Владимир Путин: Историята ни призовава към разум и бдителност

11282
Владимир Путин: Историята ни призовава към разум и бдителност
Снимка: Getty Images/Guliver

Хитлеристката авантюра се превърна в ужасен урок за целия свят, заяви президентът Владимир Путин на военния парад на Червения площад по случай 70-години от победата.

През 30-те години на миналия век просветена Европа не съзря веднага смъртната заплаха в идеологията на нацизма. Сега, 70 години по-късно, историята ни призовава към разум и бдителност. Ние не трябва да забравяме, че идеите за расово превъзходство и изключителност доведоха до най-кръвопролитния конфликт, посочи Путин.

Руският президент припомни, че в световния конфликт бяха въвлечени почти 80% от населението на Земята, много държави в Европа бяха окупирани и заробени, а Съветският съюз пое върху себе си най-жестоките удари на врага.

Политолози не изключват четвърти мандат на Путин

Руският президент Владимир Путин, който е на половината на третия си мандат като държавен глава, е в добра форма, тъй като кризата и ...

Русия е благодарна на народите на страните от антихитлеристката коалиция и на антифашистите, борещи се срещу фашизма в различните страни, подчерта президентът Владимир Путин в речта си на парада по случай Дена на победата в Москва.

По думите му великата победа "завинаги ще остане връх на героизма в историята на нашата страна".

"Но ние не забравяме и нашите съюзници от антифашистката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и Съединените американски щати за техния принос за победата", каза Путин. Той изрично посочи и Сърбия.

Той изрази благодарност и на антифашистите в различните страни, самоотвержено борили се в партизански отряди и в нелегалност, в това число и в самата Германия.

Краят на "кафявата чума"

Преди 70 години Европа е във война. Не коя да е война, а именно Втората световна война, която се води на три континента и на три окена....

Путин припомни за историческата среща на съюзниците на Елба и за доверието и единството, "превърнали се в наше общо наследство", а също и пример за обединение на народите в интерес на мира и стабилността.

"Именно тези ценности залегнаха в основата на следвоенното устройство на света", подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com