Русия пренаписва историята, за да оправдае агресията си

8426
Русия пренаписва историята, за да оправдае агресията си
Снимка: Kremlin.ru

Няколко акаунта в Twitter, принадлежащи на Министерството на външните работи на Русия, пускаха фалшиви истории за участието на Съветския съюз във Втората световна война в рамките на това, което мнозина експерти тълкуват като опит да се оправдаят сегашните действия на Кремъл, пише американското издание Washington Examiner.

Руските акаунти пуснаха хаштаг "TruthAbout WWII" на 19 август, т.е. 4 дни преди 80-тата годишнина от подписването на пакта Молотов-Рибентроп – договорът за ненападениe между Съветския съюз и Нацистка Германия.

Руско издание: Защо българите забравиха думата "благодаря"?

Руското седмично издание „Аргументи и Факти“ публикува поредна статия за България под заглавие „Братушки“, кайз...

В този договор има допълнителен секретен протокол, който по същество разделя Европа на съветска и нацистка сфери на влияние. Това, както твърдят учените, довежда до началото на Втората световна война. Съветският съюз отричаше съществуването на този секретен протокол.

"Опитът на Русия да пренапише историята на ВСВ се вписва прекрасно в прокарването на теорията на Русия, че Западът я е обкръжил от всички страни. А след това тази теория се използва, за да оправдае агресивните действия на Москва", обяснява Кариса Нитше от Центъра за нова американска сигурност.

Руските акаунти в Twitter направиха опит да пренапишат историята на този пакт, настоявайки, че всъщност Съветският съюз бил принуден да подпише този договор – тоест, тогава изобщо не е ставало въпрос за самоцелно решение да се сключи взаимно изгодна сделка с Хитлер. Тези публикации напълно пренебрегват факта, че този пакт фактически разделя Европа на сфери на влияние. Авторите им хвърлят цялата вина върху Запада и се опитват да омаловажат значението на договора.

"Русия се позовава на Мюнхенското споразумение от 1938 г., за да обясни защо на Съветския съюз му се е наложило да обедини сили с Германия в рамките на Пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г. Русия твърди, че Мюнхенското споразумение – договор между Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия да се предаде чехословашката Судетска област на Германия – е доказателството, че западният свят е оплитал заговори против нея, защото Съветският съюз не е участвал в тази спогодба", пояснява Нитше.

"Русия твърди, че по този начин Съветският съюз е бил обкръжен от западните сили и е бил принуден да се обедини с Нацистка Германия, за да се защити. По същия начин Москва заяви, че именно Западът е провокирал нахлуването в Крим", добавя тя.

Краят на "кафявата чума"

Преди 70 години Европа е във война. Не коя да е война, а именно Втората световна война, която се води на три континента и на три окена....

Анализатори от лабораторията за цифрова криминалистика на Атлантическия съвет откриха първоначалната публикация, която стартира хаштага #TruthAboutWWII. Той се появи на страницата на руската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Разпространението на този хаштаг бе активно подпомогано от руското посолство в САЩ и руската мисия в ЕС.

Джеймс Карафано, от Фондация "Наследство", посочва, че опитите на Русия да препише историята са били "свръхпредсказуеми". "Те действат от отвсякъде. Те в буквален смисъл спонсорират фашистки групи и едновременно с това отправят остри публични критики към европейците и всички останали за търпимото отношение към фашистите, за насърчаването на фашизма, за да изглежда, че само руснаците се борят с фашизма", обяснява той.

Карафано признава, че десетки милиони съветски граждани са станали жертви на Втората световна война, но добавя, че ръцете на съветското ръководство едва ли са били чисти. "Напълно ги е устройвало, че немците искат да унищожат всички в Европа, защото руснаците са смятали, че така германците ще ги оставят на мира и ще се превърнат в най-големите умиротворители", продължава експертът.

По думите на Нитше, преди няколко десетилетия Русия удобно е преименувала Втората световна война във Великата отечествена война. Съветските власти внушавали, че победата в тази война не е дошла в резултат на съвместните действия на съюзническата коалиция срещу нацистите, а на мъжеството и патриотизма на съветския народ.

Снимките-символи на Втората световна война

«Комбат» — одна из самых известных фотографий времен Великой Отечественной войны. На фотографии за...

Пренаписването на историята за началото на ВСВ е още един начин, по който Путин може да пропагандира сред руснаците "манталитета, че са обсадени" и по този начин да укрепва своята власт.

Мнозина експерти смятат, че популяризирането на такива истории се оказва полезно, когато трябва да се спечели одобрението на живеещите в чужбина етнически руснаци, или да се провокират такива противници в Европа, като Полша, която бе разкритикувана в публикация на руското посолство в Южна Африка от 24 септември.

Но тази стратегия на Москва не изглежда особено ефективна, защото под много подобни публикации на руснаците има десетки отговори, в които ги опровергават или откровено им се подиграват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com