Ердоган обеща смъртно наказание и късане на глави на метежниците

6719
Ердоган обеща смъртно наказание и късане на глави на метежниците
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-малко два пъти само за последната нощ пред многочислените шествия и митинги по повод 1 година от опита за преврата от 15 юли м.г. президентът Реджеп Ердоган обеща да бъде върнато смъртното наказание.

В словото си пред множеството на моста над Босфора Боазичи, който след превратната нощ от миналото лято се нарича „Героите на 15 юли” държавният глава даде дума, че ако в парламента бъде внесено искане за възобновяване на екзекуциите и то му бъде предоставно, той ще го одобри.

Ердоган призова западните лидери да направят избор между Турция и терористите

Турция защитава демократичните ценности, а президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган призова западните лидери да направят избор ме...

По-късно, в речта си пред парламента, започнала в 02,32 ч. – в часа на първата бомба, ударила сградата точно преди година, след масовите призиви за възстановяването на смъртните присъди, той изрази убеждение, че парламентът ще подкрепи подобно искане.

Мине ли това, приеме ли се в парламента, аз ще го разпиша, обеща Ердоган. „Оттук нататък подсъдимите за участие в метежа ще се явяват в еднакви оранжеви униформи като онези в Гуантанамо. Свършиха добрите дни за фетулахистите”, заяви президентът и се зарече, че „ще бъдат откъснати главите на всички коварни предатели”.

Той обаче прогнозира, че миналогодишният опит за преврат няма да е нито първи, нито последен. „15 юли няма да е първото, но няма да е и последното нападение. Ние знаем кой стои зад организацията ФЕТО, зад ПКК и Ислямска държава. Но първо ще откъснем главите на тези предатели. Ние сме правова държава. Когато парламентът вземе решението си по въпроса за смъртното наказание и то дойде при мен, аз ще го подкрепя. Защото видях с очите си как огънят гори там, където падне, когато посещавах домовете на загиналите и мъчениците ни. Някои казват едно, други друго. Ами идете и питайте тези семейства какво мислят. Приказвате си, защото не изпитвате тяхното страдание. И няма да слушам нито Ханс, нито Джордж”, заяви Ердоган, цитиран от БГНЕС.

По-рано през деня областният прокурор на Анкара Юксел Коджаман посочи, че не вижда възможност за нов опит за преврат, тъй като хората на Гюлен са стопили мощта си и не вижда голяма опасност. Той подчерта, че всички ще получат утежнени доживотни присъди и няма да видят слънчевата светлина повече.

Турският посланик у нас: България има различни оплаквания, не намирам това за уместно

"България е много важен съсед и винаги е била, България, обаче има различни оплаквания, смятайки, че се намира в периферията на външнат...

„Да треперят! Досега сме отворили 33 дела, 3 940 свидетели са разследвани, има 2 727 в затвора. Имаме 11 325 преписки, заподозрените са 57 565 души, общо зад решетките са 9 271. Приключихме всички разследвания срещу съучастниците в опита за преврат. Имаме още дигитални доказателства за обследване, пристигат показания на нови свидетели, но свършихме доста добра добра работа”, посочи прокурорът на Анкара.

Късно през нощта по време на словото на Ердоган пред парламента върху участниците във възпоменателния митинг падна дрон, няколко души бяха леко ранени и откарани с линейки. Имението на Фетхуллах Гюлен, обвинен в Турция като организатор и режисьор на опита за преврат, е било обект на „специални посещения”, съобщиха турски медии.

Десетки турци в САЩ, подкрепени от местни американци в Пенсилвания, са протестирали пред замъка на ислямския проповедник и бивш съратник на Ердоган, който живее там от 1999 г. Хеликоптер е кръжал над имота на Гюлен във времето, когато цяла Турция е отбелязвала годишнината след кървавата дата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com