Путин: Днешното поколение не трябва да забравя Великата отечествена война

6582
Путин: Днешното поколение не трябва да забравя Великата отечествена война
Снимка: Gettyimages

Руският президент Владимир Путин е убеден, че сегашното поколение не трябва да губи нито спомена за Великата отечествена война, нито бдителността. Това предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

"Денят на голямата победа ни се дава от съдбата на страната, така че паметта, съвестта и бдителността ни никога да не избледняват", заяви държавният глава на прием в Кремъл в чест на Деня на победата.

Путин призова за създаването на единна система за безопасност (ВИДЕО)

Президентът на Русия Владимир Путин произнесе поздравителна реч по време на Парада на победата, който се провежда на Червения площад в ...

"От пролетта на 1945 г. са изминали 74 години, няколко поколения, но споменът за отминалата война, на доблестните защитници на Родината, които на цената на невероятните жертви и загуби смазаха нацизма, не избледнява", подчерта Путин. Според него "врагът е победен не само от силата на технологията и военната мощ, но най-важното е, че поразителното оръжие е в ръцете на един безкомпромисен, сплотен народ, обединен в защита на своето и родното и на фронта и в тила".

Президентът отбеляза, че Денят на победата се празнува "топло, тържествено, със синовна гордост и с такива сърдечни чувства, които е трудно да се изразят с думи". "Всички наши хора почитат и благодарят на поколението на победителите, неговият героичен път за всички нас не е далечна история, той е част от нашия живот, нашата морална същност, мярка на нашите стремежи и мисли, действия и дела", каза държавният глава.

Путин увери, че руснаците ще направят всичко, за да бъдат достойни за паметта на войниците, воювали по време на Великата отечествена война. "Ние, вашите наследници, ще направим всичко, за да бъдем достойни за вас, скъпи ветерани, да изпълним основния ви завет - да защитим Родината, да работим за нейното добро, да я обичаме с цялото си сърце", каза президентът.

Държавният глава подчерта, че всяко руско семейство има своя лична хроника на войната, която се състои от писма от фронта, погребения и пожълтели снимки, както и спомени и прощални думи на ветерани. „Младите хора се стремят да научат колкото е възможно повече за своите дядовци и прадядовци”, заяви той. „Участниците в движението за издирване и търсене възстановяват детайлите от войната, съдбата на изчезналите бойци, помагат на потомците да открият гробовете на роднини, които са загинали за родината си. Правят го от душите си, равняващи се на живота Ви, скъпи ветерани, вашата истинска, безусловна любов към Отечеството".

Русия мисли да опрости даването на руско гражданство за всички украинци

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва обмисля възможността за предоставяне на руско гражданство по опростен начин, не само ...

"Това беше патриотизъм, призив към истинските ценности, които станаха най-мощната, най-надеждна подкрепа за милиони хора по време на войната", каза Путин. "Те бяха различни по възраст и националност, мъже и жени, възрастни хора и дори деца. Всеки понесе своя тежък дял, за всичко - толкова много скръб и страдание, които, както изглежда, не могат да бъдат понасяни. "Преодолели сте всичко заради истинската Ви желязна воля да ги отблъснете, поражението на нацистите засяга не само нас, но и целия свят", каза той, обръщайки се към ветераните.

Завършвайки речта си, държавният глава предложи тост: "За прославеното поколение победители, за голямата победа, за просперитета на Родината!".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа