Самолети, играчки и туризъм: От какво се състои търговията между САЩ и Китай?

3516
Самолети, играчки и туризъм: От какво се състои търговията между САЩ и Китай?
Снимка: iStock/Guliver

През миналата година САЩ и Китай си размениха стоки и услуги за 737,1 млрд. долара. По-долу е представена разбивка за търговията между двете най-добри икономики в света, направена от агенция Франс прес. 

Основни пазари

Китай е третият най-голям износен пазар за американски стоки след Канада и Мексико. Също така е и третият в класацията купувач на американски услуги след Великобритания и Канада.

Съединените щати и Европа заедно са най-големите купувачи на китайски стоки.

Търговският дефицит на САЩ

През 2018 г. Съединените щати регистрираха търговски дефицит в размер на 378,7 млрд. долара с Китай - с 12,8% повече от предходната година.

Стоки

Миналата година американците са изнесли за азиатския гигант стоки в размер на 120,3 млрд. долара - спад от 7,4% от 2017 г. В същото време САЩ са внесли китайски стоки за 539,5 млрд. долара, което е с 6,7% повече, сочат от американското министерство на търговията.

Петролът поскъпва заради търговския спор между САЩ и Китай

Цените на петрола се повишават, под натиска на загрижеността за ескалиращия китайско-американски търговски спор, който може да забави с...

Основните американски експортни стоки за Китай включват реактивни самолети (18 млрд. долара), машини (14 млрд. долара), електрически уреди (13 млрд. долара) и медицински и оптични инструменти (9,8 млрд. долара), както и нови и употребявани автомобили (9,4 млрд. долара). Съединените щати също изнасят соеви зърна за около 3,4 млрд. долара.

Най-голямата икономика в света е внесла огромна гама от стоки от Китай, като главни сред тях са електрически машини (152 млрд. долара), уреди (117 млрд. долара), мебели (35 млрд. долара) и играчки и спортни артикули (27 млрд. долара), както и телевизори, мобилни телефони, компютри, телекомуникационно оборудване и цифрови аксесоари.

Услуги

Съединените щати всъщност са реализирали излишък от 40,4 милиарда долара в услугите с Китай миналата година, като американските фирми таксуват за използването на търговски марки, софтуер и транспорт, наред с други области.

Китай изнася пътувания, както и услуги за изследвания и развитие.

Китай няма да се присъедини към Русия и САЩ в ядрените преговори

Високопоставен китайски служител отхвърли предположението, че Китай ще участва в дискусии с Русия и САЩ за ограничаване на ядрените оръ...

Работни места

Износът за Китай подкрепя повече от 1,1 милиона американски работни места, твърдят от Американско-китайската търговска камара.

Някои критици, включително съветникът по търговията в Белия дом Питър Наваро, твърдят, че изместването на производството извън САЩ е струвало на Щатите милиони работни места, откакто Китай стана член на Световната търговска организация през 2001 година.

Повечето икономисти обаче твърдят, че връзката между търговията и работните места е по-малко ясна: Съединените щати сега са напълно или на почти пълна заетост въпреки рекордния търговски дефицит с Китай.

Дилемата е, че загубените работни места са съсредоточени в определени фабрики и градове, а работните места се разпространяват в цялата икономика на САЩ.

Китай ще премахне различни пречки за вноса на стоки и услуги

Китай ще понижи тарифите и ще отстрани различни пречки, с цел да бъде увеличен обема на вноса на различни стоки, заяви китайският държа...

Американските щати, които изнасят

Повечето американски щати отбелязаха ръст на своя износ за Китай през последното десетилетие, въпреки че търговската война доведе до спад на продажбите през миналата година според Американско-китайската търговска камара.

За 44 от 50-те американски щати Китай е сред петте най-големи експортни пазари за стоки и услуги.

Мита върху китайските стоки

Вашингтон в петък планира повече от двойни тарифи за китайски внос за 200 млрд. долара, включително електрически машини, телевизионно оборудване, мебели, автомобили и пластмаси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари