Тайният доклад на Немцов: Русия е пращала десантчици в Източна Украйна

20705
Тайният доклад на Немцов: Русия е пращала десантчици в Източна Украйна

Два месеца и половина след убийството на руския опозиционер Борис Немцов бе публикуван докладът му за съпричастността на руските власти във войната в Украйна, озаглавен: "Путин. Война".

Макар след убийството следователите да иззеха всички компютри на Немцов, шепа последователи успяха да възстановят труда му въз основа на записи на разкази на семействата, припомня френското издание Le Monde. Представяйки документа на 12 май в щаба на опозиционната партия РПР-ПАРНАС, един от близките съратници на Немцов Иля Яшин осъди „необявената война, подлата и цинична война, престъплението срещу целия руски народ“.

Руската опозиция се обедява след смъртта на Немцов

Две маргинализирани партии на руската опозиция – на убития опозиционер Борис Немцов и формацията на заклетия враг на Владимир Пут...

Докладът се базира на разказите на семействата на загинали руски войници, които са били изпратени в Украйна, предварително уволнени от армията. Сред тях са 70 десантчици, загинали през февруари в сражението за Дебалцово. Този град премина в ръцете на сепаратистите след подписването на минското споразумение, което трябваше да стане основа за примирието под покровителството на лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия.

„Всички ключови успехи на сепаратистите са били осигурени от руската армия, заяви Яшин. – Първо руските военни масово преминаха границата през август 2014 година, когато проведоха контранастъпление, принуждавайки президента на Украйна Петро Порошенко да седне на масата за преговори в Минск.“ Вторият етап бе сражението за Дебалцово през февруари. Каквото и да е станало, не се казват имената на семействата на войниците, защото ги е страх.

220 загинали военни

Някои от признанията вече бяха обсъждани в социалните мрежи и независимите медии. През септември 2014 година изплува историята на 21-годишния Николай Козлов, който първо изпратили в Крим, а после в Донбас, където загубва крака си. Това става ясно от разказ на неговия чичо Сергей Козлов. Войниците са били длъжни да се уволнят от армията и били задължени да пазят в тайна финансовата компенсация в случай на раняване или смърт.

От септември 2014 години изплащането на пособията е спряно (по източници на Немцов, те са били в размер на 3 млн. рубли). В доклада пише за 220 загинали военни (като списъкът не се смята за изчерпателен), макар в Москва да отричат всичко.

Махнаха цветята от лобното място на Немцов

Неизвестни унищожиха импровизирания мемориал на мястото на убийството на опозиционния политик Борис Немцов в центъра на Москва, предаде...

„Ние отговаряме за всяка дума в този доклад: проверявали сме всяка буква, всяка дума, всеки факти“, казва Яшин.

По думите на Яшин „доброволците“ или по-скоро наемниците получават от 60 хил. до 90 хил. рубли месечно. В това число има чеченци от батальона „Смърт“. „Кадиров никъде не е отишъл, а бойците, служещи в неговите силови структури, активно участват в бойните действия в Източна Украйна. Първите чеченски бойци се появиха в Донбас още през май 2014 година, като попълнение на батальона „Изток“ и взимаха активно участие в щурма на летището на Донецк", допълва още Яшин.

Хуманитарна катастрофа

Войници, наемници, техника, танкове: финансовата помощ на Москва за донбаските сепаратисти се оценява на 53 млрд. рубли за десет месеца, към което трябва да се прибавят 80 млрд. помощи за пострадалите от „хуманитарната катастрофа.“

Както се отбелязва в доклада, всичко е започнало с Крим: Путин е осъзнал каква лична изгода може да му донесе анексирането на украинския полуостров при спрелите на 40-45% рейтинги. „Сценарият“ по връщането на Крим несъмнено е бил планиран и внимателно подготвен от властите на Руската федерация предварително. Мащабът на тази подготовка днес е очевиден“, пишат авторите на доклада. Освен това „нещата не са се ограничили с Крим и скоро на територията на Донецка и Луганска области в Украйна започна пълноценна война.“

Появи се нов свидетел на убийството на Немцов

Появи се нов свидетел за убийството на руския политик Борис Немцов, застрелян на 28 февруари в центъра на Москва. Известно е, че досег...

Както казва Яшин „Путин иска да управлява като Сталин, а да живее като Абрамович.“ По думите му, докладът е създаден за руснаците, а не за Запада, който няма нужда да бъде убеждаван в нищо. След мащабното отбелязване на 70 години от победата над нацизма, опозицията не иска да оставя патриотизма в полза на властта: „Ние сме убедени и настояваме, че тази политика, която провежда Путин, че този изолационизъм, който Путин натрапва на страната, тази война, която Путин започна с наша братска съседна държава – всичко това противоречи на интересите на Русия“.

В Русия е започнало събиране на средства за финансирането на отпечатването на доклада на Немцов, който до момента е издаден в едва 2000 екземпляра, въпреки нежеланието на много печатници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари