Последно предупреждение към Полша

1650
Последно предупреждение към Полша
Снимка: Pixabay

ЕС ще прибегне до драстични мерки, ако Полша продължи с оспорваната си съдебна реформа. Зам.-председателят на ЕК Тимерманс заплаши с "ядрената опция", ако отсрочката от един месец не бъде спазена.

Политическата "атомна бомба" все още остава в силозите на Еврокомисията. Този израз на брюкселски жаргон обозначава процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор, с която се проверява дали една държава-членка на ЕС спазва върховенството на закона. Миналата седмица заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс гневно заплаши полското правителство, че Брюксел ще стартира именно тази процедура. "Междувременно обаче в Полша има развитие", каза днес Тимерманс с доста по-смекчен тон. Той визира решението на полския президент Анджей Дуда да наложи вето на два от четирите оспорвани закона за съдебната реформа в Полша. Един от спрените закони, който предвиждаше преструктуриране на Върховния съд, особено тревожи Тимерманс. Ако този закон все пак влезе в сила и последва освобождаването на съдии от Върховния съд, тогава той лично нямало да се поколебае да задейства член 7, тоест – тъй наречената "атомна бомба".

Полското правителство няма да се отказва от скандалната съдебна реформа

Полското консервативно правителство обяви, че смята да продължи своята силно оспорвана съдебна реформа, въпреки ветото, което наложи пр...

Реформите да са в съзвучие с европейските договори

Тази процедура се състои от няколко стъпки, в които участват Европейският съвет и Европейският парламент, и в крайна сметка може да доведе до финансово наказание срещу Полша и дори до отнемане на правото ѝ на глас в ЕС. Досега такива мерки не са взимани срещу нито една страна-членка, но пък и Еврокомисията никога не е предупреждавала толкова настойчиво, че ще задейства член 7. "Комисията на ЕС не се обявява против реформирането на съдебната система в Полша", изрично посочи Тимерманс, обръщайки се най-вече към хората в Полша. "Тези реформи обаче трябва да са в съзвучие с полската Конституция и с европейските договори." Договори, които и Полша е подписала, припомни той.

Говорител на полското правителство заяви, че неговата страна няма да разреши на един европейски функционер да я шантажира. "Обвиненията на Еврокомисията срещу реформите в полската съдебна система са съвършено необосновани", каза той. Тези реформи били вътрешна работа на страната, каза заместник-министърът на външните работи Конрад Шимански.

Последно предупреждение

Сенатът на Полша одобри спорната съдебна реформа

Горната камара на полския парламент одобри в ранните часове на съботния ден закон за реформиране на Върховния съд на страната, отхвърля...

Реформите, които провежда национал-консервативното правителство на управляващата партия "Право и справедливост (ПиС) в Полша създават сериозна опасност за правовата държава. Това Еврокомисията констатира още миналата година, когато в Полша започна преструктурирането на Конституционния съд. Но всички опити да се влезе в диалог по въпроса с полското правителство малко или повече се провалили, обясни Тимерманс. Търпението вече е на изчерпване: полското правителство получи един месец срок, за да коригира законите си. Ако Варшава не предприеме нужните мерки, след летните отпуски с въпроса вече ще се занимава Европейският съвет, тоест – ръководителите на страните-членки.

Не се знае обаче дали Съветът наистина ще одобри стартирането на процедура по член 7 срещу Полша. Първо четири пети от държавите-членки в съгласие с Европарламента трябва да констатират, че Полша наистина опасно се отклонява от върховенството на закона. После Европейският съвет трябва с единодушие да го потвърди, а унгарският премиер Виктор Орбан вече предупреди, че няма да подкрепи такова решение. На третата фаза от процедурата Съветът ще обсъжда възможните санкции – отнемане на правото на глас или пък съкращаване на еврофондовете за Полша, например. Тази процедура досега никога не е била прилагана, тъй че в Брюксел никой не знае как би се развила и колко би продължила.

Процедура за нарушаване на европейските договори

Освен процедурата по член 7, Еврокомисията може да предприема и други мерки, когато установи, че някоя държава-членка се отклонява от подписаните договори. Един от инструментите е процедура за налагане на европейското право в случай на нарушения, извършени от страна-членка. В момента вървят стотици подобни процедури срещу всички 28 държави от ЕС. Франс Тимерманс съобщи, че срещу Полша ще бъдат открити две процедури от такъв характер – именно заради съдебната реформа. Когато новият закон за назначаването на съдиите в обикновените съдилища в Полша влезе в сила, Еврокомисията ще открие процедура за нарушаване на европейските договори, каза Тимерманс. Такива процедури често пъти водят до дело пред Европейския съд и евентуално до глоби за страната, нарушила договорите.

Полша прие съдебната реформа, заради която ЕК заплаши Варшава с лишаване от глас в ЕС

Полският парламент прие спорната законодателна реформа за Върховния съд, независимо от продължилите с дни улични протести, призивите за...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари