Politico: Сексуален тормоз и лобизъм за много пари в ООН

2040
Politico: Сексуален тормоз и лобизъм за много пари в ООН
Снимка: Getty images/Guliver

Само пет дни след като Фабрицио Хохшилд Друмонд, специален съветник на генералния секретар на ООН, спечели важно назначение за първи технологичен пратеник на Организацията на обединените нации, той бе изпратен в платен отпуск в очакване на разследване на обвинения в тормоз на работното място срещу него.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви чрез своя говорител, че за първи път е научил за твърденията, след като вече е повишил Хохшилд. Но това не е първият път, когато неговият персонал чува за обвиненията.

Разследване на Politico по случая сочи, че поне един член от висшия персонал на Гутериш е бил наясно, че предстои да бъдат подадени официални жалби срещу Хохшилд от една от бившите му подчинени - повече от месец преди повишението му.

В имейл, прегледан от Politico, бивш служител на Хохшилд търси съвет от член на кабинета на Гутериш за това как да процедира с жалбата.

Тази жалба хвърля светлина върху обстоятелствата, довели до разследването на Хохшилд по обвинения в дискриминация, тормоз на работното място, сексуален тормоз и злоупотреба с власт, според документи, станали достояние на Politico.

За разследването срещу Хохшилд беше съобщено за първи път на 27 януари. Доклад, който включва обширни интервюта с петима настоящи и бивши служители на ООН, осветлява мотивацията на жените, оплакали се от него. В разкази на различни източници, които често се припокриват, тези жени описват тормоз от обиден език, телефонни обаждания в късните нощни часове и почивните дни и коментари от Хохшилд, според които в кабинета му не се иска жените служителки да забременяват.

В имейлите си Хохшилд отрича твърденията, но отказва да коментира, докато тече разследването. Той нарича твърденията "неоснователни".

Междувременно разследването на Politico откроява нов въпрос: Защо Гутериш е продължил с повишението, когато някои от неговия екип са били вече запознати с неприятностите, които предстоят?

Настоящите и бивши служители на ООН казват, че знаят отговора. Според тях в най-високите нива на ООН има култура на фаворизиране, при която влиятелни проникващи в структурите лица като Хохшилд напредват лесно в кариерата, докато хората, повдигащи въпроси за неправилно поведение на работното място, не се възприемат толкова сериозно, колкото би трябвало.

През 2019 г. всеки трети служител и изпълнител в ООН заявява, че е бил подложен на сексуален тормоз през последните две години, според проучване на организацията.

Чрез говорител Гутериш заяви, че приема въпроса сериозно и че е действал незабавно, пускайки Хохшилд в отпуск, докато въпросите за поведението му бъдат решени.

Но настоящи и бивши служители, всички изказали се при условие за анонимност, позовавайки се на опасения за отмъщение, казаха, че времето за предприемане на действия е изтекло.

"Това са неща, които подкопават доверието", каза един от служителите, които преди това са работили под ръководството на Хохшилд и вече са напуснали ООН.

"Токсично работно място"

Статутът на Хохшилд в ООН като заместник генерален секретар е аналогичен с този на правителствен министър. Започва кариерата си през 1988 г., работейки за Върховния комисариат на ООН за бежанците в Судан, а през годините е работил като мироопазващ представител на ООН и в различни агенции на организацията, включително Програмата за развитие на ООН в Колумбия и Службата на върховния комисар за правата на човека в Женева.

Преди да бъде повишен на последната си работа, като координатор по честванията на 75-годишнината на ООН, Хохшилд работи в тясно сътрудничество с Гутериш като помощник генерален секретар за стратегическа координация на 38-ия етаж в централата на ООН в Ню Йорк - същия етаж, на който работи генералният секретар Гутериш.

Няколко вътрешни представители на ООН казаха, че институцията е обхваната от проблемно поведение поради мачо култура, която продължава да съществува, въпреки публичната реторика относно равенството между половете и приобщаването.

Един от тях, който определи стила на управление на Хохшилд като "деморализиращ", припомня получаването на текстове и имейли от него в полунощ и по празници за спешна работа. "Той нарече работата ми безполезна. Той каза на хората, че работата им е боклук", каза бившият служител и добави, че се е очаквало да работят, докато са били диагностицирани с COVID-19. Хора, които са работили с Хохшилд, казват, че той е провеждал агресивни разговори по телефона.

Двама бивши подчинени казаха, че Хохшилд често се шегува с това, че на жените в кабинета му не им е позволено да забременяват или да се женят. На една от служителките му от женски пол е казано, че договорът й няма да бъде подновен дни след като тя обявила, че е бременна, което застрашило достъпа й до здравни грижи и имиграционен статус.

Трима бивши подчинени на Хохшилд подадоха жалбите си през декември 2020 г. и началото на януари 2021 г. Службата за вътрешен надзор на ООН (OIOS) започна разследване и в началото и средата на януари бяха проведени интервюта с жалбоподателите, според хора с познания в разследването. След това, на 22 януари, в ход, който завари много американски дипломати неподготвени, Гутериш обяви, че е назначил Хохшилд като първия по рода си технологичен пратеник на ООН. На 27 януари Хохшилд бе пуснат в отпуск заради разследването.

Запитан дали генералният секретар е бил информиран за жалбите, от кабинета му заявиха, че той е разбрал едва на 27 януари и след това е започнал разследване.

Лобизъм за милиони

За мнозина, следящи процеса на технологичния пратеник, номинацията на Хохшилд е шокираща. Самоописалият се като "новобранец" в портфолиото си в областта на технологиите чилийско-британският дипломат е победил няколко високопоставени, вещи в областта на технологиите кандидати, номинирани от страните членки. Според двама бивши служители и трима дипломати от ООН никой от тези кандидати не е бил интервюиран.

Голяма част от разочарованието около номинацията на Хохшилд се фокусира върху набирането на средства за новата роля. За разлика от други длъжности на ООН, финансирането на работата на технологичния пратеник не идва от общия бюджет на институцията, а единствено от дарения на страните членки. Този пратеник е натоварен с изпълнението на дигиталната програма на генералния секретар, фокусирана върху изграждането на свързаност и международното сътрудничество. Работата по технологичните инициативи на ООН е финансирана от Швейцария, Китай, Обединените арабски емирства, Норвегия, Катар, Дания, Финландия, Великобритания, Германия и Израел, както и фондации като Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и фондация "Алибаба". Но са били необходими повече пари за офиса на технологичния пратеник. В проектно предложение, изпратено до страните членки с цел набиране на средства, видяно от "Полкитико" и датиращо от юли 2020 г., се очаква офисът на технологичния пратеник да получи общ бюджет от 3 280 574 долара.

Според бившите му служители, Хохшилд се е заел с набирането на тези пари и лобирането пред страните членки на ООН за създаването на ролята.

Месечната ставка на технологичния пратеник е отбелязана като 35 117 долара (28 715 евро) или 421 404 долара (344 588 евро) годишно - повече от два пъти брутната годишна основна заплата на един заместник-генерален секретар, която е била 200 998 долара през 2020 г. За сравнение президентът на САЩ заработва 33 333 долара (27 259 евро) на месец или 400 000 долара (327 120 евро) годишно.

НПО групи, водени от групата за цифрови права "Access Now", изпратиха отворено писмо през октомври 2020 г. с молба за прозрачност в процеса на подбор на технологичния пратеник. "Не чухме нищо в отговор", каза Лора О’Брайън, служител на ООН в офиса за правна защита.

Дълбоко вкоренен проблем

Критиците твърдят, че случаят на Хохшилд далеч не е изолиран.

Докато ООН твърди, че има подход на нулева толерантност, през 2019 г. всеки трети служител и изпълнители на ООН заявява, че е бил подложен на сексуален тормоз през последните две години, както стана ясно по-горе. Според най-новите статистически данни на ООН, през 2020 г. организацията е получила 66 твърдения за сексуална експлоатация и злоупотреба в мироопазващите мисии и 91 обвинения от персонал на ООН извън мироопазването. През последните години броят на случаите остава в тази граница.

Повече от половината служители в Гърция споделят за сексуален тормоз на работното място

Над половината от участниците в проучване, проведено от Центъра за социални действия и иновации (KMOP) в Гърция, съобщават, че са прежи...

Пурна Сен, отговорна за справянето с тормоза на работното място на жените в ООН, заяви пред "Гардиън" през декември 2020 г., че се страхува, че усилията на организацията за справяне със сексуалния тормоз са "поставени на заден план".

Въпреки че говорител на ООН подчерта постоянните усилия за борба с тормоза. Гутериш "засили разследването и сега имаме специализиран екип от разследващи, предимно жени, които са съсредоточени единствено върху разглеждането на твърдения за сексуален тормоз", каза говорителят. ООН има също телефон за помощ на служители, които да докладват за сексуален тормоз, а също така стартира със събирането на база данни, която трябва да предотврати наемането на хора, освободени и преместени поради проблеми с тормоз от една служба на ООН в друга. Но служителите казват, че тези процеси не са достатъчни, защото много жертви се страхуват от репресивни мерки, а твърденията отнемат месеци, ако не и години, за да се разгледат.

Сексуален тормоз и изнасилвания и в ООН, но под знака на "благоприлично мълчание"

 

Прочетете целия материал на следния линк: 

© Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари