Русия изпитва „истински страхове“ за британската армия, а Путин е ужасен от тактиката ѝ

13579
Русия изпитва „истински страхове“ за британската армия, а Путин е ужасен от тактиката ѝ
Снимка: Getty Images/Guliver

Под горното заглавие британското издание Daily Express прави анализ на обявената от британското правителство най-мащабна реконструкция на отбраната от десетилетия след Студената война, с акцент върху стратегията и тактиката на 21 век, а не върху традиционната война. Интегрираният преглед на сигурността, отбраната, развитието и външната политика очерта плановете за намаляване на числеността на въоръжените сили с 10 хиляди, за извеждане от употреба на остарялото оборудване и увеличаване на инвестициите в развитие на средства за война в киберпространството и космическото пространство.

Лорд Ричардс Херстмонсо, бивш началник на отбраната, предупреди, че тези промени могат да направят Обединеното кралство уязвимо за нахлуване от Русия или Китай. През март Комитетът по отбраната на Камарата на общините публикува доклад, според който остарелите танкове и бронирани средства на британската армия вероятно ще бъдат победени при всяка среща с руските сили.

В телефонен разговор с Меркел Путин обвини Украйна в провокации

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел "изразиха безпокойство" заради скока на напрежението в Източна Укр...

Експертът по Русия Марк Галеоти смята, че няма риск от нахлуване в Обединеното кралство. Той обаче предупреди, че ако размерът на въоръжените сили бъде намален, ще стане по-трудно „да сдържат или да се ангажират“ с враговете.

Галеоти, който е почетен професор в Училището по славянски и източноевропейски изследвания в Университетския колеж в Лондон, отбеляза, че страни като Русия са предпазливи относно това колко „бързо и ефективно“ могат да бъдат разположени британските сили в различни региони на света. В интервю за Express.co.uk той каза: "Няма риск или опасност Русия или Китай да нахлуят в Обединеното кралство."

„По-скоро въпросът е, че ако размерът на британската армия бъде намален, те просто няма да имат достатъчно маса, за да се сдържат или да се борят в бъдещи потенциални конфликти, а това от своя страна ограничава способността ни да останем истинска „глобална Великобритания““.

"Истинската загриженост на Русия относно военните сили на Обединеното кралство е свързана с нейната способност да се разположи бързо и ефективно далеч от британската територия." "Руснаците ще изчакат и ще видят дали разговорите за намаляване и увеличаване на инвестициите във високите технологии се превръщат в нещо смислено - или просто се оказва начин да се оправдае съкращаването на финансирането."

Обединеното кралство също повиши лимита си за ядрени бойни глави с 40%, до 240 броя, в съответствие с цялостния преглед. Според някои оценки всяка такава бойна глава има еквивалентна мощ от 100 килотона.

Байдън назначава специален пратеник, който да сложи край на "Северен поток-2"

Администрацията на Джо Байдън обмисля кандидатурата на Амос Хохщайн за поста специален пратеник, който ще трябва да договори Северен по...

Според някои съобщения в момента Русия разполага с над 6000 ядрени бойни глави в арсенала си. Второто място в света е заето от САЩ, които имат приблизително 5,8 хиляди бойни глави. Според Галеоти, увеличението на финансирането доказва, че Обединеното кралство "все още е сериозно по отношение на това, че е ядрена сила".

Той обясни: „Всъщност Москва не смята британския ядрен потенциал за наистина независим - тя може да го използва само в тясно сътрудничество с американците“. "Това показва на Кремъл, че Обединеното кралство все още е сериозно по отношение на ядрената енергетика, но не мисля, че това ще има реално въздействие върху отношенията."

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолас представи изчерпателен преглед в Камарата на общините на 22 март.

Технологичният напредък означава, че "по-голямо въздействие може да бъде постигнато с по-малко хора" - каза Уолас. Още 3 милиарда паунда бяха отпуснати за нови бойни машини, ракетни системи с голям обсег, безпилотни летателни апарати, съоръжения за електронна война и киберпространствена война. Няколко самолета на британските ВВС, както и най-старите вертолети Chinook, ще бъдат изведени от експлоатация, а броят на фрегатите и разрушителите ще бъде намален от 19 на 17 кораба през следващите няколко години.

Около една трета от всичките налични 227 танка Challenger също ще бъдат изведени от експлоатация, а останалите машини ще бъдат модернизирани, за което се планира да бъдат похарчени 1,3 милиарда паунда. Уолъс добави: „Тези промени няма да изискват допълнителни бюджетни средства и ние с нетърпение очакваме да надградим работата, която вече е извършена при използването на резерви, за да гарантираме, че нашите сили са гарантирано по-интегрирани и ефективни.”

Зеленски пътува към фронтовата линия заради вълните от сблъсъци

Украинският президент Владимир Зеленски пътува към фронтовата линия на страната с източни сепаратистки сили след вълна от насилие и ско...

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com