Politico: Реалната опасност от украинската АЕЦ Запорожие

3896
Politico: Реалната опасност от украинската АЕЦ Запорожие
Снимка: Getty Images

Съобщенията за обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ Запорожие в окупираната Украйна отново разпалиха страховете от ядрена катастрофа. Eкспертите остават уверени, че рискът от катаклизъм, подобен на този в Чернобил, е малък, описва в свой анализ авторитетното издание "Politico".

През уикенда централата в Запорожие, която от март е под контрола на войските на Москва, беше подложена на няколко обстрела. Украйна и Русия си размениха обвинения за ударите, като Киев заяви, че руската атака е повредила три детектора за радиационен мониторинг и е довела до хоспитализирането на един служител на централата с рани от шрапнели.

Новината за ударите бързо предизвика международно осъждане, като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече "всяка атака" срещу ядрени съоръжения "самоубийствена", а ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси призова двете страни да "проявят максимална сдържаност", за да избегнат ядрена катастрофа. Междувременно Г-7 също излезе с позиция по темата с призив руснаците да освободят територията на окупирана Запорожка атомна електроцентрала.

Русия отрича руски генерал да е наредил миниране и взривяване на АЕЦ "Запорожие"

Руското военно министерство категорично отрече, че е имало изявление на руски генерал за готовност да бъде взривена най-голямата АЕЦ в ...

Украинският президент Володимир Зеленски незабавно призова западните държави да наложат нови санкции на Русия върху нейната ядрена индустрия, като повтори предишни предупреждения за бедствие от мащаба на Чернобил.

"Светът не трябва да забравя за Чернобил и да помни, че Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа", каза той. "Чернобилската катастрофа е експлозия в един реактор, а Запорожката има шест."

Експертите обаче твърдят, че ситуацията в Запорожие - където според Украйна са разположени 500 руски войници и 50 единици тежка техника, включително танкове - не дава основание за общоевропейска катастрофа.

ОЩЕ: Руски представител в МААЕ: България ще бъде засегната при авария в Запорожката АЕЦ

Рисковете от обстрел са ограничени, като се има предвид, че реакторите са защитени с до 10 метра бетон, според Леон Цицел, президент на Европейското ядрено дружество. Той смята, че само целенасочени въздушни бомбардировки биха могли да пробият стените на реакторите.

Зеленски: Запорожката АЕЦ може да се превърне в нов Чернобил (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса за ядрена катастрофа след ударите по най-голямата атомна електроцентрала в Ев...

Той добави, че атака срещу хранилищата за отработено гориво би имала ограничен ефект, тъй като изпуснатият радиоактивен материал би се разпространил само на около 10-20 километра.

Един от директорите на програмата за ядрена политика към Фондацията за международен мир "Carnegie Endowment" Джеймс Актън коментира, че обстрелът не представлява реален риск, като вместо това посочи уязвимостта на охладителните системи на централата.

"Правилната аналогия е с Фукушима, а не с Чернобил", казва той.

Атомните електроцентрали са проектирани с множество независими системи за безопасност, включително многобройни връзки към мрежата и резервни дизелови генератори. В Запорожие се използва и разпръсквателен басейн за охлаждане, което означава, че гореща вода от вътрешността на централата се разпръсква във въздуха навън, за да се понижи температурата му.

И двамата подчертаха, че дори и в най-лошия случай - ако охладителните системи се повредят и това доведе до разтопяване на реактора - това би причинило сериозни щети само на местно ниво. Цицел смята, че радиусът е 30 километра.

Ще посмее ли Путин да взриви бъдещ завод "Байрактар" на зетя на Ердоган?

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира плановете на турската компания Baykar ("Байрактар") да уреди производството на...

"Това ще бъде трагедия за местните хора", каза той, дори и да не доведе до непосредствени жертви, но "за нас в Европа това ще бъде много маловажно събитие от гледна точка на последиците за здравето или нещо друго в околната среда".

Защо има опасения?

"Идеята за ядрена авария е плашеща, тя ще привлече вниманието на хората, така че тя е готов инструмент за тази цел", казва Джон Ерат, старши политически директор в Центъра за контрол на въоръженията и неразпространение.

За Русия това е начин "да повиши залозите, за да засили загрижеността и да подчертае важността на продължаването на войната", каза той.

Това може да бъде и стратегия за "заиграване със западните страхове от ядрена катастрофа и намаляване на волята на Запада да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна", според анализ на Института за изследване на войната.

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари