Путин, Лукашенко и Орбан влизат в списъка на "враговете на свободата на пресата"

2853
Путин, Лукашенко и Орбан влизат в списъка на "враговете на свободата на пресата"
Снимка: Getty Images/Guliver

„Репортери без граници“ публикува нов списък с „враговете на свободата на пресата“. Списъкът включва Путин, Лукашенко и за първи път премиер на една от страните от ЕС, съобщи „Дойче Веле“.

В списъка, изготвен от международната неправителствена организация „Репортери без граници“ (RSF) за първи път влиза и ръководителят на унгарското правителство Виктор Орбан.

Общо регистърът, публикуван днес, включва 37 държавни и правителствени ръководители, които според съставителите упражняват най-тежкия натиск върху журналистите в своите страни.

"Нови заподозрени се появиха във всички региони на света. Техните методи на репресия са различни, но те служат на една и съща цел - да се предотврати критичното отразяване на събитията на всяка цена", каза Кристиан Мир, ръководител на "Репортери без граници" в Германия, във връзка с публикуването на новия списък. "Това засяга журналистите, които въпреки всичко смело продължават разследванията си, но и населението, което по този начин е лишено от достъп до независима информация - толкова важно, особено по време на глобална пандемия", каза Мир.

Искат университет в ЕС за репресирани от Лукашенко и Путин студенти

Международна група учени и културни дейци се обърнаха с открито писмо към Европейската комисия и правителствата на държавите-членки на ...

"Страшно е също, че извършителите често остават ненаказани, въпреки извършването на жестоки престъпления," добави той.

RSF: Най-малко 37 репортери убити при президента Путин

Както напомня RSF, говорейки за ситуацията в Източна Европа, Путин и Лукашенко са били включени в предишните издания на списъка за около 20 години. Откакто Владимир Путин е встъпил в длъжност като президент на Руската федерация, „поне 37 репортери са били убити заради работата си и почти нито едно от тези престъпления не е разкрито“, отбелязват авторите на списъка.

Ситуацията за независимите медийни служители в Русия се е влошила значително тази година след протестите в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални и няколко месеца преди изборите за руската Държавна дума на 19 септември. Те рискуват да бъдат произволно етикетирани като „чуждестранни агенти“, пише RSF.

Експертите напомнят, че няколко новинарски портала, критикуващи Кремъл, са били принудени да преустановят работата си или да се борят за финансово оцеляване през последните седмици. Още по-мрачна ситуация се е развила в Чечня, чийто глава Рамзан Кадиров „брутално потиска всяко несъгласие и от 2016 г. е един от водещите „врагове на свободата на печата“ в света, посочват авторите на списъка.

Статия на Путин не развълнува Запада

Публикувана в немския вестник „Цайт”, статията на руския президент Владимир Путин със заглавие„Да бъдем отворени въп...

"Лукашенко потиска всеки свободен поток от информация"

Говорейки за Беларус, RSF заявява, че Александър Лукашенко брутално потиска всеки „свободен поток от информация“ там. Откакто започнаха протестите срещу неговото управление миналото лято, „са били задържани повече от 500 журналисти, някои от които малтретирани в затвора“, казват служителите на „Репортери без граници“. В същото време 25 служители на беларуските медии все още са в ареста. Експертите напомнят, че чуждестранни медийни служители практически нямат възможност легално да работят в Беларус.

„Лицензът на най-важния независим новинарски портал Tut.by е отнет, главният му редактор Марина Золотова е в затвора и достъпът до сайта е блокиран“, отбелязва още организацията.

Освен това на 23 май Лукашенко предизвика "международно възмущение", когато "отклони пътнически самолет към Минск и го принуди да кацне", за да арестува дисидентския блогър Роман Протасевич, пише "Репортери без граници".

„Враг на свободата на печата“ на власт в една от страните от ЕС

Лукашенко обвини Германия в модерен нацизъм

Белоруският лидер Александър Лукашенко обвини съвременна Германия в нацизъм в речта си по повод 80-годишнината от инвазията на Третия р...

Спирайки се на ситуацията в Европа, RSF отбелязва, че „враг на свободата на печата“ е на власт в една от страните от ЕС. Откакто е встъпил в длъжност като министър-председател на Унгария, Виктор Орбан и управляващата „Фидес“-Унгарски граждански съюз, постепенно са поставили под контрол националните медии. След затварянето на редица издания, критики към правителството и разследвания сега се публикуват само в ограничена степен и в малки онлайн медии. Освен това проправителствените медии многократно публикуват "черни списъци" на журналисти, неприятни на властите, напомня RSF.

Болсонаро, Бин Салман, Асад

След анализ на ситуацията в други региони на света, в списъка на „Репортери без граници“ влизат още бразилският президент Жаир Болсонаро, саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд, китайският президент Си Цзинпин и сирийският лидер Башар Асад. Освен това ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам влиза в регистъра за първи път.

Съставителите на списъка на „враговете на свободата на печата“ заявяват, че той не претендира за изчерпателност, но е реакция на „особено сериозни примери за ограничаване на журналистическата дейност“ по света.

Докладът се публикува от 2001 г. през нередовни интервали. Преди това той излезе на 2 ноември 2016 г. и беше планиран да съвпадне с установения от ООН Международен ден за прекратяване на безнаказаността за престъпления срещу журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари