Путин засекрети информацията за военните загуби в мирно време

26647
Путин засекрети информацията за военните загуби в мирно време
Снимка: Gettyimages.com

Владимир Путин заяви, че всички сведения за военните загуби не само във военно, но и в мирно време ще бъдат отнесени към държавната тайна. Това, както се опасяват активистите, още повече ще затрудни разпространението на данните за гибелта на руските войници в Украйна, пише "Гардиън".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че промяната по никакъв начин не е свързана с конфликта в Украйна. За разгласяването на държавна тайна се предвижда затвор до седем години.

Информацията за загиналите руски военни в мирно време вече е държавна тайна

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който загубата на руски военнослужещи в мирно време става държавна тайна, предаде BBC...

Правозащитникът Валентина Мелникова твърди, че новият указ просто легализира съветската практика да скриване на информация за всички военни загуби.

Членът на Съвета за правата на човека и развитието на гражданското общество при президента на Руската федерация Сергей Кривенко споделя, че този указ „предизвиква много въпроси“ и е предназначен за сплашване на онези активисти, журналисти и роднини, които изнасят информация за гибелта на руски военни в Украйна.

„Ако живеехме в правова държава, този указ щеше да се отнася само до чиновниците. В тази ситуация почти всеки гражданин може да бъде наказан, стига властите да сметнат, че данните засягат интересите на страната“, казва Кривенко.

Според списък, изготвен от обществената организация "Открытая Россия", създадена по инициатива на бившия олигарх Михаил Ходорковски, в Украйна са загинали най-малко 276 руски военни.

И Путин коментира скандала с ФИФА: САЩ пак се месят в чужди работи

Без никакви съмнения САЩ се опитват да не допуснат Сеп Блатер да бъде преизбран за президент на ФИФА. Това е пореден опит от тяхна стр...

Журналисти на Reuters през тази седмица са видели на границата с Украйна руска войска и стотици единици военна техника, което свидетелства за мащабно увеличаване на военната сила. Освен това съратници на убития през февруари Борис Немцов, представиха доклад с доказателства за провеждането на военни операции от руски военнослужещи в Източна Украйна.

Роднините на загиналите войници се страхуват да говорят открито за войната.

Американският конгресмен Мак Торнбъри вече заяви, че руската армия се „опитва да скрие телата на загиналите войници“, с помощта на мобилни крематориуми. Песков нарече тези заявления „недостоверни“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари