Разкриха резултатите от аутопсиите на починалите от коронавирус

51423
Разкриха резултатите от аутопсиите на починалите от коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки че в началото на пандемията Институтът Роберт Кох (ИРК) издаде предупреждение да не се правят аутопсии на телата на починалите от коронавируса, за да се предотврати заразяване, учените в Хамбург и Базел правят това и вече стигнаха до първите изводи. Сега ИРК се отказа от своите препоръки да не се прави аутопсия на телата, тъй като получената информация може да бъде много ценна.

По принцип мъртвите тела на практика вече не играят особена роля в ежедневната практика на патолозите. Аутопсия, за да се определи от какво е болен човек и от какво е починал, изчезна на заден план. Днес патолозите са заети главно с установяването дали туморът например е доброкачествен или злокачествен. Изследванията се основават на тъкани, получени по време на операции. „Но методът на аутопсия сега се възприема като остарял“, казва Андреас Розенвалд, директор на Института по обща патология на Университета във Вюрцбург. За сравнение: в неговия институт в типична година се извършват 50 аутопсии и 50 хиляди изследвания на заболявания на живи пациенти, пише авторитетното германско издание Suddeutsche Zeitung в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Тази година обаче е необичайна и данните, получени по време на аутопсията, придобиват ново значение: лекарите по света се опитват да разберат колко опасен е коронавирусът в действителност. „В допълнение към основните симптоми, ние знаем твърде малко за вредите, които вирусът нанася на организма“, казва Розенвалд.

Но още през март Институтът на Робърт Кох (ИРК) препоръча да не се извършва аутопсия, ако е възможно. Патолозите и медицинският персонал рискуват да се заразят с коронавирус чрез въздушни частици, така наречените аерозоли. Германската общност по обща патология и Федералният съюз на германските патолози не бяха съгласни с тази гледна точка - те настояваха „за възможно най-голям брой аутопсии на починали коронавирус“, за да се разработят най-добрите методи за лечение въз основа на получените данни.

Експерт: повечето пациенти са страдали от затлъстяване

В Швейцария патолозите извършват аутопсия, ако разполагат с подходящото оборудване и „с необходимата смелост“, казва Александър Цанков, началник на отделението за аутопсия в Университетската болница на Базел. Към днешна дата са извършени аутопсии на 20 починали от Covid-19, а Цанков смята, че е установил определени диагностични признаци.

„Всички изследвани са имали високо кръвно налягане“, казва професорът, „и повечето пациенти са със значително наднормено тегло.“ Освен това това са били предимно мъже, две трети показват увреждане на коронарните артерии, една трета от пациентите страдат от диабет.

Освен идентифициране на предишни заболявания, лекари от групата на Цанков изследвали и увреждане на белодробната тъкан при мъртвите. „При минимален брой пациенти се открива пневмония. Това, което видяхме под микроскопа, беше тежко нарушение на микроциркулацията в белите дробове“. Според специалистът това означава, че е нарушен кислородният метаболизъм, което обяснява затрудненото дишане при пациенти с Covid-19 в отделения за интензивно лечение: „Можете да дадете на пациента толкова кислород, колкото е необходимо, но той просто няма да се движи през тялото“. Не е ясно дали е било възможно тези данни да бъдат взети предвид при лечение на пациенти в интензивни отделения.

Междувременно ИРК оттегли препоръката си да не се правят аутопсии. Президентът на Института Ларс Шааде каза във вторник: „Първоначалната препоръка не означаваше, че аутопсиите не трябва да се правят изобщо, те трябваше да бъдат направени в изключителни случаи. Разбира се, вярно е, че в случай на ново заболяване е необходимо да се проведат колкото се може повече аутопсии, като се спазват съответните предпазни мерки“.

Карл-Фридрих Бюриг, президент на Федералния съюз на германските патолози, счита предишната препоръка за лапсус. Както той казва, неговият съюз изпратил писмо до всички патолози и ги призовал да правят аутопсия на починалите от Covid 19.

Миналата седмица в Рейн-Вестфалския технически университет в Аахен беше създаден регистър, където ще бъдат обобщени резултатите от изследванията. Според съобщение от Аахен, обществеността следи „с известно любопитство и евентуално с надежда нашата област на знанието“. Той също така казва, че в идеалния случай използването на аутопсии може да отговори на някои въпроси на клиницисти и по този начин да допринесе за правилното лечение на пациентите.

Президентът на патолозите Буриг обаче не очаква бързи изводи от данните от регистъра. „Най-малко шест месеца трябва да изминат, преди да се обобщят първите резултати“, казва Буриг. „В противен случай би било несериозно“. Според него човек не трябва да бърза в публикации, за да не се натъкне на сериозни критики.

Въпрос: Да отидеш за ПИК в НАП, за да не те гонят за данъци или да се пазиш от коронавируса?

Спазвайте социална дистанция – това е единственото доказано лекарство срещу коронавируса SARS-CoV-2, който предизвиква болестта C...

Хамбургският съдебен лекар Клаус Пюшел, независимо от препоръката на ИРК и създаването на регистъра, тръгна по свой път. Между 22 март и 11 април в Университетската болница Хамбург-Епендорф той е извършил аутопсия на 65 пациенти, починали от коронавирус. Вестник Suddeutsche, както и телевизионни и радио компании, каналите NDR и WDR имат доклад за аутопсиите. Същият доклад беше изпратен миналата седмица до здравното управление в Хамбург.

В отговор на искането професорът потвърди автентичността на доклада, но отказа да отговори на всякакви въпроси. Междувременно броят на аутопсиите, извършени в Хамбург, надхвърли 100 и в нито един от случаите пациентът не е бил без предишни заболявания, както каза Клаус Пюшел. Неговият доклад не претендира за изчерпателност. Но никоя друга немска клиника дори не е изследвала толкова много хора, починали от Covid-19.

Хората, които не са получили изкуствена вентилация, умират

Данните от доклада са в съответствие с някои резултати от изследванията, получени в Базел. Например, че повечето от мъртвите са имали сърдечни заболявания. 55 от 61 пациенти, изследвани в Хамбург, според доклада страдат от „сърдечно-съдови заболявания“, тоест високо кръвно налягане, сърдечен удар, атеросклероза или друга сърдечна недостатъчност. 46 пациенти с аутопсия са имали предишни белодробни заболявания. При 28 пациенти са открити заболявания на други органи - бъбреци, черен дроб или органи след трансплантация. 16 пациенти страдат от деменция, други са имали рак, тежко затлъстяване или диабет.

Засега по света са извършени само малък брой систематични изследвания, базирани на аутопсията на мъртвите от Covid-19. В края на март лекарите от Пекинската университетска клиника публикуват резултатите от 29 аутопсии. Те подчертаха, че вирусът засяга не само белите дробове, но и имунната система и други органи.

Епидемиолози: Ограниченията във Франция са спасили над 60 000 живота

Според проучване на епидемиолози от Училището за обществено здраве, ограничителните мерки са спасили 61 700 живота във Франция, 15 000 ...

В специализираното списание Lancet патолозите от университета в Цюрих съобщават за признаци, че вирусът причинява силно съдово възпаление в различни органи. Те прегледаха двама починали и един оцелял. Това може да обясни защо пациентите, които не са се нуждаели от изкуствена вентилация, също умират.

В Италия Министерството на здравеопазването публикува доклад, в който изброява предишни заболявания на 1739 починали пациенти. Вярно е, че докладът не се основава на резултати от аутопсия, а само на данни от медицински записи. Най-често се споменават високо кръвно налягане, диабет и коронарна болест.

На често обсъждания въпрос, дали пациентите умират от самия вирус, или включително от вируса, се опитва да отговори Клаус Пюшел. При 61 от 65 смъртни случая вирусът Covid-19 е идентифициран като причина за смъртта. В четирите останали случая смъртта не е причинена от вируса.

Базелският патолог Цанков смята това заключение за „академично“. „Ако имам рак и ми остава да живея половин година, може да ме блъсне автомобил и вината на водача не става по-малка“, казва той. По неговите думи, продължителността на живота на починалите с множество предшестващи заболявания при всички случаи би била по-малка от тази на здравите хора. „Но всички тези пациенти, вероятно, биха живели по-дълго без Covid-19 – може с един час, ден, седмица или цяла година“.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com