Реална заплаха: Иран може да създаде ядрено оръжие във всеки един момент

6163
Реална заплаха: Иран може да създаде ядрено оръжие във всеки един момент
Снимка: Pixabay

Иран има способността да произвежда големи количества обогатен уран и да достигне нива на обогатяване до 90 процента, или оръжеен уран, загатва през април 2023 г. Мохамад Еслами, ръководител на Организация за атомна енергия на Иран (AEOI). Това е записано в доклад на Институтът за наука и международна сигурност (неправителствена организация с нестопанска цел, която информира обществеността за „научни и политически въпроси, засягащи международната сигурност“).

От май 2023 г. Иран продължи да увеличава своите обогатени запаси от уран и да увеличава количествата уран, с които може да направи ядрена бомба (WGU), съответно може да произведе за един месец, от достатъчно WGU, пет до шест ядрени оръжия. Тези дейности заслужават оценка 22 (Висока опасност) през май 2023 г., според Института за наука и международна сигурност.

Досега Иран не е превърнал обогатения си уран в ядрено оръжие. Въпреки това, през последните няколко години способността на страната да направи това се увеличи. Възможностите на Иран за ядрени оръжия са по-големи и опасни отвсякога, същевременно отношенията му със Запада са в ниска точка. Освен това функционери на иранския режим предположиха, че може би е време да се произвеждат ядрени оръжия. Тази комбинация от фактори поражда мисълта, че Иран ще създаде ядрени оръжия. Тези съображения водят до повишен резултат от 21 от 30, което представлява увеличение от три точки и изместване от „значителна опасност“ до „висока опасност“ в класацията на неправителствената организация.

* Пояснение: Различните дейности са с различна степен на опасност.

Още: Медведев пак плаши с ядрено оръжие

Зараждането на идеята за ядрено оръжие в Иран

Програмата за ядрени оръжия на Иран, наречена план "Амад", за създаване на пет ядрени оръжия в индустриален комплекс способен да произвежда много повече, започва бавно, довеждайки до катастрофа в началото на 2000-та. Под международен натиск и страх от военно нападение, програмата е ограничена и е насочена към по-голяма секретност. Решението на Иран да спре плана "Амад" просто служи като тактическо отстъпление, а не като изоставяне на амбициите си за ядрени оръжия или дейности, смятат от института и подчертават - няма доказателства, че Техеран е спрял да работи за създаване на ядрено оръжие.

Все пак възкресяването на "Амад" ще изисква от Иран да пази секретност за продължителен период, няколко години според повечето оценки, като в този период трябва да се възстанови определен производствен мащаб съоръжения, способни да произвеждат серийно бойни глави за балистични ракети. Това представлява риск за Иран, тъй като ако бъде засечена такава активност, може да последва остра международна реакция и много време за Израел, Съединените щати и техните съюзници да организират единна реакция.

Брояч от Института за наука и международна сигурност измерва враждебните действия и намерения на Иран спрямо Съединените щати и съюзниците на САЩ и способността му да превърне тези намерения в действие чрез потенциално или действително изграждане на ядрени оръжия. Всяко ниво над нула, както при Гайгеровия брояч (уред за откриване и измерване на радиация), представлява степен на опасност. Според него, заплахата от ядрена програма на Иран не е изключена. 

Още: Оценка от САЩ: Иран натиска за рестарт на ядрените преговори, уплаши се от санкции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари