Полша - финалният пирон в ковчега на ЕС?

8442
Полша - финалният пирон в ковчега на ЕС?
Снимка: Getty Images/Guliver

Това беше тъжен ден за целия Европейски съюз! Най-силното оръжие на Европейските договори - член 7 - всъщност беше изковано с намерението то никога да не бъде използвано.

С безотговорното си поведение национално-консервативното правителство на Полша вкарва Общността в нова криза, която разтърсва единството на ЕС из основи. Инатът, с който полското правителство защитава своята реформа на правосъдието, независимо че тя очевидно влиза в конфликт с правовите принципи, принуди Еврокомисията да предприеме тази драстична мярка.

Полският президент подписа двата оспорвани закона за съдебната власт

Полският президент съобщи, че е подписал двата оспорвани закона за съдебната власт, критикувани от опозицията и ЕС заради подкопаване н...

Този прецедент маркира най-ниската точка от досегашните отношения на Полша с останалата част от ЕС. В края на цялата продължителна процедура по член 7 може да се стигне до най-тежкото наказание: на Полша действително да бъде отнето правото на глас в Европейския съвет. А това би било равнозначно на изключването ѝ от ЕС. Би представлявало нещо като пълзящ процес на излизане на Полша от Общността – т.е. своего рода "Пекзит". А едва ли някой желае действително подобно нещо.

Еврокомисията съвсем недвусмислено обърна внимание и на още нещо: че сегашната ситуация застрашава и членството на Полша в общия вътрешноевропейски пазар. Защото подобно участие е възможно само в условията на функционираща правова държава. А това би могло да засегне съвсем конкретно всички полски граждани. Те биха го усетили най-вече по портмонетата си, а и във връзка с правото на свободен избор на местожителство в рамките на Общността.

Полското правителство, което сипе яростни критики срещу Брюксел, но не отказва да прибира огромните финансови помощи от ЕС, има възможност да предотврати подобно развитие. Ако Варшава покаже готовност за отстъпки, тя може по всяко време да спре наказателната процедура и по този начин тя да стане излишна. Само че лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински явно е решен да се инати докрай, за да се противопостави на така наречения диктат на Брюксел.

Твърдият подход срещу Варшава ще окаже въздействие и над останалия ЕС. Ако Унгария действително застане на страната на Полша, както вече е обявила, това допълнително ще увеличи разцеплението между Изтока и Запада. Вече видяхме как Полша, Унгария, Чехия и Словакия като някакъв нов "Източен блок" в рамките на ЕС отказват да спазват взетите с мнозинство решения на Общността за разпределението на бежанците. Това е очевидно нарушение на европейското право. Потвърди го и Европейският съд. С тези свои действия въпросните държави увреждат самия фундамент, върху който е изграден ЕС. А именно: спазването на общите правни принципи. С настойчивото си желание да демонтира правовата държава в собствената си страна, Полша просто поставя кулминационната точка в този процес.

ЕК откри безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

Безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Полша стартира ЕК заради силно противоречивите съдебни реформи, които според Брюксел з...

Какво ли биха казали поляците, ако данъкоплатците в страни като Германия и Италия откажеха да изпълняват задълженията си към ЕС, което неизбежно би ударило по джоба полските фермери например?

През март тази година, на тържествата в Рим, посветени на 60-ия рожден ден на ЕС, Полша за пореден път обяви, че съзнава своята отговорност пред Европа и смята да спазва основните принципи на Общността. Тези обещания вече нямат никаква стойност. Сега на Полша се дава последен срок от три месеца, за да промени позициите си. Съмнително е дали Качински ще се възползва от това време.

В самия край на 2017 година Европейската комисия беше принудена да предприеме действия, за да спаси основните принципи на ЕС. Черен ден за Общността. Ден, който не предвещава нищо добро и за идната година.

Автор: Бернд Ригерт, Deutsche Welle. Превод: БГНЕС

Предположение: Полша може да отнесе глоба от до 300 000 евро на ден заради съдебната реформа

Съдебната реформа в Полша, която предизвика бурни ежедневни протести, може да струва глоба за страната от до 300 00 евро на ден. Санкци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари