Пожарът край Чернобил: Какво разказват очевидци?

5787
Пожарът край Чернобил: Какво разказват очевидци?
Снимка: iStock/Guliver

Вече седмици Украйна не успява да се справи с горските пожари, избухнали край Чернобил. Не са установени и причините за огнената стихия: климатични аномалии или умишлени палежи? Александър Савитски представя разказите на експерти и очевидци в материал за Deutsche Welle.

Украинските медии съобщават, че и в сутринта на 21 април е продължило гасенето на пожарите около Чернобил. Според публикациите, четири огнища вече са локализирани, а едно още не е. Равнището на радиацията на територията на Киевската област е в границите на нормалното, твърдят официалните власти.

БАН: Няма риск от радиоактивно облъчване в България заради горските пожари край Чернобил

Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките на базата на съществуващата монито...

Аномалии, палежи, авария, диверсия?

Както е известно, пожарите започнаха на 4 април, а в резултат от тях малко преди Великден Киев беше градът с най-замърсения въздух в цял свят. Пожарникарите и техните помощници все още не могат да се справят с първата задача: да локализират всички огнища. Полицията издирва предполагаеми подпалвачи, а еколозите посочват като причина необичайно сухия зимно-пролетен сезон. На всичко отгоре от началото на пожарите досега непрекъснато се разпространяват слухове, че димът може би разпространява надалеч и радиоактивни аерозоли.

В украинските социални мрежи рязко нараства възмущението от неспособността на властите да се справят с пожарите. След като прелетяха с хеликоптер над пожарите, шефът на президентската администрация Андрей Ермак, министърът на вътрешните работи Арсен Аваков и секретарят на Съвета за национална сигурност Алексей Данилов успокоиха хората, че са установени само четири нови огнища и заявиха, че ще направят всичко възможно, за да защитят хората и горите.

Във Facebook секретарят на Съвета за национална сигурност написа, че пожарите може да са предизвикани умишлено от собственици на земи. Министърът на вътрешните работи смята обаче, че пожарите са избухнали след авария в електропровод. Друг представител на президентската администрация пък написа във Facebook, че катастрофата може би се дължи на целенасочена диверсия. Според него това било опит да се дестабилизира ситуацията в страната, да се нагнетява напрежение и да се усилват паническите страхове у хората в условията на карантина заради коронавируса.

Какво разказват очевидци

Застрашена ли е Европа от радиация заради пожарите в Чернобил? (ВИДЕО)

Димът от горските пожари в чернобилската зона се е разпространил към Южна Украйна, Източна Румъния, Беларус и България. Това показва мо...

Според официалните информации, в Житомирска област огънят е опожарил около 40 къщи в няколко села. Но Елена Рикал, която живее в селище близо до украинско-беларуската граница, ни разказа, че цялото ѝ село е изгоряло, заедно с гробището дори. „Чичо ми и семейството му се спасиха от огъня в реката", казва жената. Според нея пожарите са подпалени умишлено, за да се осигури терен на търсачите на кехлибар.

В зоната на пожарите работят 1359 души и 340 машини, включително три хеликоптера, които вече изсипаха върху огъня близо 200 тона вода. Свързахме се с един от пожарникарите, който в продължение на три денонощия без почивка е участвал в гасенето. Той ни обясни, че му е забранено да дава изявления, но при запазване на анонимността беше готов да разкаже някои подробности.

„Имаме много хора и техника, но техниката не може да проникне до огнищата на пожара в труднодостъпните зони. Наложи ни се на ръка да копаем траншеи, за да ограничим разпространяването на огъня. Водата, която авиацията излива отгоре, гаси само горните слоеве на пожара, а отдолу тлеенето продължава. Пожарът със сигурност е бил подпален умишлено“, твърди пожарникарят пред изданието, пожелал да остане анонимен.

Светлана Бойченко от Киевския институт по геофизика смята, че причина за пожарите са климатичните аномалии - най-вече необичайно сухите есен, зима и пролет. Поради липсата на сняг през зимата и на дъждове през есента и пролетта равнището на реките много спадна, спаднаха и подпочвените води, а това улеснява разпространяването на огъня, обяснява експертката.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com