Произходът на коронавируса - обобщението на СЗО не дава важните отговори

5321
Произходът на коронавируса - обобщението на СЗО не дава важните отговори
Снимка: iStock

Истинският произход на коронавируса SARS-CoV-2 е един от въпросите, на който учените търсят отговор. Екип от Световната здравна организация (СЗО) най-после отиде в Китай на изследователска мисия. Пред CNN д-р Елмер Уерта говори за резултатите от това изследване, съобщава БГНЕС.

Произходът на пандемията на коронавируса: големият въпрос

Една от големите мистерии на пандемията е произходът на вируса и една от последиците от тази несигурност е появата на множество теории, които се опитват да го обяснят. Теории, вариращи от тези, които се основават на науката и доказателствата, до тези, които просто изразяват желания и фантазии на групи хора.

На 9 февруари бяха публикувани резултатите от близо четириседмично посещение на международен екип, състоящ се от 17 учени от СЗО и 20 китайски учени.

Биологът Питър Дашак***, член на делегацията, казва пред CNN, че са били посетени много лаборатории и са зададени наистина тежки въпроси на отделни китайски директори и учени, пояснявайки, че данните и стенограмите от интервютата ще бъдат публикувани в предстоящия доклад на СЗО. Той също похвали "забележителната откритост на Китай".

Д-р Дашак поясни, че въпреки че е получил изобилие от данни за възможния произход на пандемията, ще са необходими месеци или години, за да узнаем истината за произхода на вируса, добавяйки, че няма доказателства, че е имало огнища на COVID-19 по-рано от откритите в началото на декември в Ухан и че вирусът може да е донесен от човек от друга държава.

Какво казва СЗО за произхода на пандемията

Д-р Питър Бен Ембарек, ръководител на международната делегация, посочи, че констатациите предполагат, че теорията, че патогенът е излязъл от лаборатория в Ухан (P4, част от Института по вирусология в Ухан, популярна теория, защитавана от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е "изключително малко вероятнa".

Ново откритие за коронавируса кара още един научен екип да настоява да се търси "предавателят" на вируса към хората

Коронавирус, подобен на причинителя на глобалната пандемия, е открит в кръвта на пет прилепа, живеещи в Тайланд. SARS-CoV-2, вирусът, ...

Mисията потвърди, че хипотезата за преминаването на коронавируса от животно към човек през втори вид е "най-вероятната", но че окончателен отговор далеч не е намерен. Д-р Ембарек заяви, че първото животно вероятно е било прилеп и остават съмнения кое може да е второто животно т.е. връзката към хората в предаването на вируса.

По същия начин беше съобщено, че все още не е възможно да се идентифицира "нулевият пациент", т.е. първият пациент с COVID-19 и че е възможно това никога да не може да бъде установено, тъй като може и този човек е бил асимптоматичен.

Въпреки че са работили заедно, е поразително, че на пресконференцията, която продължи приблизително три часа, и двете делегации, китайската и международната, имаха отделни презентации.

Може ли вирусът да е дошъл от друго място?

В тази връзка китайската делегация подчерта, че вирусът е могъл да достигне до Китай от друга страна чрез замразени стоки.

САЩ пришпорват СЗО да дадат подробности за произхода на коронавируса

Съединените американски щати (САЩ) очакват подробности от Световната здравна организация (СЗО) относно произхода на новия коронавирус, ...

В друго важно разкритие д-р Ембарек казва, че не е ясно, че пандемията е тръгнала от пазара за морски дарове в Ухан поради други едновременни източници на зараза в града.

И накрая, беше разкрито, че няма доказателства случаите COVID-19 да са се случвали преди декември 2019 година.

В обобщение, проект с продължителност почти четири седмици, който включваше посещения на различни места в Китай в продължение на 12 дни, разследвайки факти година по-късно, за да кристализира, което доведе до ожесточени политически разногласия, не хвърля много светлина върху загадките на произхода на пандемията, вече отнела живота на повече от два милиона души. Без съмнение ще трябва да изчакаме, ако окончателният доклад ни даде някакъв друг вид допълнителна информация.

*** Припомняме, че присъствието на Дашак в екипа на СЗО предизвика сериозно притеснение. Причината - той е човекът, осигурил десетки милиони за изследвания на коронавируси, идващи от прилепи, за известната като "жената-прилеп" д-р Шъ Дженгли. През миналата година Дашак успя да издейства материал в The Lancet, в който д-р Шъ категорично отрече, че е възможно коронавирусът да е създаден лабораторно. Още: Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса

Още: Надежда: В световен мащаб заразата от коронавирус се отдръпва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари