Подкрепата на Запада за Израел ще навреди на Украйна, а Путин е единственият победител

14415
Подкрепата на Запада за Израел ще навреди на Украйна, а Путин е единственият победител
Снимка: Getty images

На геополитическо ниво основният губещ във войната между Израел и "Хамас" е Украйна, а главният победител е руският президент Владимир Путин.

Два въоръжени конфликта се случват едновременно и поради това вниманието към Киев отслабва. Още преди началото на войната в Близкия изток Украйна все по-трудно си набавяше средства за военни операции поради непостоянството в политиката на САЩ.

В известен смисъл най-големият проблем за Украйна не е Владимир Путин, защото украинските въоръжени сили знаят как да се бият с него и армията му. Основното предизвикателство за Киев са мътните, кипящи води на Вашингтон, който не успява да се справи със своите отговорности.

Сред републиканците и демократите в Конгреса (а това е органът, който решава какви пари за какво да отдели) Украйна губи подкрепа. Още: Фон дер Лайен: Русия и "Хамас" са варвари, които убиват деца

Джо Байдън и демократите са по-отдадени на Украйна от републиканците и Доналд Тръмп. Сега обаче е ясно, че американската средна класа все повече си задава въпроса: защо трябва да плащаме за още една война в чужбина?

САЩ охладняват към Украйна

Този месец Ройтерс проведе проучване, питайки респондентите дали Вашингтон трябва да доставя оръжия на Украйна, 41% от американците казаха „да“. През май те са били 46%.

„Отслабването на подкрепата вреди на нагласите в Конгреса, което ще има отрицателно въздействие върху допълнителните пакети за помощ в бъдеще“, каза Елизабет Хофман, която ръководи изследванията на Конгреса и правителството в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Ройтерс съобщи, че сред републиканците броят на привържениците на доставките на оръжия за Киев е спаднал до 35% от 39% през май. Сред демократите подкрепата спадна от 61% на 52%. Още: Предимства и проблеми: Армиите на Украйна и Русия преди зимата (ВИДЕО)

Ако Съединените щати охладнеят към Украйна, НАТО ще направи същото. Вашингтон е основният финансов спонсор на Северноатлантическия алианс и затова неговата позиция е от изключителна важност.

Битката за запазване на финансирането за Украйна става все по-трудна за президента Володимир Зеленски, а събитията в Израел и Газа означават, че почти никой не говори за Украйна - поне засега.

Разлика между двама воюващи съюзници

Съединените щати предоставят 3,3 милиарда долара военна помощ на Израел годишно, което е около 16% от военния бюджет на страната. Атаките на Хамас срещу Израел изискват допълнителна военна помощ и Вашингтон обяви, че ще му предостави нужните боеприпаси.

Контрастът в подходите на САЩ към израелската криза и въоръжения конфликт в Украйна е поразителен. Още: "Путин и „Хамас“ няма да победят": Байдън обяви, че е готов на всичко срещу тях (ВИДЕО)

Само няколко дни след атаката на Хамас срещу Южен Израел, Съединените щати изпратиха най-големия си самолетоносач „Джералд Форд” в Средиземно море като ясен сигнал до Иран и неговия прокси Хизбула да не си и помислят да се възползват за внезапна атака срещу Израел за свои собствени цели.

И това беше само началото. В рамките на часове след атаката Съединените щати започнаха да преместват военни кораби и самолети в региона, за да бъдат готови да предоставят всяка помощ, от която Израел се нуждае, съобщи Асошиейтед прес.

Един от най-интересните коментари дойде от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на посещение в Йерусалим след атаката на Хамас. Той каза, че Израел всъщност не се нуждае от американска помощ, но израелците трябва да знаят, че ако има нужда от помощ, тя ще им бъде предоставена.

Контрастът с Украйна е поразителен. Съединените щати спешно предоставят помощ на страна, от която тя може дори да не се нуждае. А Конгресът се колебае дали да откаже финансиране на Украйна.

Неравни заплахи

Инвазията на Хамас изобщо не показва, че организацията притежава превъзходна военна мощ. Напротив, това е резултат от достойни за съжаление различни пропуски на израелското разузнаване. Израел ще анализира внимателно причините за подобни недостатъци през следващите месеци. Още: Зеленски благодари на Байдън за подкрепата на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Израел демонстрира огромното си военно превъзходство над Хамас чрез ответни военни удари. За първите 6 дни бяха хвърлени повече от 6 хиляди бомби върху ивицата Газа, чийто размер е сравним с размера на град Канбера. В същото време бяха свалени огромното мнозинство от ракетите на Хамас, използвайки системата „Железен купол”.

Подкрепата за Израел е силна и реална, макар никой да не вярва, че съществуването на страната, която има най-мощната армия в Близкия изток, е застрашено. В същото време страните оказват помощ на Украйна бавно и неохотно.

И това става въпреки факта, че съществуването на Украйна беше под заплаха. Ако няма подкрепа от САЩ и НАТО, Украйна може да не оцелее.

Ако Украйна не беше получила помощ от чужбина, руската армия със сигурност щеше да навлезе победоносно в Киев. Той обаче никога не получи повечето от оръжията, които Зеленски отчаяно искаше.

Изминаха 20 месеца от началото на инвазията на Путин, а Украйна все още не разполага с изтребителите F-16, от които наистина се нуждае.

Засега Украйна постига известни успехи в т. нар. контранастъпление. Но без въздушно прикритие, тя не може да използва пълноценно цялата помощ, която получава от НАТО. Още: Израел и Украйна: Лагерите и играчите, които са на различни позиции

Старши анализаторът на RAND Брин Танехил казва, че F-16 е изключително важен за Украйна, защото ще й помогне да работи по-добре със страните от НАТО. „F-16 в никакъв случай не е чудотворно оръжие, способно да обърне хода на въоръжения конфликт, но ще помогне на Украйна да възприеме западния маниер за бойни действия или ще я заставят да направи това. За разлика от предишните доставки на противотанкови управляеми ракети, артилерия, бронирани бойни средства и системи за противовъздушна отбрана, решението за прехвърляне на F-16 на Украйна има за цел не да й помогне да оцелее в следващата фаза на военните действия, а да гарантира нейния суверенитет в дългосрочен план.”

Путин ще остане доволен как войната между Израел и Газа отклони международното внимание от Украйна. Получавайки финансиране от НАТО, Украйна просто поддържа безнадеждната ситуация на бойното поле. Познавайки гледната точка на поддръжниците на Тръмп за Украйна, която те многократно са изразявали, Путин разбира, че дори и да седи и да не прави нищо, империята му може да се разшири.

Руският президент играе дълга игра и ще бъде доволен от това, което получава с течение на времето.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари