освобождаването от санкции следващия месец за осем страни, които внасят ирански суров петрол.

Полша спря доставките на петрол от Русия заради влошено качество

Операторът на полския участък на газопровода „Дружба“ – PERN, прекрати доставките на петрол от Русия заради неудовлет...

Иракският министър на петрола Тамер ал-Гадбан заяви в четвъртък, че страната му може да увеличи производството си, за да отговори на недостига, но ще го направи само в координация с колегите от ОПЕК. "Ирак не взема едностранни решения", каза Габан. "Имаме огромен капацитет за увеличаване, но знаем, че е важно да запазим стабилността на пазара и да премахнем излишъка от петрол", уточни той. Габан посочи, че страните от ОПЕК ще се срещнат в Саудитска Арабия на 19 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com