Разнобой в Турция за връщането на смъртното наказание

2556
Разнобой в Турция за връщането на смъртното наказание
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Реджеп Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм се разминават в позициите си за връщането на смъртното наказание в законодателството на страната.

Журналистът от вестник Cumhuriyet Синан Тартаноглу определя този разнобой като сериозно пропукване и прогнозира напрежение във властта.

Ердоган откри паметник на жертвите на опита за преврат

Паметник за жертвите на опита за преврат преди година беше тържествено открит в турската столица Анкара в присъствието на президента Ре...

След опита за преврат от 15 юли миналата година идеята за възстановяването на екзекуциите започна да се чува все по-често, но Йълдъръм продължава да гледа на нея твърде хладно, докато Ердоган открито настоява и декларира готовността си да я одобри, ако парламентът излезе с решение.

„През 2004 г. със съгласието на всички партии бе премахнато смъртното наказание. Сега само подкрепата на Партията на националистическото действие /ПНД/ няма да е достатъчна, важно е какво мислят и в Републиканската народна партия /РНП/. Аз разбирам гнева и чувствата по този въпрос, но той е свързан с цялото бъдеще на Турция. Западът поставя това под червена линия“, казва премиерът и подчертава, че лично той е против екзекуциите.

От друга страна, президентът и правителството не пропускат да отговарят положително на исканията на тълпите, скандиращи за смърт. Ердоган вярва, че парламентът ще се ангажира с такова решение и че после безусловно ще го подпише. „Много добре знаем кой стои зад онези. Ние първо ще отрежем главите на предателите. И няма да слушам Ханс или Джордж. Ще чувам само Ахмет, Мехмет, Хасан, Хюсеин, Айше, Фатма“, каза Ердоган в речите си при отбелязването на годишнината от опита за преврата.

А хладната сдържаност на Йълдъръм продължава вече цяла година. Миналата седмица той отново няколко пъти припомни 2004 г., когато парламентът единодушно реши да се премахне смъртното наказание от конституцията и че за връщането му е необходимо съгласието на всички партии. Освен това е наложително да се отчетат минусите и вредите за обществото, този проблем трябва експертно да се обсъди и да бъде разяснен на хората, въпреки нарасналото им възмущение след 15 юли м.г., настоя премиерът. Той подчерта, че първата негативна реакция е дошла от Съвета на Европа, в който Турция е член, а после още по-категорично и от ЕС, към който се стреми Анкара, отбелязва още БГНЕС.

Ердоган обеща смъртно наказание и късане на глави на метежниците

Най-малко два пъти само за последната нощ пред многочислените шествия и митинги по повод 1 година от опита за преврата от 15 юли м.г. п...

„Връщането на смъртното наказание с поправка в конституцията ще върне страната назад, това не трябва да се случва. Лично аз смятам, че екзекуцията е веднъж, а доживотната присъда е възмездие докрай и така следва да бъдат наказани подсъдимите от ФЕТО“, заяви по време на публичните си прояви Йълдъръм. Другото пропукване между първите държавници се появи около спора за облеклото на обвиняемите, с което те се явяват пред съда. Темата влезе в дневния ред на управляващите, след като на 13 юли един обвиняем пристигна в съдебната зала, облечен в бяла тениска с едър надпис „HERO“ отпред.

Ердоган светкавично настоя всички подсъдими да са в еднакви униформи като в Гуантанамо, след обществените реакции срещу тениската Йълдъръм разпореди на правосъдния министър Бекир Боздаг да се справи с проблема и той разпрати указание до затворите да бъдат иззети всички възможни облекла с надписи, съдържащи някакви послания. „Не е приемливо всички подсъдими да са в еднакви униформи, очакваме съдебните процеси да се провеждат по естествен начин“, реагира Йълдъръм.

Днес турските медии съобщават за арестуван близък на обвиняем, който пристигнал на изслушването в съда със същата тениска с надпис „HERO“, скандализирала преди дни президента. Студентът с явно вече забранената тениска е бил незабавно задържан от екипите на жандармерията, охраняващи съда в Анкара и предаден на полицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари