X
 
 

Полша - финалният пирон в ковчега на ЕС?

6242 24
photo of Полша - финалният пирон в ковчега на ЕС?
Снимка: Getty Images/Guliver
Това беше тъжен ден за целия Европейски съюз! Най-силното оръжие на Европейските договори - член 7 - всъщност беше изковано с намерението то никога да не бъде използвано.

С безотговорното си поведение национално-консервативното правителство на Полша вкарва Общността в нова криза, която разтърсва единството на ЕС из основи. Инатът, с който полското правителство защитава своята реформа на правосъдието, независимо че тя очевидно влиза в конфликт с правовите принципи, принуди Еврокомисията да предприеме тази драстична мярка.

Полският президент подписа двата оспорвани закона за съдебната власт

Полският президент съобщи, че е подписал двата оспорвани закона за съдебната власт, критикувани от опозицията и ЕС заради подкопаване н...

Този прецедент маркира най-ниската точка от досегашните отношения на Полша с останалата част от ЕС. В края на цялата продължителна процедура по член 7 може да се стигне до най-тежкото наказание: на Полша действително да бъде отнето правото на глас в Европейския съвет. А това би било равнозначно на изключването ѝ от ЕС. Би представлявало нещо като пълзящ процес на излизане на Полша от Общността – т.е. своего рода "Пекзит". А едва ли някой желае действително подобно нещо.

Еврокомисията съвсем недвусмислено обърна внимание и на още нещо: че сегашната ситуация застрашава и членството на Полша в общия вътрешноевропейски пазар. Защото подобно участие е възможно само в условията на функционираща правова държава. А това би могло да засегне съвсем конкретно всички полски граждани. Те биха го усетили най-вече по портмонетата си, а и във връзка с правото на свободен избор на местожителство в рамките на Общността.

Полското правителство, което сипе яростни критики срещу Брюксел, но не отказва да прибира огромните финансови помощи от ЕС, има възможност да предотврати подобно развитие. Ако Варшава покаже готовност за отстъпки, тя може по всяко време да спре наказателната процедура и по този начин тя да стане излишна. Само че лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински явно е решен да се инати докрай, за да се противопостави на така наречения диктат на Брюксел.

Твърдият подход срещу Варшава ще окаже въздействие и над останалия ЕС. Ако Унгария действително застане на страната на Полша, както вече е обявила, това допълнително ще увеличи разцеплението между Изтока и Запада. Вече видяхме как Полша, Унгария, Чехия и Словакия като някакъв нов "Източен блок" в рамките на ЕС отказват да спазват взетите с мнозинство решения на Общността за разпределението на бежанците. Това е очевидно нарушение на европейското право. Потвърди го и Европейският съд. С тези свои действия въпросните държави увреждат самия фундамент, върху който е изграден ЕС. А именно: спазването на общите правни принципи. С настойчивото си желание да демонтира правовата държава в собствената си страна, Полша просто поставя кулминационната точка в този процес.

ЕК откри безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

Безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Полша стартира ЕК заради силно противоречивите съдебни реформи, които според Брюксел з...

Какво ли биха казали поляците, ако данъкоплатците в страни като Германия и Италия откажеха да изпълняват задълженията си към ЕС, което неизбежно би ударило по джоба полските фермери например?

През март тази година, на тържествата в Рим, посветени на 60-ия рожден ден на ЕС, Полша за пореден път обяви, че съзнава своята отговорност пред Европа и смята да спазва основните принципи на Общността. Тези обещания вече нямат никаква стойност. Сега на Полша се дава последен срок от три месеца, за да промени позициите си. Съмнително е дали Качински ще се възползва от това време.

В самия край на 2017 година Европейската комисия беше принудена да предприеме действия, за да спаси основните принципи на ЕС. Черен ден за Общността. Ден, който не предвещава нищо добро и за идната година.

Автор: Бернд Ригерт, Deutsche Welle. Превод: БГНЕС

Предположение: Полша може да отнесе глоба от до 300 000 евро на ден заради съдебната реформа

Съдебната реформа в Полша, която предизвика бурни ежедневни протести, може да струва глоба за страната от до 300 00 евро на ден. Санкци...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

23 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 1000n 10 1000n преди 11 месеца Профил на трол?
  Копирам част от фейсбук-коментара си по-горе: ЕС е съюз на равноправни държави, които надявам се един ден ще успеят да заздравят съюза си поне до степен, до която е здраво и ЕДИНСТВОТО на държавите, които са част от самия ЕС!!! Но да се върнем на въпросът прави ли са националистите в отделните държави, например в България, като казват, че са за нещо като Велика България(поляците - за Велика По виж още ›› лша и т.н.), но са против ЕС!? Разбира се, че не са прави, защото ЕС е ЕДНОВРЕМЕННО и Велика България, и Велика Полша, и Велика Германия и Велика Франция и т.н. и когато са против ЕС, то тогава същите тези националисти си ПРОТИВОРЕЧАТ, защото ХЕМ СА ЗА ВЕЛИКИ ДЪРЖАВИ, ХЕМ СА ПРОТИВ ВЕЛИКИТЕ СИ ДЪРЖАВИ, КОИТО ВСЪЩНОСТ ВЕЧЕ СА ФОРМИРАНИ ЧРЕЗ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Европейския съюз е съставен от свободни държави , които са обединени от единни демократични ценности ! Това не е като Путинова Русия , към която се присъединяват с калашници и тежка артилерия!Никой не е вкаран в ЕС насила ! Спомням си , след Брекзит , Юнкер , и не само той , директно им казаха ...прав ви път !Само че британците надълго се пазарят как да останат в Европейския пазар!Месеци по-късно виж още ›› , проучванията показват , че самите британци съжаляват за решението си!В ЕС се влиза само по свое желание! Дори Турция се натиска за там ! Проблема е , че там , диктатори като Путин и Ердоган не вървят ...И слава богу!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  А смали малко. Нормално е да пишеш тотални глупости. Бай хуй ес няма никакви демократични ценности , а плутократични. Единствената ценност на ес са печалбите на 2500 лобистки фирми в центъра на Брюксел. А , ти си техен слуга , либерастка г*Д .
  : 3 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Пидорашка , знаем че любимата ти ценност е Путин , и че там лобисти няма...Просто милионерите и милиардерите се назначават от него!Знаем , че демократичните ценности в Русия вървят с ускорени крачки към тези на Северна Корея , но няма как , диктаторите трябва да се уважават помежду си!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 8 ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 месеца Профил на трол?
  Октомври, разбрах, че сте комунист. Вижте сега `кво: Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им виж още ›› се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Държава , ти пишеш , ама ес не е държава. А , се изгражда . А , какво е ес. Ами травестит. Има елементи и на държава и на съюз. Хайде да не се лъжем. Проекта Babylon e в ход. Провалилите социализма троцкистки елементи са твой лидери , те са и част от шапката на ес. А , ти зад тях , не аз и за щастие цяло едно полско правителство. Така , че както ти писах. Познавам ви и кътните зъбки либерастки г*д виж още ›› ове.
  : 8 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Не му обяснявай на Октомврийския , той е тъп атрофирал комуноид , който признава единствено своето мнение , и опорните точки на господарите му , които му плащат !Европейския съюз е за свободни хора , а не за лакеи , които са продали и съвестта си , и морала си ако трябва и някои седалищни части за чужда употреба!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Помнете обаче едно . актуално дава трибуна на либерасткият парцал за дезинформация / Антидойче веле/. Запомнете им мутрите на изявените есееци/ки , защото тези троцкисти/ки са наистина майстори по мимикрия. Пиша за такива същества като иво инджев , миглена пръмова/ кунева/ , радан кънев , методи андреев , тази габриел и всички подобни отпадъци. Защото каква ще бъде България след ес , ако тази изме виж още ›› т е отново от горе.? Ще бъде същата днешната карикатурна България /някакво петно в Квази урода ес./ Помнете , ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ. FU*K OFF eu FU*K OFF eu.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Тоя 'либерастки парцал' както го наричаш първи оповести за аварията в Чернобил на български. Ако не беше тази прогнила капиталистическа медия заедно с още други като радио "Свободна Европа' и ББС на български на тази авария и на ного други знакови събития изобщо нямаше да и се даде гластност и ти и много други щяхте още да си рупате фосфоресциращ зарзават.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Сега фашист ли съм или избягал от Карлуково ? Не може и двете , но познавайки детайлно вашата ПАРАЗИТНА същност , либерастки г*Дове/ки приемам за напълно нормално вашата шизофрения . Тази шизофрения е в основата на Квази*урода ес. Криминален и срещу Народите на Европа. Аз съм Комунист/ това сега е без значение/ , фашистите сте вие и то най тежките такива. Квази федерални такива или ислямисти. Разл виж още ›› ика няма. ОТ ЕДНА ОТРОВА ПИЕТЕ И Е РАЗПРЪСКВАТЕ , НО СТЕ ОБРЕЧЕНИ И ЩЕ БЪДЕТЕ ГОНЕНИ ЕДИН ДЕН ТОЧНО като фашистите , защото вашите престъпления са безгранични и много тежки. СВОБОДА ЗА НАРОДИТЕ СМЪРТ ЗА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА FU*K OFF eu FU*K OFF.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Еми като си комунист какви дяволи те гонят, комунистите са атеисти. Комунисти и фашисти, все едни и същи психопати са.
  : 4 !
 • Януари 6.2 Януари преди 11 месеца Профил на трол?
  Ти си ТЪП, платен кумунярски кумунотрол! Жалка картинка с две думи! Цялата ви партийка и 80% от галсоподавателите ви са такива! ;)
  : 4 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  А , сега съм тъп. Последно какво съм ? Избягал от Карлуково , фашист или тъп ? Коя е тази партия. Аз не съм член на никоя партия. Партията на станишев/ 1 ес премиер на Р. България/ ли визираш или общо Бкп. Ако е последното то твойте лидери са Бкп не аз.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ей, необразовано същество 5, аз съм вярващ! Това дори по твоята допотопна логика изключва определението гяур! Ай поучи се малко преди да пишеш!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ти най вероятно си либерастка г*Д и вярваш в меркел , юнкер , теодор спасов , Антибългарският Анти Хелсинки комитет , вярваш в еврото , вярваш в либерализма и сееш отрови. Няма какво да се правиш , че срещу /5/ Той е ислямистка г*Д , а вие сте рамо до рамо с тях и не давате и косъм да им падне , но Деня на ВЪЗМЕЗДИЕТО ако дойде ? Какво ще правите с този /5/ ? Кой знае точно , но най вероятно.....
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Либерастките/есейските/ г*дове и през 2018 ще продължават да сеят отрова и да разединяват нормалните хора /противниците*чките/ на ес. Те много добре боравят с изтърканите термини ляво/дясно . Не трябва да се подавате. Вие трябва да бъдете най малко 2 единици Октомври противници на Babylon/ eu/С още по голям ЖАР И ПЛАМ ТРЯБВА ДА СЛАГАТЕ ПРЪТИ НА ВСЯКАКВО ДОСТЪПНО НИВО ОТ ВАС НА ес. НАДЕЖДА ИМА , РА виж още ›› БОТА ТРЯБВА. НИЕ ТРЯБВА ДА СЪБОРИМ ес.на ВСИЧКИ НИВА. КАМЪК ДА НЕ ОСТАНЕ ОТ ТОВА ТВОРЕНИЕ НА ДЯВОЛА.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Още един избягал от Карлуково.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  СВОБОДА ЗА НАРОДИТЕ СМЪРТ ЗА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА. FU*K OFF eu FU*K OFF.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Каза фашиста.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ТОВА Е ЕДИН РАДОСТЕН ДЕН ЗА Октомври. БРАВО НА Г.н Качински. БРАВО НА ПОЛША. ПОЗДРАВИ И ЗА Г.н Орбан. САМО ТОВА Е ПЪТЯ. FU*K OFF eu FU*K OFF. Дано в идващата 2018 тези процеси се ЗАДЪЛБОЧАТ. ВЪН ВСИЧКИ арабско/пущунски престъпници/чки наричани бежанци*ки. В ДВОРА НА меркел и юнкер , но и от там ще бъдат изгонени. FU*K OFF eu FU*K OFF.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Полякът е уникален паразит, който е живял на запад го знае!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ПАРАЗИТИ СА ЕДИНСТВЕНО арабско/пущунските престъпници/чки наричани от ПОЛУЛЕГАЛНАТА /също така/ ПАРАЗИТНА ек /вкл или и най вече УР*ДА Сталинка/ кристалина/ ДА ЖИВЕЕ ПОЛША FU*K OFF eu FU*K OFF.
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално